EXCLUSIVITATE Reteaua intelectualilor: Culturile de canabis, ingrijite de un doctorand

luni, 06 august 2012, 22:10
5 MIN
 EXCLUSIVITATE Reteaua intelectualilor: Culturile de canabis, ingrijite de un doctorand

Unul dintre cei care verificau frecvent culturile de canabis de la tara este doctorand in viticultura si oenologie, fiind fostul elev al academicianului Valeriu Cotea. Procurorii spun despre G.M. ca se ocupa, alaturi de alti membri ai retelei, de ingrijirea culturii de canabis din satul Comarna. Un alt tanar cercetat in dosar este si Nicolae-Valentin Chirila, vecin si prieten cu un lider al grupului, Octavian Horobet. Chirila a luat nota 7 la lucrarea de disertatie pe 4 iulie, la cateva ore fiind interceptat de anchetatori vorbind codat despre stupefiante. Un alt nume din lumea buna a Iasului este si Mihai Prelipcean, prieten cu acelasi Horobet. El a ramas martor in dosar, fiind consumator. Procurorii il acuza pe "Bula" Corduneanu si de infractiuni informatice, el fiind ajutat in acest sens de un specialist in calculatoare. 

Dealeri de droguri cu scaun la cap in reteaua initiata si condusa de Mihai Silviu Corduneanu. Dupa ce zilele trecute am relatat ca implicat in gruparea condusa de "Bula" – cumnat al fratilor Corduneanu – este Mihai Prelipcean, fiul directorului de la Filarmonica, noi detalii picante din dosar au fost descoperite de reporterii Ziarul de Iasi. Pe lista celor anchetati de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Informatica si Terorism (DIICOT) Iasi se afla si doi tineri cu o educatie inalta. Unul este doctorand in viticultura si oenologie, iar altul tocmai a obtinut diploma de disertatie in economie.

Doctorandul in viticultura se ingrijea de cultura de canabis

G.M., zis "G.", are 27 de ani, este domiciliat in satul Buhalnita, comuna Cepelnita si traieste fara forme legale in municipiul Iasi. Numele tanarului se afla pe o lista restransa de doctoranzi ai Universitatii de Medicina Veterinara si Stiinte Agricole. G. este doctorand in viticultura si oenologie, iar potrivit unei liste obtinute de Ziarul de Iasi, in 2009 il avea ca profesor pe academicianul Valeriu Cotea. M. a studiat pentru o perioada si in Germania, acolo unde a ajuns prin intermediul unui program Erasmus.

In prezent, G. conduce un Mitsubishi Lancer de culoare gri, iar pana in urma cu cateva zile se ingrijea de cultura de canabis a Cordunenilor. "Alaturi de Horobet-Octavian zis «Octav» si Dobos Ion-Marius zis «Cichi» acesta contribuie la ingrijirea culturii de canabis amenajata in localitatea Comarna, judetul Iasi. In acest sens, relevante sunt nota de supraveghere operativa din data de 03.07.2012 in care acesta (n.r. – M.) este surprins alaturi de Horobet Stefan Octavian si Dobos Ion Marius la locatia unde se presupune a fi amenajata cultura de canabis", precizeaza in ordonanta de retinere procurorul DIICOT Iulia Diaconu.

La dosar sunt anexate mai multe convorbiri telefonice interceptate de anchetatori dintre M. si ceilalti membri ai gruparii. In discutii, ei folosesc termenul codat de "ochelari" atunci cand vorbesc despre droguri.

Dupa disertatie a discutat despre afaceri cu droguri

Tot cu Octavian Horobet, un mai vechi membru al clanului Corduneanu, este prieten si un alt tanar cu scoala: Nicolae-Valentin Chirila din Frumoasa. In varsta de 26 de ani, Chirila a obtinut lucrarea de disertatie in sesiunea de vara din acest an. A facut masterul la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor. Tema de disertatie a sustinut-o pe 4 iulie, tema sa fiind "Ajustari structurale in comertul exterior al Romaniei dupa aderarea la UE". A obtinut nota 7. Imediat dupa sustinerea lucrarii, Chirila a discutat la telefon cu Octavian Horobet. "Chirila Valentin-Nicolae este vecin de scara cu Horobet Stefan-Octavian, cei doi petrecand mult timp impreuna. Cei doi detin impreuna cheia unui imobil unde cel mai probabil depoziteaza o parte din droguri. In acest sens, relevante sunt mai multe convorbiri precum cea din datele 04.07.2012, ora 18.12.35, in care printre altele Chirila Valentin-Nicolae ii spune lui Horobet Stefan-Octavian: «pai, hai sa ne intalnim si noi pe undeva sa-mi dai cheia»", mai precizeaza anchetatorii. Convorbiri telefonice dintre Chirila si Horobet, cu privire la cheia acelui imobil au mai avut loc si ulterior.

Fiul directorului de la Filarmonica se aproviziona de la capii retelei

Mihai Prelipcean, de 27 de ani, a fost audiat mai intai in calitate de invinuit, ulterior ramanand doar martor. In ordonanta de retinere, anchetatorii precizeaza ca Prelipcean vorbea destul de des la telefon cu acelasi Horobet, de la care "se aproviziona periodic cu droguri." Intr-una dintre convorbirile interceptate, Prelipcean numeste stupefiantele "caiete de invatat". "Prelipcean Mihai a fost observat in mai multe randuri intalnindu-se cu Horobet Stefan-Octavian cu ocazia efectuarii de supravegheri operative de catre structuri specializate din cadrul politiei, de exemplu supravegherea operativa din data de 21.06.2012. Totodata, urmare a audierii convorbirilor telefonice autorizate rezulta mai multe discutii relevante dintre cei doi. In data de 15.07 2012, ora 23.32 Prelipcean Mihai il contacteaza telefonic pe Horobet Stefan-Octavian spunandu-i, printre altele, «mi-am uitat caietele de invatat la voi»", se mai precizeaza in ordonanta.

"Bula" facea buletine si infiinta societati la comanda

Cap al retelei de droguri era Mihai Silviu Corduneanu, zis "Bula". "Acesta are rol decizional, trasandu-le sarcini precise celor aflati in subordinea sa si care au rol executional. Din palierul executional s-a stabilit ca fac parte Dobos Ion Marius si Horobet Stefan-Octavian, acestia avand la randul lor alte legaturi infractionale in subordine de care se folosesc in derularea activitatilor infractionale specifice gruparii", mai spun procurorii.

Pe langa trafic de droguri, Mihai Corduneanu mai este acuzat si de alte infractiuni. Anchetatorii il acuza ca "Bula" s-ar fi ocupat si falsificarea de documente, cum ar fi bonuri si cupoane de transport pentru persoane cu handicap si pensionari, bonuri de masa, carti de identitate, permise auto, acte de infiintare de societati comerciale, adeverinte de venit, contracte de munca sau chiar stampile, atat de la unele societati comerciale, cat si de la institutii publice exemplul dat de procurori fiind primariile.

"Bula" nu se pricepea insa la falsificarea documentelor si nici nu avea cunostinte temeinice de informatica, asa ca si-a cautat si gasit un specialist in calculatoare. "Cel care insa detine cunostintele si aparatura necesara realizarii de acte false, respectiv scanere si imprimante performante si dispune si de cunostintele necesare in domeniul informatic pentru savarsirea de infractiuni informatice este Tirnoveanu Andrei-Iulian. Astfel, cei care doresc sa falsifice diferite acte, documente si apeleaza la Corduneanu Mihai-Silviu sunt trimisi de catre acesta la Tirnoveanu Andrei-Iulian", mai precizeaza anchetatorii. De asemenea, procurorii mai vorbesc ca documentele falsificate erau impartite clientilor de Stefan Condurache, Catalin Casius Chirila si Valentin Botnari. Condurache avea rolul si de a identifica operatori de transport maxi-taxi din zona Moldovei carora le distribuia tichete de transport contrafacute "contra unor mari sume de bani."
Cele doua retele infractionale ale lui "Bula" au fost destructurate vineri, in urma unor descinderi de amploare facute de anchetatori. Procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat pe 3 august 17 perchezitii domiciliare pe raza judetului Iasi, ocazie cu care au fost descoperite plantatiile ilegale de canabis din Butea si Comarna, 350 de plante de canabis, diferite cantitati de droguri de risc, suma de 20.000 de euro, precum si aparatura speciala folosita pentru amenajarea si ingrijirea culturilor. Perchezitii au fost facute si in locuinta mamei Cordunenilor, din Dancu, acolo de unde au fost ridicate mai multe acte. Sambata, cinci persoane, in frunte cu Silviu Corduneanu, au fost arestate preventiv pentru 29 de zile.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii