anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

COMUNICAT DE PRESĂ

Experienţe europene ale cadrelor didactice de la Liceul Teoretic Miron Costin, Iaşi

GALERIE
proiect liceu miron costin iasi (1)proiect liceu miron costin iasi (2)proiect liceu miron costin iasi (3)
 • proiect liceu miron costin iasi (1)
 • proiect liceu miron costin iasi (2)
 • proiect liceu miron costin iasi (3)
- +

La Liceul Teoretic „Miron Costinˮ din Iași se derulează în perioada 1 august 2016 - 31 decembrie 2017 un proiect Erasmus+ K1 - Educație școlară intitulat „Înnoirea practicilor pedagogice ale profesorilor de ştiinţe umaniste în era digitalăˮ (K1-2016-1-RO01-KA101-023237).

Acest tip de proiect Erasmus+ se adresează cadrelor didactice interesate de dezvoltare personală, schimb de experientă și bune practici și permite participarea la mobilități de formare continuă în Europa.

În vacanța de  vară, 4 cadre didactice au participat la programe de formare în Marea Britanie și Franța.

Cursurile intitulate Using Technology in Teaching English, la care au participat profesorii Daniela Ciubotariu, în perioada 10-21 iulie  și Alina Stancu, în perioada 14-25 august, s-au desfășurat la St. Michael’s College din Cardiff, Țara Galilor și au avut ca obiectiv principal utilizarea tehnologiei la orele de  limba engleză. Cursul de formare, furnizat de International Study Programmes, a îmbinat armonios orele de teorie a utilizării tehnologiei informației și comunicării în procesul didactic și activități practice: descoperirea aplicațiilor Animoto, Voice Thread, Quizlet, 4 Pics 1 Word, RQ codes, etc.  Programul de studiu a mai cuprins o prezentare a istoriei, culturii și tradițiilor galeze, o prelegere urmată de discuții despre sistemele educaționale din Țara Galilor, Marea Britanie și alte țări europene prezente, un seminar de limba engleză avansată pentru pedagogi, vizite culturale (muzee, castele, catedrale, galerii de artă), excursii (Swansea, Gower Peninsula, St. Fagans) și nu în ultimul rînd o zi petrecută integral într-o școală pentru a intra in contact direct cu sistemul de educație galez. Participanții la cele două cursuri au fost din diferite țări europene: Portugalia, Polonia, Spania, Germania, Austria, Italia, Bulgaria, Cehia și România.

În Franţa, s-au derulat, de asemenea două stagii de formare la care au participat profesorii  Anca Bucuci şi Diana Mazga. Primul dintre acestea s-a desfăşurat în perioada 3-14 iulie 2017, sub denumirea Stage pédagogique pour professeurs de français, la Ciel de Bretagne, în Franța şi a cuprins două module: Noi tehnologii în predarea limbilor străine și Didactica limbii franceze. Atelierele la care au participat cursanți din Franța, Spania, Elveția, Ungaria, Serbia și Statele Unite au avut următoarele teme: conceperea de activități pedagogice online sau în rețea folosind programe open-source dezvoltate  de formatorii de la Ciel de Bretagne, descoperirea platformelor gratuite pentru a gestiona și difuza documente pedagogice, crearea unei biblioteci virtuale, descoperirea oportunităților de a dezvolta proiecte pedagogice, integrarea activităților ludice la orele de limbi străine. Stagiul a fost o ocazie pentru a cunoaște evoluția societății franceze și schimbările culturale, politice și economice în context european și a descoperi o regiune cu un patrimoniu cultural impresionant.

Cel de-al doilea stagiu desfășurat în Franța, Tu l’dis comment toi?, a avut loc la Cannes în perioada 10 – 17 iulie 2017. Stagiul a avut ca obiectiv principal familiarizarea cursanţilor cu franceza vorbită, prin dobândirea unui vocabular şi a unor turnuri din franceza familiară şi argotică, cu ajutorul unor materiale autentice ca: scheciuri, filme, cântece, ziare, benzi desenate, etc. şi a unor metode interactive. Formatoarea Christine Pruna a creat o atmosfera de lucru eficientă şi agreabilă pentru cursanţii din Brazilia, Spania, Italia şi România. În afara activităţilor didactice special concepute pentru îndeplinirea obiectivelor principale ale cursului, formatoarea şi cursanţii au alocat timp şi au creat contexte favorabile şi pentru discuţii pe teme interculturale, dezbateri referitoare la soarta limbii franceze ca limbă străină la nivel european şi mondial, importanţa educaţiei peste tot în lume, schimbările de mentalitate şi comportament din societatea modernă etc.

În perioada 23 septembrie- 1 octombrie  a avut loc ultima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+, de ea beneficiind prof. Alina Munteanu. Programul de formare, intitulat  “1 Week Course for European Teachers”, a fost furnizat tot de International Study Programmes, dar a avut loc  la Southampton, în Anglia. Cursul a vizat în principal familiarizarea participanților cu idei si metode de folosire a tehnicilor dramatice în predarea limbilor și utilizarea unor activități creative specifice domeniului teatral la orele de limba engleză, oferind în același timp cadrul necesar pentru un foarte util schimb de experiență și stabilirea unor contacte de durată între profesorii participanți (România, Franța, Spania, Italia, Polonia și Ungaria). Mobilitatea a inclus și vizite la două instituții de învățământ din Southampton (Cantell și Bitterne Park), o excursie cu tematică culturală la Winchester și vizionarea unei piese de teatru la Globe Theatre din Londra.

„Stagiile au fost experiențe utile, chiar unice, în urma cărora participanții la mobilități și-au dezvoltat tehnicile și strategiile de predare, întorcîndu-se cu informații și practici noi, moderne, axate în special pe tehnologia informației, ce vor fi aplicate în timpul orelor de curs în speranța că vor atrage, stimula și motiva mai mult generația erei digitale.ˮ Daniela Ciubotariu, coordonator proiect.

Echipa de proiect

1.    Reprezentant legal:  director, prof. Viorica Dobre

2.    Coordonator proiect: prof. Daniela Ciubotariu

3.    Responsabil finaciar: Ec. Carolina Huțanu

4.    Membri:

- responsabil diseminare mass-media: Larisa Elena Târzianu

- responsabil diseminare online: Anca Cristina Bucuci

- responsabil monitorizare: Alina Elena Munteanu

- responsabil evaluare: Diana Mihaela Mazga

- responsabil pregătire culturală: Ioan Lucian Podaru

Mai multe informații despre proiect: http://www.licmcostin.ro/descriere.html.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.