Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Există tratamente pentru a stopa căderea părului?

GALERIE
par
  • par
- +

Dincolo de aspectul inestetic, căderea masivă a părului trebuie privită ca o problemă de sănătate şi tratată ca atare, deci apelând la un medic, nu la „produse minune“.

Mihai, 24 de ani, din Iaşi: „De câţiva ani am observat că a început să mi se rărească părul de la frunte spre creştet. Am încercat tot felul de şampoane şi remedii naturiste cum ar fi gălbenuşul de ou, cu sau fără ulei de ricin, etc. Dar, fără efect. Se poate face ceva pentru a stopa acest proces? Există tratament? Am înţeles că aş putea apela la un tratament hormonal. Care ar putea fi cauza? Dacă tatăl meu a avut aceeaşi problemă e posibil să o fi „moştenit“ de la el?“.

Dr. Corneliu Dobre, medic dermatolog în cadrul Clinicii de Dermatologie a Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Cred că ar trebui să încep prin a preciza că alopecia androgenetică (rărirea părului de la frunte până la creştetul capului) este cel mai des întâlnit tip de cădere de păr, atât la femeie, cât şi la bărbat. Predispoziţia genetică (mai ales în cazul bărbaţilor) e foarte importantă în aceste cazuri.

La bărbaţi, fenomenul începe mai devreme

La bărbaţi, necazurile încep devreme, după pubertate; la femei, mai târziu, către 30 de ani, şi în cele mai multe cazuri se asociază ovarului polichistic. Pentru bărbat calviţia nu mai e o problemă - bărbatul preocupat de podoaba capilara, acesta o poate păstra cu ajutorul produselor bazate pe hormoni. Din nefericire însă medicamentele bazate pe hormoni sunt eficiente doar pe perioada când sunt administrate . Pentru femei sunt necesare investigaţii şi, de cele mai multe ori, tratament hormonal împotriva chisturilor ovariene.Aşa cum spuneam, în mare parte căderea părului este cauzată de“moştenirea genetică“. Însă, o astfel de problemă poate avea cauze multiple „asociate“ care pot fi influenţate. De exemplu, alimentaţia dezechilibrată,“bogată“ în snacksuri, sucuri acidulate, săracă în fructe şi proteine de bună caliatate. Aceasta poate fi una dintre cauzele multiple ale căderii părului. Şi, se poate face o schimbare renunţând la alimentaţia dezechilibrată. La fel, stresul, lipsa de somn, fumatul, consumul excesiv de alcool pot fi de asemenea cause ale căderii părului. Când organismul e supus stresului, părul şi pielea se resimt puternic. Perioadele cele mai grele sunt însoţite de căderi masive de păr. Din fericire, firele nu cad toate o dată şi există o permanentă refacere. De cele mai multe ori însă, între momentul apariţiei stresului şi perioada de cădere a părului există un decalaj, legătura dintre cele două evenimente fiind mai greu de realizat. Stresul sporeşte şi funcţia glandelor sebacee, favorizând apariţia părului gras sau a mătreţii.

Tratamente: „produsele minune“ de cele mai multe ori nu ajută

Dincolo de aspectul inestetic, căderea masivă a părului trebuie privită ca o problemă de sănătate şi tratată ca atare, deci apelând la un medic, nu la „produse minune“. Tratamentul poate fi intern şi de cele mai multe ori se recomandă vitamine. Vitaminele sau suplimentele minerale grăbesc regenerarea. Cele care au cantităţi mari de zinc şi seleniu ajută la revigorarea părului. De asemenea, se recomandă o alimentaţie echilibrată, renuţarea la cafea, tutun, eliminarea stresului. În ceea ce priveşte tratamentul extern, din gama largă a produselor care stimulează creşterea, singurele care şi-au dovedit utilitatea sunt cele vasodilatatoare, care aduc un plus de sânge nutritiv în vasele ce înconjoară rădăcina. Produsele pe baza de minoxidil sunt foarte eficiente. De asemenea, şampoanele eficiente împotriva căderii părului conţin microelemente precum: seleniu, tricozaharide, chinină.

Remediile naturiste pot fi eficiente într-o numită măsură

Remediile naturiste pot fi eficiente într-o anumită măsurăTinctura de ardei iute, usturoiul sunt eficiente datorită efectului lor vasodilatator, care intensifică circulaţia sângelui la nivelul rădăcinii firelor de păr. În schimb, amestecul de ulei de ricin, gălbenuş ( poate fi şi de ou de prepeliţă - are acelaşi efect ca cel de ou de găină) şi evenutal alcool nu are cum să se absoarbă prin piele ca să stimuleze rădăcina. Acesta este numai un şampon natural, care nu agresează tulpina, reuşind chiar să o restructureze. Însă, medicul dermatolog este singurul care poate recomanda cel mai bun produs în funcţie de cazul fiecărui pacient. Părerea mea este ca cel mai bine ar fi să vă prezentaţi la un consult la un medic dermatolog. Acesta în funcţie de cele constatate în urma consultului vă poate recomanda un tratament adecvat“.

Ce poate dăuna firului de păr

Uscarea părului cu foehnul, vopsirea frecventă (produse slabe calitativ) cu sau fără decolorare, permanentul repetat şi făcut cu produse de proastă calitate, întinderea firelor de păr, chiar şi banala degresare prin spălare, folosirea în exces a produselor de styling poate deteriora firul. Fragilizat, acesta cade. Şansele de recuperare sunt 100% dacă se renunţă la procedura care a dus la deteriorarea părului. Părul se regenerează în aproximativ şase luni.

Creşterea părului are loc în cicluri intermitente

Creşterea părului se face în cicluri intermitente. Perioadele de creştere sunt urmate de perioade de repaus. Astfel, la nivelul scalpului, 85% dintre fire sunt active circa patru ani, iar 15% din rădăcini se odihnesc trei luni, după care îşi reiau creşterea. Pentru a ajunge să se vadă din piele, mai sunt necesare trei luni. Dar, dacă ne gândim că densitatea normală a foliculilor pilari pe pielea capului este de 350 fire/cm2, ne dăm seama că niciodată nu am avut o asemenea desime, tocmai din cauza acestor cicluri de creştere. Firul de păr (un cilindru de celule de cheratină dispuse concentric, moarte din punct de vedere fiziologic) creşte datorită activităţii rădăcinii, aflată la trei-patru mm în profunzimea pielii. Grosimea firului e redusă în copilărie, creşte la pubertate-adolescenţă şi apoi scade treptat - la bărbaţi, mai curând decât la femei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri