
Experiența traumatică a unei nopți petrecute la Urgențe. Reacția Spitalului „Sf. Spiridon”: „Înțeleg nemulțumirea, dar și noi, medicii, stăm în aceleași condiții”

O ieșeancă susține că a trăit o experiență dificilă în timpul unei nopți petrecute la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, cel mai mare spital din Moldova. Potrivit acesteia, condițiile au fost improprii, în timp ce ea se confrunta cu dureri acute
Jurnalista Ramona Ursu, persoana în cauză, afirmă că a așteptat o oră și jumătate la triaj, unde un singur medic gestiona cazurile, după care a petrecut alte două ore într-o sală de așteptare aglomerată, rece și insalubră. Ulterior, spune că a fost preluată de un medic care i-a oferit îngrijiri corespunzătoare, dar că a fost nevoită să stea alte patru ore pe un hol-salon improvizat, în frig, pentru administrarea perfuziilor și realizarea analizelor. În cele din urmă, susține că a fost trimisă la Spitalul „Parhon” pentru investigații suplimentare. Medicii de la urgențe au declarat că timpul de așteptare al jurnalistei a fost relativ scurt, având în vedere aglomerația din perioada sărbătorilor, când numărul pacienților este semnificativ mai mare. Aceștia au precizat că tratamentul aplicat a fost adecvat și conform protocoalelor, iar în ceea ce privește condițiile din spital, au menționat că acestea nu sunt gestionate de personalul medical, care lucrează zilnic în aceleași circumstanțe.
„Un singur medic este responsabil cu triajul, pentru că acesta nu consultă pacienții, ci doar le evaluează prioritatea medicală. În rest, consultațiile se desfășoară în alte încăperi. În perioada respectivă, au fost enorm de multe consultații, Spitalul „Sf. Spiridon” fiind singurul loc care acorda asistență medicală de urgență în timpul sărbătorilor. Au fost zile cu până la 13 pacienți intubați și ventilați mecanic, ceea ce a necesitat alocarea de resurse suplimentare față de activitatea obișnuită a serviciului de urgență. Timpii de așteptare au fost foarte mari din acest motiv. De asemenea, o aparatul de radiologie este defect de aproape un an de zile, ceea ce face ca toate radiografiile să fie realizate într-un timp de patru-cinci ori mai mare decât în mod normal”, a declarat dr. Anda Păuleț, medic primar în Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon”.
Medicul a precizat că tratamentul oferit a fost corespunzător
Medicul a explicat că în timpul nopții activitatea este îngreunată de necesitatea însoțirii pacienților la radiologie, în condițiile unui volum mare de cazuri grave, precum insuficiențe respiratorii, stopuri cardio-respiratorii, șocuri septice și politraumatisme. Această situație a fost agravată de perioada extrem de aglomerată, în care personalul a rămas limitat la resursele existente, fără posibilitatea de a suplimenta liniile de gardă pentru câteva zile. În ceea ce privește cazul jurnalistei, medicul a precizat că tratamentul oferit a fost adecvat și corespunzător, iar timpii de așteptare, deși mai mari decât în mod obișnuit, s-au încadrat în limitele prevăzute pentru codul de urgență.
Această situație se datorează lipsei de sprijin în gestionarea cazurilor sociale și umanitare, care rămân nejustificat în UPU
Dr. Anda Păuleț a explicat că aglomerația din unitățile de primiri urgențe este amplificată de lipsa sprijinului din partea altor instituții în preluarea pacienților, în special a celor cu probleme sociale sau psihiatrice. Deși există reglementări care solicită spitalelor să aloce paturi pentru cazurile sociale și pacienții respinși de familii, aceste măsuri nu sunt aplicate eficient. Aceasta spune că, în perioada sărbătorilor, pacienții au fost redirecționați de mai multe ori între spitale, revenind frecvent în UPU din lipsa soluțiilor. Astfel, pacienții au fost transferați de la psihiatrie, pneumologie sau alte spitale orășenești înapoi la urgențe, ceea ce a dus la o supraîncărcare semnificativă. De asemenea, serviciile sociale ale primăriei nu au fost disponibile pentru a facilita trimiterea pacienților către domiciliu, ceea ce a contribuit la menținerea aglomerației. Dr. Păuleț a subliniat că această situație se datorează lipsei de sprijin în gestionarea cazurilor sociale și umanitare, care rămân nejustificat în UPU, în lipsa altor opțiuni.
„Toaletele pacienților, infecte. Hârtie igienică aruncată pe jos (cum ai putea-o folosi?), calorifere scorojite, ruginite, uși mizerabile. E ceva ce nu înțeleg… de ce nu putem avea toalete curate în toate spitalele? Ce poate fi atât de greu să speli? Să vopsești un calorifer? O ușă? De ce sunt toalete fără hârtie igienică (în spital!?)”, a transmis Ramona Ursu pe pagina sa de Facebook.
Aceste probleme evidențiază disfuncționalități mai mari ale spitalului și ale sistemului sanitar, care rămân nerezolvate
Dr. Anda Păuleț a explicat că nu poate confirma dacă existau consumabile precum hârtie igienică în timpul nopții, deoarece acestea sunt puse la dispoziție în mod normal, dar adesea dispar rapid. Personalul auxiliar, redus în timpul nopții față de zi, nu poate monitoriza constant aceste aspecte, mai ales într-o perioadă extrem de aglomerată.
Aceasta spune că, de sărbători, un număr mare de cazuri sociale și pacienți cu etilism acut au complicat situația. Acești pacienți, care deseori prezintă un comportament mai dificil, pun presiune suplimentară pe personalul deja limitat. Infirmierii, de exemplu, trebuie să însoțească bolnavii la radiologie și să îndeplinească alte sarcini urgente, lăsând mai puțin timp pentru activități precum curățenia. Medicul subliniază faptul că aceste probleme evidențiază disfuncționalități mai mari ale spitalului și ale sistemului sanitar, care rămân nerezolvate de luni de zile, agravând condițiile de lucru și de îngrijire în perioadele critice.
„Înțeleg nemulțumirea doamnei, dar și noi, medicii, stăm în aceleași condiții. Noi nu stăm în căldură, un pacient stă 4-6 ore, dar noi stăm 12 ore zi de zi în același frig, în același curent. Așa a fost construită clădirea. Sunt disfuncționalități, într-adevăr, nu sunt calorifere suficiente, n-au fost prevăzute. S-a gândit un sistem de ventilație care nu este funcțional. Da, vara e extrem de cald, iarna extrem de frig. Sistemul de încălzire cu care a fost prevăzut UPU nu a fost cea mai bună alegere. S-a încercat să se aducă perdele de aer cald, dar tot nu fac față la faptul că permanent ușile sunt deschise. Holul ăla este cu uși care se deschid aproape în permanență și, dacă afară e frig, sistemul de încălzire, așa cum este prevăzut, nu face față”, a explicat medicul.
Medicul a explicat că se depun eforturi pentru a acoperi deficiențele sistemului, dar nu este normal ca într-o unitate de primiri urgențe să fie 14 pacienți de terapie intensivă, intubați și ventilați, într-o singură zi. Acest lucru duce la ocuparea spațiilor din secțiile de observație, care, în mod normal, ar trebui să fie folosite pentru pacienții care așteaptă analize. Din păcate, secțiile de terapie intensivă sunt mult prea puține la nivel județean, iar acest deficit forțează păstrarea pacienților în UPU, ceea ce afectează capacitatea de a trata alți pacienți care se prezintă cu urgențe.
Publicitate și alte recomandări video