anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ruşine Justiţiei!

EXCLUSIV (VIDEO): Urmărit internațional timp de 9 ani, a transmis live de la Aeroport

GALERIE
belgian tanase (1)belgian tanase (2)tanase
 • belgian tanase (1)
 • belgian tanase (2)
 • tanase
- +

Caz de-a dreptul incredibil în justiţia ieşeană! După ce s-au chinuit aproape un deceniu să-l aducă în ţară pe Belgian Tănase, interlopul a venit de unul singur, cu avionul, şi le-a arătat sfidător degetul mijlociu autorităţilor. Belgian a aşteptat ca pedeapsa primită în 2007 să i se prescrie, iar familia sa a transmis în direct, pe Facebook, venirea la Iaşi cu avionul a interlopului. Și pentru ca umilinţa autorităţilor să fie şi mai mare, poliţiştii spun că Belgian a fost arestat, în Franţa, pe 30 august, însă eliberat deoarece, cu patru zile înainte, o instanţă din Iaşi îi anulase mandatele de executare a pedepsei. „Biroul Urmăriri a făcut demersuri susţinute pentru depistarea în vederea extrădării persoanei“, spun poliţiştii. Culmea: încă din 2008, într-un proces, Belgian, fugar încă de pe atunci, îşi dădea adresa de domiciliu din Franţa. Și „Ziarul de Iaşi“ l-a găsit anul trecut, numai autorităţile nu. Cazul ţiganului ieşean depăşeşte cu mult povestea din cunoscutul film al regizorului Steven Spielberg „Catch me if you can“, a unui infractor pe care FBI nu reuşeşte să îl prindă.

Justiţia ieşeană trece zilele acestea prin una dintre cele mai umilitoare situaţii din istoria sa. Cunoscutul interlop ieşean Belgian Tănase, membru al clanului ţigănesc condus de Cosmos Tănase, s-a întors de unul singur în ţară după ce autorităţile române au încercat, timp de 9 ani, să îl captureze pentru a-l băga după gratii.

Belgian a venit în ţară pe 12 septembrie, cu avionul ce a aterizat la Iaşi la 16.30, şi care a venit de la Paris. Interlopul a decis să vină în ţară fără a se mai ascunde după ce cu doar câteva zile înainte condamnarea sa de patru ani de închisoare a fost declarată prescrisă de justiţie.

Având garanţia că poliţiştii nu se mai pot atinge nici cu un deget de el, familia lui Belgian a transmis live, pe Facebook, întoarcerea la Iaşi a interlopului.

Ulterior, în timpul unei petreceri, Belgian a apărut şi el într-o transmisiune live pe aceeaşi reţea socială şi a arătat celor care îl priveau degetul mijlociu, gândindu-se, probabil, la poliţiştii care au încercat aproape un deceniu, fără noroc, să îl prindă.

Condamnarea i-a fost anulată

Curajul lui Belgian Tănase de a se întoarce la Iaşi ascunde în spate fie o incompetenţă, fie o rea-credinţă a autorităţilor care ar fi trebuit să se asigure că interlopul îşi execută pedeapsa primită în 2007, când a primit patru ani de închisoare pentru infracţiuni rutiere. „Ziarul de Iaşi“ a aflat că, încă din 2008, la nivelul Curţii de Apel Iaşi exista informaţia că Belgian locuieşte în Franţa, adică fix ţara din care Belgian s-a întors alaltăieri. Rămâne un mister de ce autorităţile ieşene nu au putut sau nu au vrut să îl extrădeze pe interlop.

Belgian Tănase, fratele mult mai cunoscutului interlop Cosmos, a fost condamnat definitiv, în iunie 2007, la patru ani de închisoare cu executare după ce a fost găsit vinovat pentru conducere fără permis şi refuz de prelevare probe biologice. Interlopul a fost condamnat cu executare întrucât nu se afla la prima faptă de acest gen, el mai fiind acuzat de infracţiuni rutiere. Înainte de decizia definitivă, anticipând că ar putea merge la puşcărie, Belgian a fugit misterios din ţară. Se întâmpla tot în 2007, atunci când autorităţile române au decis să îl dea în urmărire generală pe interlopul ieşean.

Uluitor: arestat la 4 zile după prescrierea faptei

În iunie anul acesta, urmăritul general Belgian Tănase a introdus o acţiune de contestaţie în anulare la Judecătoria Iaşi, invocând că mandatul de executare a pedepsei de patru ani s-a prescris şi cerând anularea acestuia. La scurt timp, o acţiune similară a introdus şi Biroul de Executări Penale din cadrul Judecătoriei, care, de asemenea, a cerut anularea mandatului din cauza prescripţiei. Decizia instanţei a venit pe 26 august, atunci când, pe lângă mandatul de executare a pedepsei a fost anulat şi mandatul european de arestare emis după ce Belgian a fost dat în urmărire generală. Din acel moment, Belgian ar fi putut veni oricând în România, fără ca niciun poliţist să îl poată atinge măcar cu un deget. Pe 30 august, adică la patru zile după ce mandatul lui Belgian fusese anulat, autorităţile franceze l-au arestat pe interlop în baza mandatului european. După ce au primit înştiinţarea că acesta este nul, francezii l-au eliberat pe Belgian, iar acesta a putut veni la Iaşi din nou, după 9 ani, pentru a-şi îmbrăţişa copiii şi rudele.

Au dormit poliţiştii în papuci?

În iunie 2014, „Ziarul de Iaşi“ a publicat o investigaţie prin care arătam că Belgian Tănase se ascunde la Londra. Prezentam atunci mărturii ale unor persoane din anturajul lui Belgian, dar şi fotografii cu acesta sau cu rude de-ale acestuia din Londra. Tot atunci arătam că Belgian are cont de Facebook, pe care era activ şi de pe pe care conversa cu fiul său. Potrivit unor surse din Poliţie, aspectele relatate de cotidianul nostru atunci se confirmă, cu menţiunea că în toată perioada în care a fost dat în urmărire generală, Belgian Tănase nu a stat doar în Marea Britanie, ci şi în Franţa şi Belgia. De asemenea, se confirmă şi o informaţie pe care justiţia o avea încă din 2008.

La un an după ce a fost condamnat definitiv, pe rolul Curţii de Apel se judeca, în recurs, o contestaţie în anulare prin care Belgian Tănase, fugar la acea vreme, încerca să scape de pedeapsă. La termenele din februarie 2008, judecătorii au solicitat adresa la care Belgian poate fi citat, stabilindu-se că „va fi citat contestatorul la adresa de domiciliu din Franţa“. Dacă informaţia din acel dosar a ajuns sau nu la poliţişti, e, de asemenea, un mister.

Aceleaşi surse din Poliţie susţin că Belgian a reuşit să scape prin desele sale escapade pe ruta Anglia - Franţa - Belgia. Dosarul său de la Biroul Urmăriri ar avea peste 500 de pagini. Poliţiştii spun că au făcut tot ce le-a stat în putinţă să îl prindă pe Belgian, însă pur şi simplu nu au reuşit.

„În baza mandatului de executare a pedepsei, poliţiştii au efectuat investigaţii şi căutari ale persoanei, ultima localizare fiind în data de 30 august, când, în urma colaborării cu autorităţile franceze, acesta a fost arestat. În toţi anii în care bărbatul menţionat a fost dat în urmărire generală, colegii de la Biroul Urmăriri au făcut demersuri susţinute pentru depistarea în vederea extrădării persoanei“, ne-a precizat, ieri, Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.