Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

EXCLUSIV: Tudorel Toader - noul rector al Universităţii „Cuza“ (UPDATE)

GALERIE
tudorel toaderuaic
  • tudorel toader
  • uaic
- +

Prof.dr. Tudorel Toader, decanul Facultății de Drept de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, a fost ales rector al instituției de învățământ superior în urma votului de pe 11 februarie. El a obţinut 360 de voturi, iar contracandidatul său a primit 286 de voturi.

UPDATE ORA 21:30

Tudorel Toader: „Sunt onorat de alegerea mea ca rector a celei mai vechi universități din România”.

Codrin-Liviu Cuțitaru: „Este un rezultat cumva așteptat, mă așteptam să pierd, așa cum vă spuneam, nici nu am reușit să mă ocup de ultima parte a momentului electoral. Cred că este un rezultat bun, chiar acum voiam să îi scriu un email domnului Toader să îi mulțumesc pentru felul în care s-a derulat campania și să îi urez succes“.

UPDATE ORA 21:25

La ora 20:00 s-au închis urnele la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. S-au prezentat la vot 664 de persoane, procentul fiind de 77,93%. Au fost 646 voturi valabil exprimate, iar 18 voturi au fost invalidate.

Prof.dr. Tudorel Toader a fost primul candidat care şi-a anunţat intenţia de a deveni rector al universităţii. Acesta este profesor universitar la „Cuza“ din anul 2003, judecător al Curţii Constituţionale din 2006 şi decan al Facultăţii de Drept din 2004, fiind la finalul celui de-al treilea mandat. De-a lungul carierei şi până în prezent, acesta a fost în mai multe asociaţii sau societăţi care aveau ca domeniu de activitate cel juridic, precum Asociaţia Internaţională de Drept Penal, primind în 2012 Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler, din partea preşedintelui României de la vremea respectivă, Traian Băsescu.

După un prim tur strâns la alegerile pentru funcţia de rector, în cel de-al doilea tur s-au înfruntat doi decani ai instituţiei de învăţământ superior, prof.dr. Tudorel Toader, decanul Facultăţii de Drept, şi prof.dr. Codrin-Liviu Cuţitaru, decanul Facultăţii de Litere.

În primul tur, prof.dr. Tudorel Toader a strâns cu zece voturi în plus (259) de voturi, faţă de prof.dr. Codrin-Liviu Cuţitaru (249).

Tudorel Toader:

CV

Plan Managerial

Ce a răspuns Tudorel Toader la întrebările puse de Ziarul de Iaşi:

1. Care ar fi primele trei lucruri pe care aţi dori să le îmbunătăţiţi, dacă veţi fi ales rector?

Întreg procesul decizional se va baza pe consultatea comunităţii academice, prin transparenţă şi comunicarea directă. Lunar, voi proceda la o informare publică privind starea universităţii. Planul managerial propus cuprinde şase domenii majore din viaţa comunităţii academice, fiecare domeniu având propriile obiective operaţionale. Măsurile propuse prin programul managerial au caracter complementar. Prima măsură pe care o am în vedere constă în evaluarea justei aşezări a competenţelor administrative.

Pot fi identificate şi eliminate neconcordanţele, omisiunile şi suprapunerile de competenţe, iar finalitatea va consta în scurtarea şi eficientizarea serviciilor complementare celor didactice şi de cercetare ştiinţifică. Am în vedere, de asemenea, asigurarea condiţiilor materiale, condiţii necesare pentru normala şi buna desfăşurare a activităţilor didactice, ştiinţifice şi administrative. O a treia măsură priveşte efectuarea plăţii activităţilor didactice desfăşurate în regim de plata cu ora. Plata respectivelor  activităţi constituie o obligaţie legală. Aceasta deoarece activităţile desfăşurate în regim de plata cu ora se regăsesc într-o normă vacantă, norma care la rândul ei este bugetată. 

2. Domeniul IT este unul care se dezvoltă din ce în ce mai mult în ultima perioadă, iar numeroase firme locale au reclamat faptul că oferta şi producţia universitarăpe aceste specializări nu este pe măsură. Consideraţi justificate astfel de afirmaţii? Cum ar putea fi programele extinse?

Rectorul nu devine specialist în toate domeniile de învăţare sau de cercetare. În măsura în care aceste afirmaţii sunt justificate, soluţiile pot fi identificate numai împreună cu facultăţile de profil. Pentru celelalte specializări, în planurile de învăţământ sunt cuprinse discipline privind competenţele TIC sau tehnologia WEB, cunoştinţe de natură să faciliteze cunoaşterea şi realizarea profesională. În acelaşi timp, pot fi iniţiate şi desfăşurate programe de formare continuă, programe în cadrul cărora un loc semnificativ să fie ocupat de pregătirea în domeniul IT.

3. Ce alte domenii din piaţa muncii consideraţi că ar putea fi acoperite mai bine sau că nu există în prezent în oferta educaţională a universităţii?

