EXCLUSIV: Unde va fi amenajat primul pasaj subteran pietonal de pe Europeană / Va avea lift, scară fixă și scară rulantă

joi, 20 iunie 2024, 03:00
2 MIN
 EXCLUSIV: Unde va fi amenajat primul pasaj subteran pietonal de pe Europeană / Va avea lift, scară fixă și scară rulantă

Documentația tehnică aferentă primului pasaj subteran pietonal pe drumul european a intrat în faza de avizare. Studiul de fezabilitate a ajuns pe masa Comisiei de monumente istorice care urmează emită, cel mai probabil, un aviz favorabil. În premieră, „Ziarul de Iași” vă prezintă amplasarea exactă a viitorului pasaj.

Este vorba despre pasajul pietonal subteran propus în orașul Târgu Frumos, în condițiile în care amplasamentul celui din Podu Iloaiei este încă la fază de discuții. În cazul pasajului din Târgu Frumos, amplasamentul a fost stabilit, respectiv înainte de sediul Primăriei, pe sensul de mers dinspre Iași spre Roman. În ambele cazuri, construirea pasajului are ca scop prevenirea accidentelor rutiere.

„Încă nu avem un deviz pentru lucrări, după ce vor fi obținute avizele vom avea și valoarea estimată pentru execuție”, a declarat ieri Ovidiu Laicu, director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași. Contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate a fost încheiat în februarie 2024 cu firma Like Consulting, pentru o valoare de 280.000 lei (fără TVA). O sumă identică a fost adjudecată și în cazul pasajului subteran pietonal din Podu Iloaiei. În acest caz, amplasamentul era propus tot în zona Primăriei din localitate, dar, la cererea autorității locale, sunt analizate și alte variante.

Potrivit cerințelor din caietul de sarcini aferent licitației organizate de DRDP, pasajele pietonale vor avea lift pentru persoanele cu dizabilități, scară fixă și scară rulantă. Autoritățile au în plan și montarea unui sistem de supraveghere video, iar alimentarea cu energie electrică va fi făcută prin intermediul panourilor solare. Fondurile pentru construirea pasajului sunt asigurate prin PNRR.

„Pasajul trebuie să fie prevăzut cu sisteme de scurgere a apelor pluviale spre sistemul de canalizare sau alţi emisari, evacuarea apelor realizându-se pe cât posibil natural, fără utilizarea unui sistem de pompare a apei. Iluminatul se va realiza cu lămpi pe bază de LED”, se mai precizează în documentaţia de atribuire a contractelor.

Documentația tehnică care trebuie predată de consultant, odată ce vor fi obținute toate avizele, trebuie să cuprindă, printre altele, următoarele: planul de situaţie al amplasamentului (soluţii de amplasare, dimensiuni proiect, desene iniţiale etc.), lucrările de adaptare (trotuare, sisteme de canalizare etc.), fazele operaţiilor de excavare, o evaluare de costuri şi un grafic de execuţie.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii