Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

EXCLUSIV: Totul despre viitorul cel mai modern parc din Iaşi, cu bani de la UE. Copoul va fi concurat de eGreen

GALERIE
parc Iasi
  • parc Iasi
- +

Iaşul va avea unul dintre cele mai moderne parcuri din regiune, care va fi construit cu fonduri europene. Pe o suprafaţă de aproape 2 hectare din zona de nord-est a municipiului au început lucrările la Parcul „eGreen”: un nou spaţiu verde al Iaşului amenajat de la zero. La acest proiect se adaugă o altă iniţiativă a municipalităţii pentru crearea de noi spaţii verzi în oraş: cinci terenuri degradate, din diverse zone ale oraşului, vor fi refuncţionalizate pentru a deveni mici parcuri de cartier. Inclusiv acest proiect, care prevede reconversia a aproape 1,3 hectare, este finanţat cu fonduri europene. Autorităţile au accesat finanţarea pentru cele două proiecte în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014 - 2020. Valoarea totală a investiţiilor se ridică la 22,6 milioane lei, fără TVA. În ambele cazuri au fost organizate licitaţiile pentru lucrările de execuţie, iar în ianuarie 2021 vor fi semnate contractele de livrare a diverse dotări, unele în premieră pentru parcurile publice existente pe raza municipiului Iaşi.

 

Terenul pe care se construieşte Parcul „eGreen” este situat la intersecţia bld. C.A. Rosetti (DN24) cu două străzi de legătură la zone rezidenţiale şi la viitorul amplasament al Spitalului Regional de Urgenţă (Albineţ şi Brânduşa).

Parc cu elemente arhitecturale „îngropate în pantă”

Proiectarea realizată de specialişti a ţinut cont de o particularitate a terenului - amplasamentul se află într-o pantă accentuată. În proiectul peisagistic s-a propus o amenajare care să utilizeze această cădere de teren, în relaţie cu vegetaţia şi zonele funcţionale propuse. „Propunerea de amenajare peisagistică integrează la nivel arhitectural două corpuri arhitecturale distincte, ambele îngropate în pantă, în nişte valonamente de tip movilă, amplasate la vest şi la est de spaţiul compoziţional al parcului, respectiv spaţiul piaţetei centrale”, se arată în memoriul tehnic al proiectului realizat de firma Protoby SRL.

Potrivit sursei citate, între cele două corpuri arhitecturale va fi amenajat un amfiteatru verde în aer liber. Printre alte elemente care vor compune parcul se numără: locuri de joacă pentru copii (o zonă pentru copii sub 5 ani şi alta pentru copii între 5 şi 12 ani), zonă de recuperare şi fitness (inclusiv pentru persoane cu dizabilităţi), o grădină cu labirinturi, o zonă de jocuri (macro-şah), terenuri de sport (fotbal, baschet, tenis şi minigolf), o zonă destinată cercetaşilor şi persoanelor care practică parkour, o zonă de skate şi rolle, o zonă de zorbing, pereţi Graffiti, o zonă cu tiroliană, o zonă cu tobogane verzi înierbate (inclusiv cu tuburi îngropate de acces pe pantă pentru copii), o scenă circulară multifuncţională, un patinoar şi diverse zone de odihnă-relaxare (inclusiv o zonă belvedere de unde va putea fi văzut întreg parcul).

„Vor fi modernizate căile de acces şi amenajate alei pietonale, spaţii verzi - prin defrişarea vegetaţiei existente, modelarea terenului, plantarea cu plante perene şi gazonarea suprafeţelor, inclusiv plantare de arbori şi arbuşti. De asemenea, vor fi create facilităţi pentru recreere pe terenurile amenajate (zone speciale pentru practicarea sportului, locuri de joacă pentru copii), va fi funcţională o reţea de Wi-Fi cu acces public, vor fi instalate sisteme de supraveghere video, elemente de mobiler urban (bănci, coşuri de gunoi, toalete ecologice, suport de parcare pentru biciclete), vor fi făcute racordări la reţelele de utilitate publică, precum şi sisteme de irigaţii şi iluminat pentru spaţiile amenajate”, se arată într-o sinteză a proiectului realizată de Primăria Iaşi. Suprafaţa totală a terenului ajunge la 17.912 mp. În prezent, terenul nu face parte din Registrul Spaţiilor Verzi, neavând o astfel de funcţiune. Iniţial, pe teren s-a intenţionat construirea unei şcoli private, dar Primăria a preluat din nou în patrimoniu suprafaţa după ce concesionarul a abandonat proiectul, deşi fuseseră ridicate la roşu mai multe construcţii, respectiv o clădire cu un regim mic de înălţime (2 etaje) şi câteva anexe.

