Executivul a aprobat finanţarea noului sistem informatic al Casei Naţionale de Pensii

joi, 16 mai 2024, 14:53
2 MIN
 Executivul a aprobat finanţarea noului sistem informatic al Casei Naţionale de Pensii

Guvernul a aprobat finanţarea noului sistem informatic al Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP). Proiectul de modernizare are o valoare totală de 131.282.000 lei, bani asiguraţi din fonduri externe nerambursabile, prin PNRR, Componenta 8 – Reforma fiscală şi reforma pensiilor / Jalonul 240) şi din bugetul asigurărilor sociale de stat, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie.

„Finanţarea noului sistem informatic al CNPP, aprobă de Guvern. Executivul a aprobat astăzi cheltuielile necesare pentru implementarea unui sistem informatic performant în cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), complet integrat, care să permită aplicarea coerentă şi unitară a reglementărilor legale din domeniul sistemului public de pensii şi al asigurării pentru accidente de muncă şi boli profesionale”, arată postarea de joi, pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Actualul sistem informatic al CNPP va fi modernizat din punct de vedere arhitectural şi tehnologic şi va avea noi componente funcţionale, astfel încât să aibă capacitatea de a susţine procesul de reformă şi de recalculare a pensiilor publice, mai spune sursa citată.

Noul sistem informatic va include mai multe componente care vor funcţiona în mod integrat şi centralizat:

  • Portal pentru comunicarea cu cetăţenii, care va furniza, pe lângă serviciile actuale, şi un nou set de funcţionalităţi;
  • Serviciu electronic pentru completarea cererii de emitere de bilete de tratament şi servicii electronice în zona de înregistrare a contribuabililor;
  • Servicii electronice în domeniul accidentelor de muncă şi al bolilor profesionale;
  • Aplicaţia „e-Talon”, care va genera automat cuponul lunar de pensie în format electronic şi tipărit, pentru toţi pensionarii aflaţi în plată.

 „Sistemul pentru relaţia cu cetăţenii va avea un spaţiu privat pentru fiecare utilizator înregistrat, în care vor fi disponibile toate datele personale gestionate de CNPP, indiferent de sursa acestora. Prin intermediul acestor spaţii vor fi transmise toate comunicările în format electronic. De asemenea, cetăţenii vor putea să îşi completeze documentele şi să facă simulări ale datelor personale privitoare la pensie. Platforma informatică va conţine, în plus, sisteme de analiză şi predicţii. Proiectul de modernizare are o valoare totală de 131.282.000 lei, bani asiguraţi din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă(Componenta 8 – Reforma fiscală şi reforma pensiilor / Jalonul 240) şi din bugetul asigurărilor sociale de stat, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie”, conchide sursa menţionată.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii