anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 10.08.2022

Executorii bat la poarta Institutului „Socola“ cu sigiliile în geantă. Vor sechestru

GALERIE
Socola
  • Socola
- +

Institutul de Psihiatrie este ameninţat cu sechestru pe aparatura medicală, după ce refuză de un an de zile să achite restanţele unui concediat abuziv de către director. Deşi pune astfel în pericol buna funcţionare a unităţii, managerul Gabriel Oprişanu a refuzat ieri să facă vreo declaraţie pentru contribuabilii care îi plătesc salariul.

Institutul de Psihiatrie „Socola“ este ameninţat cu sechestrarea aparaturii medicale după ce refuză de mai bine de un an de zile să plătească peste 100.000 de lei, drepturile băneşti pe care o asistentă le-a câştigat în instanţă. În mod concret, Curtea de Apel Iaşi a decis la data de 12.10.2018 că Mirela Popeanu a fost concediată abuziv de către „Socola“ prin decizia managerului Gabriel Oprişanu, unde era angajată ca asistentă, şi că trebuie reîncadrată pe post, iar conducerea instituţiei trebuie să îi plătească salariile restante, cheltuielile de judecată şi o sumă de 5.000 de euro daune morale.

„Obligă pârâtul Institutul de Psihiatrie Socola-Iaşi să plătească contestatoarei o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat începând cu data concedierii şi până la reintegrarea efectivă“, se specifică în minuta instanţei.

Însă angajata susţine faptul că, la aproape un an şi jumătate de la sentinţa definitivă, aceasta a primit doar daunele morale, cheltuielile de judecată, nu şi drepturile băneşti. Ea susţine că institutul ar încerca să nu îi achite aceşti bani, ocolind legea, fiindcă a descoperit că au fost plătite către bugetul de stat contribuţiile la sănătate, la pensii şi impozitul pe venit la drepturile băneşti pe care aceasta, de fapt, nu le-a încasat. Suma totală pe care o mai are de primit este de peste 99.000 de lei, la care se adaugă şi 13.000 de lei, tariful executorului judecătoresc care a intrat deja în legătură cu unitatea medicală.

„Mi-au plătit contribuţiile la stat, doar ca să nu beneficiez de banii respectivi. În plus, contribuţiile la stat se opresc lunar din brut, urmând să primeşti salariul ca rest total din suma brută. În cazul meu, e ca şi cum din brutul realizat pe o lună de muncă mi-au plătit doar contribuţiile, iar salariu cu care să trăiesc şi să mă întreţin - zero. De ce?“, a precizat Mirela Popeanu.

În somaţia trimisă către Consiliul de Administraţie al spitalului de către executorii judecătoreşti, se menţionează că executarea silită este iminentă.

„Vă aducem la cunoştinţă existenţa pericolului declanşării executării silite împotriva dumnevoastră şi prin altă modalitate prevăzută de Codul de procedură civil (urmărire silită mobiliară / imobiliară), respectiv prin sechestrarea aparaturii medicale. Faţă de acest aspect vă solicităm ca în termenul cel mai scurt să procedaţi la achitarea de bunăvoie a sumelor mai sus amintite, în caz contrar urmând să procedăm în consecinţă“, se specifică în documentul citat.

Managerul institutului nu a dorit să răspundă apelurilor telefonice ale „Ziarului de Iaşi“, pentru a comenta situaţia delicată în care se află unitatea. Între acesta şi asistenta Mirela Popeanu este un conflict mai vechi, angajata cerându-i în mai multe rânduri demisia prin scrisori deschise sau documente oficiale adresate Ministerului Sănătăţii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.