Odată cu începerea lucrărilor la Parcul „eGreen” aceste construcţii au fost demolate şi, în prezent, se fac amenajări pentru realizarea zonelor funcţionale propuse prin intermediul proiectului. Contractul de finanţare europeană a fost semnat în noiembrie 2019, iar, vara trecută, cel de execuţie a lucrărilor. Lucrările de construire au o valoare de 6,1 milioane lei, fără TVA, şi sunt realizate de asocierea de firme Con Ted Company (Iaşi) - Ischia (Galaţi). În prezent, Primăria are în desfăşurare licitaţie pentru achiziţia de dotări a parcului, iar valoarea acestui contract se ridică la 3,7 milioane lei. La procedură participă trei ofertanţi, inclusiv constructorul parcului, iar câştigătorul urmează să fie anunţat la începutul lunii ianuarie 2021.

Cinci terenuri degradate din cartiere, transformate în parcuri

Celălalt proiect al Primăriei de amenajare de noi spaţii verzi are în vedere reconversia a cinci terenuri degradate şi transformarea acestora în spaţii de recreere (scuaruri). Suprafaţa totală care va fi amenajată ajunge la 1,3 hectare. Micile grădini publice, cu suprafeţe cuprinse între 1.600 mp şi 4.300 mp, vor fi amenajate în cartiere aglomerate ale Iaşului precum Dacia (una), Nicolina (două), Bularga (una) şi Cantemir (una). Astfel, terenurile care urmează a fi refuncţionalizate sunt situate pe aleea Prof. I. Simionescu (2.664 metri pătraţi), strada Bradului (4.250 metri pătraţi), strada Egalităţii (2.519 metri pătraţi), strada Butnari (1.673 metri pătraţi) şi strada Romană (1.635 metri pătraţi).

Principalele trei componente ale proiectului vizează amenajarea de spaţii verzi pe o suprafaţă de peste 90%; amenajarea de alei, echiparea cu mobilier urban şi echipamente de joacă, asigurarea utilităţilor necesare şi, nu în ultimul rând, modernizarea a trei străzi de acces direct către scuaruri (circa 16.000 mp de carosabil). Lucrările de bază pentru fiecare scuar în parte vizează realizarea căilor de acces şi circulaţie pietonale, plantarea de arbori şi arbuşti şi înierbarea suprafeţelor nepavate, realizarea unui sistem de irigare automatizat, realizarea sistemului de iluminat, crearea unui spaţiu specific de joacă de pentru copii, realizarea de alei pietonale cu dale din beton şi împrejmuirea terenului. Printre dotările fiecărui parc se numără panouri interactive, echipamente de căţărare cu tobogan, carusel, bănci de diverse tipuri, cişmele stradale, camere video sau module Wi-Fi. „În momentul de faţă, cele 5 terenuri se află într-o stare avansată de degradare, necesitând intervenţia imediată pentru revitalizarea lor, în vederea îmbunătăţirea mediului urban şi a creşterii calităţii vieţii cetăţenilor”, se arată într-un raport de specialitate al Direcţiei de dezvoltare a Primăriei Iaşi.

Lucrările de execuţie a celor cinci parcuri au început recent, în condiţiile în care municipalitatea a semnat contractul în urmă cu câteva luni cu aceeaşi asociere de firme care lucrează şi la Parcul „eGreen”. În acest caz, firmele Con Ted Company şi Ischia vor încasa 4,3 milioane lei, fără TVA. La fel ca în cazul parcului din zona C.A. Rosetti, licitaţia pentru livrarea dotărilor este în desfăşurare, iar contractul are o valoare de 1,8 milioane lei. La procedură participă doi ofertanţi, inclusiv constructorul desemnat al scuarurilor, iar câştigătorul va fi anunţat în prima parte a lunii ianuarie. Ambele proiecte menţionate mai sus sunt finanţate prin intermediul POR 2014 - 2020 pe axa de finanţare 4.2 privind reconversia şi refuncţionalizarea terenurilor şi suprafeţelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiile reşedinţă de judeţ. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri