luni, 08.08.2022
Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.
În 1992, tânărul bosniac (provenit dintr-un tată ucrainean şi o mamă sârboaică), absolvent al Universităţii din Sarajevo, Aleksandar Hemon, se afla, ca turist, în Statele Unite. Izbucnirea războiului iugoslav îl determină să ia o decizie crucială: aceea de a nu se mai întoarce acasă. Un caz precum multe altele, la prima vedere, din vremea respectivă. Totuşi, specificitatea lui Hemon venea din faptul că el era un scriitor în plină afirmare, al fostei Iugoslavii. Publicase mai multe povestiri şi fusese bine primit de critica locală. Expatrierea însemna fie renunţarea la scris, fie trecerea la scrisul în limba engleză. Prozatorul a mers, curajos, pe cea de-a doua variantă, ajungând, în trei decenii de activitate literară (pe parcursul cărora a fost comparat, absolut justificat, cu Joseph Conrad), în postura unui autor american respectabil (cu volume apărute la edituri mari, nominalizat sau laureat al unor premii prestigioase, bursier literar al Fundaţiei MacArthur, în 2004, sub auspiciile programului simbolic intitulat „the genius grant”). Aleksandar Hemon s-a impus categoric într-o zonă unde puţini emigranţi reuşesc să o facă.
Ruperea de cultura-matcă a lăsat însă urme semnificative în psihologia creatoare a autorului. Cărţile sale de proză scurtă ori lungă sunt fundamental autobiografice, sondând, subtil, drama exilului şi, implicit, pe cea a alienării culturale. Culegerile de povestiri, The Question of Bruno/ Întrebarea lui Bruno (2000) şi Love and Obstacles/ Dragoste şi obstacole (2009), creionează profiluri de emigranţi traumatizaţi, în diverse forme, de înstrăinarea mentalitară. În Întrebarea lui Bruno, apare alter ego-ul ficţional al lui Hemon, Jozef Pronek, reluat în primul său roman - Nowhere Man (2002)/ Omul de nicăieri (2010) -, tot o parabolă a expatrierii. În sfârşit, cel de-al doilea roman al scriitorului (tradus şi în limba română de Dan Sociu), The Lazarus Project (2008)/ Proiectul Lazarus (2011), investeşte problema exilului cu noi sensuri estetice. Prozatorul se inspiră dintr-un episod istoric real, petrecut în Chicago (unde locuieşte, de altfel, el însuşi). În 1908, Lazarus Averbuch, un evreu emigrant (din Basarabia), de 19 ani, bate, dis-de-dimineaţă, la uşa şefului poliţiei din oraş. Motivul vizitei a rămas necunoscut, dar se pare că Lazarus ar fi avut o scrisoare pentru poliţist. Shippy (comandantul în discuţie) a reacţionat violent, întrucât l-a bănuit pe Averbuch a fi anarhist (din cauza trăsăturilor şi uniformei de lucru). Înainte de a-i da şansa unei explicaţii, l-a împuşcat pe tânăr cu arma din dotare.
Incidentul a împărţit metropola în două: apărătorii lui Shippy au susţinut intenţiile criminale ale „anarhistului” Lazarus, denunţătorii xenofobiei, dimpotrivă, l-au acuzat pe Shippy de asasinat rasial, considerându-l pe Averbuch martir. În 2008, la un secol de la întâmplare, scriitorul bosniac-american Vladimir Brik (alt „dublu” narativ al lui Hemon) obţine o bursă literară pentru a studia cazul şi a-i dedica un roman. Pleacă, alături de un vechi prieten, şi el emigrant bosniac în America, fotograful Ahmed Rora (bazat pe amicul real al lui Hemon, Velibor Božovič, ale cărui poze însoţesc volumul la care mă refer), în Europa de Est (Ucraina, Bosnia, România, Moldova), pentru a recompune traseul cultural al lui Averbuch. În paralel e reconstruită tipologic şi Olga - sora lui Lazarus - singura care, după uciderea fratelui, deşi hărţuită de autorităţi, a încercat să elucideze enigma. Voiajul celor doi prieteni îl foloseşte, de fapt, pe expatriatul estic Averbuch, din 1908, ca pretext al unei incursiuni autoscopice a altor doi expatriaţi răsăriteni, din 2008 de data aceasta. Ei încearcă să-şi găsească astfel identitatea pierdută, dar, în schimb, decoperă o lume sordidă, neinteligibilă, alienată cultural la rândul său.
Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.
Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
(VIDEO) CINIC Spațiu de relaxare pentru pensionari, amenajat chiar lângă cimitir, în Făgăraș
Costel Alexe prioritizează pe agenda guvernamentală marile proiecte ale Iașului (P)
Cu fiecare proiect imobiliar inovator axat pe regenerare urbană, Iașul revine la viață (P)
Sfaturi pentru angajații care își desfășoară activitatea la birou (P)
Auditul public, între ineficiență și dezideratul consolidării
Zece cadre didactice de la Colegiul Naţional au mers în Spania în cadrul unui proiect Erasmus
Profesori de la Colegiul “Alecsandri”, la cursuri în Florenţa
127 de lucrări de artă, pe simezele internetului. „Şase – şase! Poartă-n casă!”
Licitaţie pentru parcele de teren de casă la Dobrovăţ. Redevenţă minimă de 1352 lei/an
„Ana Bogdan, cetăţean de onoare al Iaşului!” Albe şi negre după Iaşi BCR Open
FOTO „Cerbul cu opt picioare”. Iluzia optică surprinsă de un fotograf
Marcel Iureș, chemat de 5 ori pe scenă în fața publicului. În sală s-a aflat și fiul lui Marin Preda
Papa va beatifica un preot ucrainean executat prin împuşcare în Uniunea Sovietică
Un sat din Islanda, ameninţat de gazele emanate de noua erupţie vulcanică
Ce au discutat Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan timp de patru ore la Soci?
Ce notă dă ministrul Alexandru Rafila la Sănătate: Am o anumită satisfacţie
Cum vede ministrul Sănătăţii intrarea în şcolile postliceale sanitare fără diplomă de Bacalaureat
Ce spun omenii de ştiinţă despre fulgerul care a omorât doi oameni în faţa Casei Albe
Petrolul Ploieşti a învins Universitatea la Cluj, scor 1-0, în Superliga de fotbal
Ricardo Pereira va lipsi aproape şase luni de pe gazon, din cauza unei accidentări
Rafila, despre infecţiile nosocomiale din spitale: Este o realitate
Ce măsuri a luat UEFA după ce fanii Fenerbahce au scandat numele lui Putin la un meci cu Dinamo Kiev
Pentru prima dată în istoria cunoscută, izvorul fluviului Tamisa s-a deplasat cu 8 km în aval
Joe Biden se simte ''foarte bine'', deşi este în continuare pozitiv la COVID-19
Oasele și cartilajele rechinilor, cheia vindecării osteoporozei?
Tot mai multe femei își doresc copii după vârsta de 35 de ani
Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului
Ucraina este la un pas de faliment. “O mare pierdere pentru economia noastră”
Trolling masiv pe pagina de Facebook a Ambasadei Chinei la Bucureşti
China anunţă ”lovituri cu rachete de precizie” în strâmtoarea Taiwan
LIVE - Primarul Mihai Chirica susţine astăzi o conferinţă de presă. Ce se va pune în discuţie?
Pelosi şi preşedinte sud-coreean Kim Jin-pyo promit sprijin pentru denuclearizarea Coreei de Nord
Alexandru LĂZESCUUcraina, Taiwanul şi Amnesty International (I) |
Nichita DANILOVSlavă lui Rabelais |
Michael ASTNERŢara asta-i un miracol |
Eugen MUNTEANU(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V) |
Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.