anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

EXCLUSIV: Traficanţi de heroină, prinşi la Iaşi. Aţi auzit de Jamaica? Interlopii ieşeni, în sevraj

GALERIE
heroina
  • heroina
- +

De la începutul anului 2019 și până în prezent procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Serviciul Teritorial Iași au instrumentat o cauză penală importantă în care a fost documentată activitatea infracțională a unui număr de 5 traficanți de heroină, drog de mare risc deosebit de periculos.

 

Proveniența heroinei era din municipiul București de la traficanții de droguri care se ocupă la un nivel înalt de traficul acestui tip de droguri.
De efectuarea tranzacțiilor în municipiul București și aducerea heroinei la Iași se ocupa și coordona Frunză Valentin Gabriel zis JAMAICA, cunoscut traficant de droguri din municipiul Iași care în anii 2000 a mai fost cerectat de procurorii DIICOT din Iași și a fost arestat tot pentru trafic de droguri.
De aducerea efectivă, transportul drogurilor din municipiul București la Iași se ocupau doi dintre locotenenții lui Jamaica, respectiv Spinei Codrin și Căldărariu Marian Sebastian, ambii fiind și consumatori dependenți de heroină. De asemenea și Spinei Codrin a mai fost arestat pentru trafic de droguri de risc (cannabis) în urmă cu câțiva ani, acesta fiind eliberat condiționat din penitenciarul Botoșani. După eliberare însă, Codrin Spinei nu a renunțat la traficul de droguri, ci deopotrivă s-a apucat de traficul cu droguri de mare risc, respectiv heroină.
La începutul lunii februarie 2019, unul dintre transporturile de heroină ale lui Jamaica au fost interceptate, respectiv capturate de către procurorii DIICOT de la Iași și ofițerii  antidrog de la Crimă Organizată chiar în momentul în care Codrin Spinei și Marian Sebastian Căldărariu transportau aceste droguri pe un tren rapid care circula pe relația București – Iași. După prinderea celor doi traficanți de droguri, procurorii DIICOT și ofițerii de la Crimă Organizată au descins împreună cu Serviciul de Acțiuni Speciale la adresa lui Jamaica (Valentin Frunză) unde l-au capturat pe acesta și au ridicat alte droguri, bani din traficul de heroină și alte bunuri care au servit la activitatea infracțională. După acestă primă captură, procurorii DIICOT Iași i-au reținut pe cei trei traficanți de heroină, iar Tribunalul Iași i-a arestat preventiv.
Întrucât din ancheta procurorilor DIICOT și informațiile polițiștilor de la Crimă Organizată reieșea clar că traficanții de heroină din Iași se aprovizionau cu drogurile respective de la alți traficanți de heroină din București s-au hotărât să îi urmărească și să-i indentifice și pe acei traficanți.
După aproximativ două de luni, timp în care au adunat date și material probatoriu, procurorii DIICOT de la Iași împreună cu ofițerii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Iași au acționat și la locuințele traficanților de heroină din București, rezultatele acțiunii fiind pozitive.
Astfel din municipiul București ofițerii de la Crimă Organizată i-au săltat pe Ene Mituș de 48 de ani și Claudia Miriuță de 42 de ani, ambii traficanți de heroină care îl alimentase-ră pe Jamaica la Iași, iar în ciuda faptului că acesta din urmă împreună cu locotenenții săi au fost arestați, ei continuau cu traficul de heroină. Totodată procurorii au constatat că cei doi traficanți de heroină din municipiul București erau recidiviști tot pentru trafic cu heroină și bineînțeles au fost eliberați de curând din închisoare, aceștia revenind la aceiași activitate infracțională.
De la perchezițiile domiciliare a celor doi traficanți din București, polițiștii și mascații au ridicat heroină, metadonă (tot drog de mare risc), bani și alte bunuri necesare administrării probatoriului de către procurorii DIICOT de la Iași.

După vizita polițiștilor de la Crimă Organizată și a mascaților, Ene Mituș și Claudia Miriuță au fost săltați și aduși la Iași pentru continuarea anchetei de către procurorii DIICOT.
La Iași, după audierile făcute, procurorii i-au reținut pe cei doi traficanți de heroină din București și în data de 30 martie 2019 i-au dus în fața judecătorilor de la Tribunalul Iași care i-au arestat preventiv.

Traficanții în sevraj

După ce au fost săltați din București și aduși la Iași, pe timpul anchetei în fața procurorilor DIICOT, văzând probatoriul, celor doi traficanți li s-a făcut rău, acuzând stare de sevraj. Polițiștii de la BCCO Iași le-a asigurat asistență medicală anunțând salvarea, care i-a transportat în regim de urgență la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iași.
La UPU Sfântu Spiridon medicii în urma analizelor și investigațiilor de specialitate făcute au tras însă alte concluzii și anume că cei doi traficanți de heroină disimulează eventuale stări de rău și sevraj, în fapt problema lor fiind alta și anume problemele pe care le aveau cu legea!

Heroină pentru hoți și tâlhari

La Iași, clienții lui Jamaica care se aprovizionau cu heroină de la acesta pentru consumul propriu, erau în fapt hoți de buzunare, hoți de locuință și tâlhari, autori ai unor furturi cu violență. Din audierile consumatorilor de heroină și din cazuistica judiciară este bine știut faptul că hoții și tâlharii consumă heroină înaintea comiterii acestui gen de infracțiuni judiciare întrucât acest drog periculos le oferă tupeu, puterea de a acționa în comiterea faptei antisociale și mult mai mult curaj la comiterea faptei.  Acest fenomen se producea și în jurul lui Jamaica, mai toți clienții săi fiind acest gen de infractori.
    Totodată, din cazuistica medicală, heroina  a fost catalogată ca fiind unul dintre cele mai periculoase și nocive droguri de mare risc cu o acțiune foarte agresivă la nivelul sistemului nervos și cu repercursiuni din cele mai grave, aceasta creînd dependență chiar după consumul la prima sau a doua doză, iar nu puține au fost cazurile când consumatorii de heroină au decedat pe timpul injectării dozei respective datorită supradozei (porționarea greșită a dozei cu un plus foarte mic).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.