anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 05.08.2020

EXCLUSIV: Topul liceelor din Iaşi. Colegiul Naţional domină autoritar. Sunt şi surprize

GALERIE
top colegii iasi
  • top colegii iasi
- +

Ca în fiecare an, în exclusivitate, „Ziarul de Iaşi“ a luat fiecare medie de bacalaureat, şi, pe colegii sau licee, a făcut media tuturor acestora. Rezultatul: un top al liceelor ieşene, în funcţie de valoarea absolvenţilor săi din acest an. Valoare dată nu de notele de la clasă, care pot fi subiective, ci de o evaluare externă, cum este acest examen naţional. Chiar pe podium, surprizele din acest an faţă de 2019 nu sunt ordinea clasatelor, ci diferenţele dintre acestea. Imediat lângă podium apar însă şi surprizele mai mari.

„Ziarul de Iaşi“ a realizat şi anul acesta un top al liceelor din Iaşi în funcţie de media tuturor mediilor obţinute la bacalaureat, pentru a vedea care liceu îşi pregăteşte cel mai bine absolvenţii.

În cadrul acestui top am inclus opt licee şi colegii, fiind luate în considerare rezultatele de la bacalaureat ale absolvenţilor după rezolvarea contestaţiilor. Comparativ cu anul trecut, pe primele poziţii se află aceleaşi colegii, fiind, aşadar, păstrate şi poziţiile, dar surprinde diferenţa dintre media mediilor.

Astfel, pe prima poziţie în top, la o distanţă considerabilă, se află Colegiul Naţional, urmat de Colegiul „Emil Racoviţă“ şi de Colegiul „Costache Negruzzi“. Pe următoarele locuri se află Colegiul „Mihai Eminescu“, urmat de Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil“. Ce licee vin după acestea?

Modalitate de calcul

Pentru a nu exista controverse, „Ziarul de Iaşi“ a realizat acest top al liceelor de elită din Iaşi pe baza mediilor obţinute de către toţi absolvenţii, cu excepţia celor care au urmat studiile la fără frecvenţă, frecvenţă redusă sau seral.

De asemenea, în cazul candidaţilor care nu s-au prezentat la toate probele sau nu s-au prezentat deloc, nu a fost trecută nicio medie, iar celor care au fost respinşi li s-a luat în considerare media dintre cele trei materii, chiar dacă aceasta este sub 6 sau nu au promovat cu cel puţin 5 la fiecare materie.

În ceea ce priveşte candidaţii neprezentaţi, am ales să nu punem nicio notă, absenţa putând fi din motive obiective.

Clasamentul celor 8 licee

1. „Naţional“ - Pe prima poziţie în acest top, la fel ca şi anul trecut, se află Colegiul Naţional din Iaşi, cu o medie a mediilor cu patru zecimale 9,6019. Trebuie menţionat că, anul acesta, Colegiul Naţional a înregistrat 9 medii de 10 la bacalaureat, adică jumătate dintre elevii de 10 din judeţ provenind de la acest liceu.

Anul trecut, media mediilor la bacalaureat a fost 9,399. În 2018, media mediilor la acest colegiu a fost 9,372. În realizarea calculului am luat în cosiderare toţi cei 134 de candidaţi, procentul de promovare fiind la acest colegiu de 100%.

2. „Racoviţă“ - Pe locul al II-lea, la fel ca în ultimii doi ani, se află Colegiul „Emil Racoviţă“, cu o medie a mediilor la bacalaureat de 9,2709. Spre deosebire de anul trecut, media liceului a scăzut, în 2019 fiind obţinută media 9,352, însă este mai mare decât cea din 2018, când liceul obţinuse media 9,206.

Anul acesta, la „Racoviţă“, au fost înregistrate 5 medii de 10, spre deosebire de trei medii de 10 în 2019. În realizarea acestui calcul au fost luaţi în considerare 154 de candidaţi, deci doar elevii care au absolvit studiile la zi. De menţionat este faptul că toţi candidaţii care s-au prezentat au promovat, iar un elev a fost absent.

3. „Negruzzi“ - Pe poziţia a III-a, tot la fel ca în ultimii doi ani, se află Colegiul „Costache Negruzzi“, cu o medie a mediilor de la bacalaureat de 9,1248, mai mare decât cea de anul trecut, când media liceului a fost de 9,086. În 2018, media liceului a fost de 9,093.

În realizarea acestui calcul au fost luaţi în considerare 160 de candidaţi, inclusiv media celui respins, care nu a reuşit să obţină media peste 6. La fel ca în ultimii doi ani, doi candidaţi au obţinut media 10 la bacalaureat.

4. „Eminescu“ - Poziţia a IV-a este ocupată, la fel ca în ultimii trei ani, de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“. Anul acesta, media colegiului este de 8,8443, mai mică decât cea de anul trecut, când liceul a înregistrat o medie de 8,934.

În 2018 această medie a liceului a fost 8,877. În acest calcul au fost luate în considerare rezultatele a 166 de candidaţi, însă un candidat nu a promovat. La fel ca şi anul trecut, niciun candidat nu a obţinut medie maximă.

5. Informatică - Pe poziţia a V-a, la fel ca şi anul trecut, se află Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil“, însă, în 2018, poziţia a fost ocupată de „Ibrăileanu“. Anul acesta, media liceului „Mosil“ este de 8,7175, în 2019 fiind uşor mai mare, media mediilor fiind 8,736.

În 2018, această medie a fost 8,455. În realizarea calculului de anul acesta am luat în considerare rezultatele a 186 de candidaţi, inclusiv a celor trei care nu au promovat. Nu au fost luaţi în considerare cei doi elevi care nu s-au prezentat.

6. „Alecsandri“ - Pe poziţia a VI-a se află anul acesta Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“, depăşind la mustaţă Colegiul „Ibrăileanu“, cel care a ocupat poziţia anul trecut.

Astfel, „Alecsandri“ a obţiut anul acesta o medie de 8.6061, anul trecut media fiind de 8,559, iar în 2018 a fost obţinută media 8,496. În realizarea calculului de anul acesta au fost luate în considerare rezultatele a 139 de candidaţi, inclusiv ale celor trei care nu au obţinut medie de promovare.

7. „Ibrăileanu“ - Pe poziţia a VII-a anul acesta se află Colegiul „Garabet Ibrăileanu“, cu o medie a mediilor de 8,6058, medie cu foarte puţin mai mică decât cea înregistrată de Liceul „Alecsandri“ anul acesta.

În 2019, la „Ibrăileanu“ a fost înregistrată media 8,689, iar în 2018, aceasta a fost de 8,671. În realizarea acestui calcul au fost luaţi în considerare 131 de candidaţi, iar elevul neprezentat nu a fost luat în considerare. La acest colegiu au fost înregistraţi doi candidaţi care nu au obţinut medie de promovare.

8. „Cantemir“ - La fel ca şi anul trecut, pe poziţia a VIII-a se află Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir“, media mediilor de anul acesta fiind 8,4949, uşor mai mare decât cea de anul trecut, când a fost înregistrată media 8,464. În 2018, Liceul „Cantemir“ a ocupat însă poziţia a VI-a în top, iar media a fost 8,533.

În realizarea acestui calcul au fost luate în considerare rezultatele tuturor celor 175 de candidaţi, dintre aceştia trei fiind consideraţi „respinşi“, fie pentru că nu au obţinut media peste 6, fie pentru că nu au obţinut peste nota 5 la una sau mai multe materii.

Clasamentul din 2016, 2017, 2018 şi 2019

Anul trecut, în 2019, pe primele cinci poziţii s-au aflat aceleaşi licee şi colegii, singura „rocadă“ fiind realizată anul acesta, faţă de 2019, între poziţiile a VI-a şi a VII, „Alecsandri“ urcând o poziţie, iar „Ibrăileanu“ coborând una.

În 2018, pe primele patru poziţii s-au aflat, de asemenea, aceleaşi licee. Pe poziţia a V-a, în 2018, s-a aflat Colegiul „Ibrăileanu“, locul VI fiind ocupat de către „Cantemir“, pe VII se clasase Liceul „Alecsandri“, iar pe ultima poziţie s-a aflat Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil“.

În topul din 2017, câştigător a fost Colegiul „Racoviţă“, acum pe locul II, urmat foarte aproape de Naţional, apoi de „Negruzzi“ şi „Eminescu“. În 2016, Colegiul Naţional a fost pe primul loc şi era urmat de „Racoviţă“, iar poziţia a III-a, în mod surprinzător, fusese ocupată de către Colegiul „Mihai Eminescu“, care a trimis atunci, în premieră a ultimilor mulţi ani, Colegiul „Negruzzi“ pe locul al IV-lea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trei sferturi de secol în era nucleară

Lucian DÎRDALA

Trei sferturi de secol în era nucleară

În spatele imaginilor cu cel mai mare impact la public - şi care ţin de războiul convenţional - se află realitatea unei cursei nucleare care, nemaifiind una „în doi”, este nouă şi periculoasă.

Filmuletul zilei

opinii

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Florin CÎNTIC

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Cum trăim timpuri apăsătoare în care comandourile ideologice ale stângii impun, asemenea fasciştilor anilor 30, violenţă şi castrare pentru libertatea de expresie, e reconfortant să regăseşti, măcare insular, câte o voce critică şi nealiniată.

Suflete în ceaţă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Suflete în ceaţă

Generaţia COVID

Ioan MILICĂ

Generaţia COVID

Cum se va numi generaţia de cobai supuşi unui simulacru educativ de amploare planetară? Cum se va numi generaţia ale cărei rădăcini în universul şcolar sunt retezate tot mai iute pe măsură ce timpul de izolare creşte? Cum se va numi generaţia de absolvenţi care vor căpăta diplome fără să fi ştiut vreodată ce miros are un manual abia ieşit de sub tipar sau fără să fi văzut cum arată un educator, un învăţător sau un profesor în carne şi oase?

pulspulspuls

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Apropo de arestările anului, ne spune amicul Archibald Tănase că, în ultima vreme, printre băieţii cu bani din târg se bârfeşte că un ditamai penthouse-oiul din Copou pe care l-a ridicat pe bloc un personagiu aflat la ţuhaus ar fi de fapt donaţie ultrasecretă către un personagiu public foarte vilofil, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Muzică inspirațională

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.