Prin specializările din cele 15 facultăţi componente, universitatea nu îşi propune şi nici nu ar fi posibil să acopere toate domeniile din piaţa muncii. Abordarea interdisciplinară poate să conducă şi la înfiinţarea altor specializări, ori la adaptarea celor existente. Cu titlu exemplificativ, în domeniul juridic a apărut profesia de mediator. Pentru a răspunde acestor cerinţe, Facultatea de Drept va trebui să înfiinţeze un master pentru formarea de mediatori. În baza şi limitele autonomiei universitare, fiecare facultatea va identifica nevoile de adaptare sau diversificare a specializărilor existente, pentru a răspunde cerinţelor de pe piaţa muncii, pentru a asigura inserţia profesională a absolvenţilor. Aceasta deoarece elementul central pentru evaluarea programelor de studii este cel referitor la gradul de inserţie profesională al absolvenţilor.

Pentru universitate, o preocupare constantă va fi aceea de identificare a căilor de comunicare şi de realizare a unui feed-back real cu instituţiile/companiile/angajatorii. Una dintre măsurile incluse în cadrul programului managerial constă în corelarea programelor de studii de licenţă şi masterat cu nevoile mediului de afaceri. În acest sens, propun consolidarea structurilor parteneriale cu mediul de afaceri şi mediile profesionale, în vederea dezvoltării continue a curriculei către competenţe adaptate la nevoile acestora.

4. Cum poate fi rezolvată problema decalajului salarial dintre un asistent, proaspăt intratîn sistem, care lucrează pe un salariu de subzistenţă, şi unele dintre salariile foarte ridicate ale profesorilor cu vechime?

Cea mai onestă şi echitabilă cale de rezolvare a problemei evocate este calea legală, constând în modificare grilei de salarizare pentru gradele universitare de bază. Până la o astfel de rezolvare, pot fi identificate şi alte mijloace pentru majorarea acelui salariu de subzistenţă. Am în vedere următoarele: majorarea grilei de salarizare, din fondurile proprii ale universităţii; cooptarea asistenţilor în proiectele de cercetare, activitate de natură să le consolideze şi statutul profesional; instituirea unui program de burse de cercetare la care să aibă acces doar asistenţii; acordarea, cu prioritate, a orelor suplimentare, ce vor fi plătite în regim de plata cu ora. Cu titlu exemplificativ, în calitate de decan al Facultăţii de Drept am promovat următoarele măsuri: au fost plătite toate orele suplimentare; a fost majorată grila de salarizare; asistenţii au fost cooptaţi în proiecte de cercetare; fiecare cadru didactic beneficiază de o finanţare anuală, în echivalentul sumei de 600 euro, pentru mobilităţi externe.

5. Finanţarea pe student echivalent a produs un rabat de calitate în toate instituţiile deînvăţămînt superior din ţară. Cum justificaţi existenţa acestui rabat, inclusiv la „Cuza“, şi cum ar putea fi el oprit?

Modalitatea de finanţare este stabilită prin lege, reflectând politica educaţională existentă într-o anumită perioadă. În limitele alocaţiilor bugetare, completate prin resursele extrabugetare, precum şi ale autonomiei universitare, universitatea trebuie să identifice soluţiile de realizare a misiunii academice!

6. De ce nu s-au implicat pînă acum specialişti ai universităţii în probleme importante ale comunităţii locale, de la structurarea unui dosar de candidatură pentru titlul de capitală europeană a culturii şi pînă la chestiuni de mediu, drept sau economie? Este ruptura dintre universitate şi comunitatea locală a oraşului atît de mare precum se vede din exterior?

Preocuparea de a transforma universitatea într-un partener strategic pentru comunitatea pe care o deserveşte este obiectivul central al programului managerial. Consider ca este una dintre misiunile Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi să se implice în proiecte care asigură intervenţii socio-economice sau culturale care ţin de viaţa comunităţii locale, cât şi în relaţii de parteneriat cu administraţia locală, instituţii de planificare regională şi mediul de afaceri. Într-o sinteză a modelelor de dezvoltare economică a oraşelor post-industriale, mediul universitar joacă un rol semnificativ, într-o matrice de dezvoltare a unei economii bazate pe cunoaştere.

Într-un astfel de model de dezvoltare, comunitatea academică din Iaşi, într-un parteneriat cu instituţii locale şi regionale şi cu mediul de afaceri, poate furniza input-ul necesar la nivel de cercetare şi transfer tehnologic, precum şi resursa umană pregătită pentru dezvoltarea industriilor creative. Valorificarea rezultatelor cercetării în mediul socio-economic contribuie în mod decisiv la sustenabilitatea activităţii universităţii, precum şi la dezvoltarea comunităţii locale. Astfel, prin planul managerial, îmi propun să dezvolt un proiect investiţional pentru realizarea unui centru de inovare şi transfer care să asigure legătura dintre activitatea de cercetare şi mediul economic.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri