Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ţidulă fierbinte în justiţia ieşeană

Excursie la Verona terminată cu o plângere-bombă la Parchet: două avocate celebre, judecători, arhitecţi şi doctori, protagonişti

GALERIE
Miruna Curecheriu si Maria Aldea FOTO Arhiva personala
  • Miruna Curecheriu si Maria Aldea FOTO Arhiva personala
- +

O cerere de strămutare care a ajuns zilele trecute la Curtea de Apel Iaşi stă la originea unui scandal monstru care a izbucnit în justiţia ieşeană. Două avocate cunoscute în oraş, Miruna Curecheriu şi Maria Aldea, vor ajunge cel mai probabil să fie audiate la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, ca urmare a unor acuzaţii de intervenţii, respectiv de presiuni asupra justiţiei. 

Foste colege de şcoală, bune prietene de aproape cinci decenii, cele două sunt adversare într-un litigiu civil în care părţi sunt Ioana Sayde Scripcariu, medic, şi arhitectul Ionel Oancea şi soţia sa. Deşi miza financiară a procesului nu este una pe viaţă şi de moarte, din motive obscure, litigiul a luat o turnură neaşteptată zilele trecute. Ionel şi Cornelia Oancea, care sunt reprezentaţi de Maria Aldea, au cerut strămutarea procesului invocând presiuni puse de Miruna Curecheriu asupra completului de judecată. Presupusele presiuni ar fi fost făcute prin intermediul unei judecătoare pensionate, ca probă fiind invocate, însă nu şi indicate în concret, poze în care Miruna Curecheriu şi judecătoarea respectivă apar, împreună, la Verona, la un concert ce a avut loc în vară. 
 
Povestea pozelor de la Verona 
 
În cererea de strămutare, soţii Oancea spun că au aflat, în august 2019, „de la un ziarist al cărui nume nu îl pot face public“ despre presupusa intervenţie. „Acesta ne-a sfătuit să solicităm strămutarea dosarului întrucât s-a intervenit la doamna judecător P.C. (n.r. - cenzurarea numelui aparţine redacţiei) prin doamna judecător pensionat Pavelescu Georgeta, prietenă cu av. Miruna Curecheriu (…) Doamna Pavelescu Georgeta ar fi beneficiat pentru acest serviciu de o excursie în Italia în luna iulie 2019 împreună cu dna av. Miruna Curecheriu, având chiar fotografii pe contul de Facebook“, se menţionează în cererea de strămutare. Contactat telefonic, Ionel Oancea, nu a dorit să ofere detalii suplimentare despre cele scrise în document, invocând că e o chestiune personală. „Nu doresc să comentez“, a spus acesta.
 
Avocatele Miruna Curecheriu şi Maria Aldea
 
Pusă în faţa acuzaţiilor din cererea de strămutare, Miruna Curecheriu a reacţionat şi, acum două zile, a formulat plângere penală împotriva soţilor Oancea, menţionându-o şi pe avocata Maria Aldea. 
Curecheriu spune că „fotografiile de pe Facebook“ nu există şi că acestea, de fapt, au fost trimise chiar de ea, pe WhatsApp, în baza prieteniei, avocatei Aldea, în timpul excursiei de la Verona. „Numita Aldea Maria a fost colegă şi prietenă cu subsemnata până la acest moment, dar şi cu familia Pavelescu Georgeta şi Dan. Practic, de mulţi zeci de ani ne-am făcut împreună sărbători, excursii, întâlniri, iar apropierea şi încrederea a fost atât de mare încât ne-am împărtăşit toate evenimentele petrecute în viaţa familiilor noastre, acest lucru pe parcursul a 47 de ani. În acest context, eu i-am relatat numitei Aldea Maria că la data de 14 septembrie 2018 am cumpărat bilete la Arena di Verona într-un spectacol - eveniment de operă“, se arată în plângerea penală, obţinută de „Ziarul de Iaşi“. În acelaşi document se arată că avocata Aldea ştia chiar de la Miruna Curecheriu despre faptul că va merge cu Georgeta Pavelescu la acel spectacol. 
 
„Numita Aldea Maria avea nu numai obligaţia morală, dar şi legală, de a comunica numiţilor Oancea Ionel-Corneliu şi Oancea Cornelia faptul că spectacolul era programat cu aproape un an înainte, biletele erau cumpărate la data de 14.09.2018 şi de asemeni, cunoştea faptul că toate cheltuielile ocazionate de drum, cazare şi bilet pentru doamna Georgeta Pavelescu au fost suportate de către aceasta“, se mai arată în plângere, ca explicaţie la spectacolul la care au participat Curecheriu şi Pavelescu, care e pensionară de 5 ani. Cât despre o presupusă intervenţie a acesteia, în plângere se mai arată că aceasta nu a existat, totul fiind un „fake news“, respectiv un „demers abject şi mincinos“, prin intermediul căruia, se mai arată în plângere, soţii Aldea şi avocata lor ar încerca să influenţeze şi intimideze magistraţii Curţii de Apel Iaşi. 
 
Curecheriu: „o abjecţie oribilă“; Aldea: „orice discuţie pe această temă este caraghioasă“
 
Contactată de ziar, Miruna Curecheriu a întărit cele pe care le-a relatat în plângerea penală depusă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. Avocata a subliniat că pretextul faptic invocat în dosar, excursia de la Verona cu fosta judecătoarea Pavelescu, era ştiut doar de avocata Maria Aldea, şi nu au existat nicăieri fotografii publicate în spaţiul public. „Doamna Aldea Maria cunoştea de la mine amănunte legate de weekend-ul petrecut împreună cu doamna Geta Pavelescu şi familia mea şi tot eu am făcut fotografii pe care i le-am trimis. Acest lucru l-am făcut pentru că de 47 de ani suntem cu toţii prieteni şi am petrecut multe momente împreună“, ne-a spus Curecheriu. Cât despre acuzaţiile de trafic de influenţă şi dare de mită, invocate mai degrabă indirect în cererea de strămutare, avocata a spus: „Sunt incalificabile şi total nejustificate. În opinia mea nu există niciun motiv pentru care cineva poate inventa asemenea acuzaţii complet aberante”.
 
La rândul ei, avocata Maria Aldea a precizat ieri că nu ea a formulat cererea de strămutare şi că a aflat despre ea pe 19 noiembrie, „de la adversară şi instanţă“. „Nu ştiu nimic despre nicio plângere penală. Orice discuţie pe această temă este caraghioasă, atâta tot“, a spus Aldea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri