anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Giganţii Iaşului fac 930 milioane de euro

EXCLUSIV: Topul celor mai mari firme din Iasi. Vezi cat produci pe an pentru firma ta!

GALERIE
Delphi Iasi
 • Delphi Iasi
- +

Pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe, “Ziarul de Iaşi” a realizat un aşa-numit "Top 10" al companiilor ieşene după cifra de afaceri u în total, cele zece societăţi luate în calcul au avut anul trecut afaceri de aproape 4 miliarde de lei. Companiile din clasament au avut în 2012 aproximativ 8.000 de salariaţi u practic, 6% din forţa de muncă din judeţ a realizat o treime din cifra de afaceri totală. In medie, fiecare angajat din top 10 a realizat pentru compania sa 500.000 lei, cea mai mare performanţă fiind realizată la Build Corp, iar cea mai slabă la ApaVital

CLICK AICI PENTRU A VIZUALIZA DATELE IN FORMAT EXCEL:

 Cele mai puternice trei firme ieşene şi-au respectat statutul dobândit în ultimii ani şi au realizat, în 2012, cifre de afaceri mai mari decât în precedentul exerciţiu financiar. În baza bilanţurilor contabile depuse la Fisc, “Ziarul de Iaşi” a realizat un inedit Top10 al celor mai puternice firme ieşene, în funcţie de cifrele de afaceri obţinute. Realizarea ierarhiei în funcţie de profitul obţinut ar fi produs unele surprize, dar Finanţele nu au încă datele centralizate. Pentru a realiza topul, au fost luate în calcul doar firmele “mamă” cu activitate în judeţul Iaşi, care au calitatea de mare contribuabil, plus alte câteva zeci care au intrat în clasamentele din anii trecuţi. Deşi compania americană Delphi Diesel Systems nu este cunoscută ca mare contribuabil, a fost inclusă în top deoarece, la fel ca şi anul trecut, a obţinut cele mai bune rezultate financiare din judeţ.
 
Datele raportate de primele zece companii ieşene după cifrele de afaceri realizate în 2012 arată nişte rezultate reamarcabile. În total, cele zece companii au derulat anul trecut afaceri de patru miliarde lei, sumă care reprezintă o treime din cifra totală de afaceri din judeţ în anul 2011, pentru anul 2012 nefiind calculată încă de autorităţi. Pentru realizarea celor patru miliarde lei au muncit circa 8000 de angajaţi, de unde rezultă că, în medie, fiecare angajat i-a băgat patronului în conturi câte 500.000 lei (n.r.-raportul dintre cifra de afaceri şi numărul de angajaţi). La Delphi, cea mai mare companie ieşeană, fiecare angajat a produs, în medie, 892.000 lei în 2012, însă recordul este obţinut de angajaţii companiei de construcţii Build Corp, respectiv puţin peste un milion lei. La polul opus în acest top se situează angajaţii ApaVital, cu 112.000 lei fiecare.
 

Cine e pe podium

 
Faţă de anul 2011, podiumul firmelor ieşene după cifrele de afaceri realizate a rămas neschimbat anul trecut. Cea mai puternică firmă din judeţ a fost Delphi Diesel Systems, companie cu capital american care a cunoscut o nouă ascensiune în privinţa cifrei de afaceri, dar şi a profitului realizat. Fabrica de pompe şi injectoare din Miroslava a derulat afaceri de 1,8 miliarde lei, în creştere cu circa 500 milioane lei faţă de 2011, dar adevărata performanţă stă în creşterea profitului cu circa 40%, de la 47,6 milioane lei, la 121,5 milioane lei. Potrivit unor date furnizate recent de companie, de la fondare, Delphi a produs sisteme diesel pentru peste trei milioane de vehicule din lumea întreagă. Pe locul doi în top s-au situat nemţii de la E.ON Moldova Distribuţie, cu afaceri de 665,6 milioane lei, de aproape trei ori mai puţin decât Delphi, dar cu o creştere consistentă în ceea ce priveşte profitul obţinut. Dacă în 2011 E.ON încheia anul financiar cu un excedent de 7,2 milioane lei, anul trecut cifra de afaceri a crescut de aproape zece ori, ajungând, astfel, la 71,3 milioane lei. Aceeaşi creştere a fost înregistrată şi la compania ieşeană Antibiotice SA, al cărei acţionar majoritar este statul român. Cifra de afaceri a crescut cu circa 23 milioane lei până la 304,7 milioane lei, iar profitul a ajuns la 27,1 milioane lei, cu circa şapte milioane în plus faţă de 2011.

 Ce spun cifrele

 
Dacă podiumul a rămas intact, cele două companii premiate anul trecut cu menţiuni au făcut rocadă de locuri în clasament. Compania Arcelor Mittal Tubular Product, fostă Tepro, a urcat până pe locul 4 cu o cifră de afaceri de 258,9 milioane lei şi a recuperat circa 23 milioane lei din pierderi, însă a terminat anul financiar 2012 tot pe minus. De partea cealaltă, firma aflată în sfera de influenţă a omul de afaceri Iulian Dascălu, Build Corp, a înregistrat o cifră de afaceri de 227,3 milioane lei, în scădere cu circa 41 milioane lei faţă de 2011, ocupând locul 5. Firma Build Corp a devenit faimoasă după ce a participat la ridicarea centrelor Iulius şi Palas Mall. Locul 6 în top este ocupat de una din companiile omului de afaceri Constantin Comănescu, SC Remat SA, cu o cifră de afaceri de 169,2 milioane lei, de asemenea, în scădere, cu circa 43 milioane lei. Totodată, profitul companiei s-a înjumătăţit, de la 5 la 2,5 milioane lei. Scăderi au înregistrat şi ocupantele locurilor 7 şi 8 de anul trecut, SC DAS şi Tehnosteel LBR. Prima companie, care se ocupă cu lucrări de instalaţii sanitare, încălzire şi aer condiţionat, a înregistrat o cifră de afaceri de 151,8 milioane lei, în scădere cu circa cinci milioane lei, şi un profit de 17 milioane lei, cu 3,7 milioane lei în minus. Tehnosteel LBR a înregistrat o cifră de afaceri de 127,5 milioane lei, în scădere cu circa 13,5 milioane lei, dar un profit de 357.000 lei, cu 121.000 lei în plus faţă de 2011. Intrarea CET în insolvenţă a făcut ca locul 9 în top să fie preluat de ocupanta locului 10 de anul trecut, firma cu capital belgian IG Watteew România, care produce angrenaje, cutii de viteză şi elemente mecanice de transmisie. Societatea cu sediul lângă fosta fabrică de bere Zimbru de pe bulevardul Chimiei, şi-a majorat cifra de afaceri cu peste 14 milioane lei şi aproape că şi-a triplat profitul. Cifrele raportate Ministerului de Finanţe arată o cifră de afaceri de 125,6 milioane lei şi un profit de 9,9 milioane lei. Tot intrarea în insolvenţă a CET, firmă aflată în subordinea primăriei, a făcut loc în clasament unei companii din subordinea Consiliului Judeţean, distribuitorul de apă-canal ApaVital. Firma a avut anul trecut o cifră de afaceri de 119,8 milioane lei, în creştere cu circa 12 milioane lei, în timp ce profitul realizat aproape s-a dublat, de la 4,2 milioane lei la 8,1 milioane lei.
 

Cine vine din urmă

 

Următoarele zece firme după cifra de afaceri realizată în anul 2012 sunt Conex Distribution, cu 106 milioane lei, Cotnari - 105 milioane lei, Rompak - 98 milioane lei, Rom Trading Company - 95 milioane lei, Iasicon - 93 milioane lei, Pharma - 89 milioane lei, T-Rox Prod - 88 milioane lei, Kosarom - 83 milioane lei, Proinvest Group SRL Pascani-81 milioane lei, RATP - 73,9 milioane lei, şi Iulius Management - 73,3 milioane lei.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.