anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

EXCLUSIV Sute de falşi şomeri descoperiţi pe listele de plată la Iaşi

GALERIE
somaj2
 • somaj2
- +

Un audit realizat de Curtea de Conturi a scos la iveală mai multe nereguli pe listele cu persoanele care primesc indemnizaţie de şomaj. Persoane care erau angajate, pensionate sau înscrise la facultate figurau ca şomeri. „Cei care primesc indemnizaţie de şomaj au semnat o declaraţie de propria răspundere”, ne-a explicat directorul AJOFM Iaşi. Mai mult, şefa instituţiei susţine că deja au fost demarate demersurile pentru corectarea situaţiei.

Un control efectuat recent în „ograda” Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) a scos la iveală sute de beneficiari ilegali ai indemnizaţiei de şomaj. Între cei prinşi la „prima mână” se numără mulţi studenţi dar şi salariaţi. Auditorii au estimat o pagubă de aproape 800.000 lei la buget. Într-o discuţie purtată cu jurnaliştii, conducerea AJOFM a recunoscut cu jumătate de gură că există o suspiciune în cazul a 270 de persoane. Însă, oficialii spun că nu este nimic ieşit din comun, iar astfel de verificări se fac anual. La final Curtea de Conturi transmite instituţiei o listă cu persoane asupra cărora planează suspiciuni că ar fi obţinut venituri necuvenite. Ulterior, această listă este verificată de reprezentanţii AJOFM. Oficialii Agenţiei ne-au spus că până pe 30 septembrie trebuie clarificat dacă suspiciunilor rezultate la audit se confirmă sau nu. „Am trimis adrese de colaborare către toate universităţile”, a subliniat Gabriela Vasilache, directorul executiv AJOFM Iaşi.

 Verificări încrucişate
 
Potrivit informaţiilor intrate în posesia „Ziarului de Iaşi”, luna trecută reprezentanţii Curţii de Conturi au realizat o misiune de audit la AJOFM Iaşi, prilej cu care au fost verificate plăţile efectuate sub forma indemnizaţiilor de şomaj. În urma „încrucişării” mai multor baze de date aparţinând instituţiilor publice, auditorii au constatat că au fost efectuate plăţi sub formă de indemnizaţie de şomaj unor persoane care la data solicitării, respectiv plăţii efective a acesteia, nu erau îndreptăţite să beneficieze de asemenea facilităţi. Valoarea totală a indemnizaţiilor plătite ilegal a fost estimată de auditori la 580.000 lei. Pe lângă aceşti bani, se adaugă şi plăţile efectuate de AJOFM în cuantum de circa 216.000 lei sub formă de contribuţii la asigurări sociale aferente indemnizaţiilor în cauză.
 
Cine a mai călcat pe bec
 
O parte din bani, în jur de 150.000 lei, figurează în dreptul unor persoane care, la data solicitării şi acordării indemnizaţiei de şomaj, erau admişi şi urmau o formă de învăţământ superior. În cursul verificărilor de la AJOFM, auditorii s-au bazat pe un eşantion format din doar trei instituţii de învăţământ superior, respectiv Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” , Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”. Nu doar studenţi au căzut la proba „încrucişării” bazelor de date. Reprezentanţii Curţii au constatat că au fost efectuate plăţi sub formă de indemnizaţie de şomaj unor persoane care beneficiau de venituri de natură salarială de pe urma contractelor de muncă încheiate cu diferiţi angajatori. În acest caz, oficialii instituţiei de control au estimat că au fost făcute plăţi de aproape 330.000 lei. Nu în ultimul rând, un „contingent” important între cei care au beneficiat fără drept legal de indemnizaţiile plătite de stat şomerilor este şi cel al persoanelor care obţineau venituri sub formă de pensie – inclusiv sub forma pensiei de urmaş în situaţia tinerilor de până în 26 de ani care urmează o formă de învăţământ. Auditorii au estimat aici că valoarea plăţilor necuvenite se ridică la 97.000 lei.
 
„Noi nu suntem poliţişti”
 
Din informaţiile obţinute de cotidianul nostru, conducerea executivă a AJOFM Iaşi a şi demarat cu prilejul auditului mai multe verificări privind suspiciunile legate de plăţile nelegale efectuate. De asemenea, oficialii AJOFM au trecut la identificarea şi recuperarea sumelor de care au beneficiat în mod ilegal o serie de persoane. La data auditului, acţiunile instituţiei se materializau prin suspendarea la plată în cazul a 20 de persoane, respectiv prin iniţierea demersurilor necesare recuperării a 1.800 lei în cazul acestora. Reporterii „Ziarului de Iaşi” s-au deplasat vinerea trecută la sediul AJOFM din Târgu Cucu pentru clarificarea aspectelor semnalate la audit.
În prezenţa purtătorului de cuvânt al instituţiei, directorul executiv Gabriela Vasilache ne-a indicat că există suspiciuni în cazul a 270 de debitori. Şefa AJOFM a precizat că acţiunea de control a fost una de rutină, iar în până pe 30 septembrie se fac verificări pentru a vedea dacă suspiciunile rezultate din „încrucişarea” bazelor de date se confirmă. Pentru a vedea exact situaţia, directorul executiv a trimis şi adrese către universităţile din Iaşi pentru colaborare în aceste cazuri. „Se merge pe bună credinţă. Mulţi sunt tineri şi nu îşi dau seama ce semnează. Cei care primesc indemnizaţie de şomaj au semnat o declaraţie de propria răspundere. Noi nu suntem poliţişti”, a punctat Vasilache.
Şefa AJOFM ne-a spus că indemnizaţiile de şomaj se primesc cu data de 1 septembrie, atunci când nici tinerii nu ştiu exact în ce direcţie vor merge mai departe. „Unii se înscriu la mai multe facultăţi. Dacă intră la taxă nu îşi permit să rămână la facultate dar rămân pe acele liste”, a precizat aceasta. De asemenea, Vasilache a spus că sunt şi şomeri care nu respectă întru totul prevederile legale. Când se angajează, persoanele aflate în evidenţele AJOFM ca şomeri trebuie să anunţe în termen de trei zile instituţia de modificarea statutului lor. Cu toate acestea, din varii motive, mulţi întârzie acest demers, rămân în evidenţă şi încasează indemnizaţie. Ulterior, când raportează la AJOFM că s-au angajat, reprezentanţii instituţiei le calculează debitul şi acesta este recuperat fie pe cale amiabilă fie prin pârghiile legale.
Reporterii cotidianului nostru au contactat şi conducerea Camerei de Conturi din Iaşi pentru a obţine date oficiale referitoare la acest caz, dar oficialii acestei instituţii ne-au indicat să ne adresăm Biroului de Comunicare din cadrul structurii centrale de la Bucureşti.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Celălalt război (I)

Cătălin ONOFREI

Celălalt război (I)

Când memele ucid genele.

opinii

Şoc şi groază…

Briscan ZARA

Şoc şi groază…

Nu e de râs, e de fapt de plâns. Orice dependenţă e rea, chiar şi aceea faţă de propriul copil. Şi cu cât mediul în care trăim e mai sigur, cu atât uităm faptul că acel om nu e făcut să stea cu noi, ci să trăiască fără noi. Datoria noastră e să îl învăţăm să zboare nu să îl ţinem în aer agăţat de sfori. E greu să înţelegem asta, dar nu e imposibil...

Opt ore în Turnul Babel

Cristina DANILOV

Opt ore în Turnul Babel

Extrovertiții au mai multe șanse să dea instantaneu o soluție unei probleme. Introvertiții, pe de altă parte, se simt mai confortabili când iau decizii bine gândite. Nu le place să fie zoriți, repeziți și puși la colț doar fiindcă nu-s ca șeful iute ca piperul. Pentru extrovertiți, recunoașterea socială și sprijinul colegilor sunt deosebit de importante. Pentru introvertiți, acest lucru este, de asemenea, valoros, dacă există, dacă nu, nu vor suferi, ei își pot face treaba oricum, cu sau fără aprecieri și statui prea multe.

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.