Experiențele dramatice trăite de un medic într-o tură de 30 de ore de muncă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Experiențele dramatice trăite de un medic într-o tură de 30 de ore de muncă

GALERIE
spital
  • spital
- +

11 zile pe lună, cu ture de 24 de ore, unele chiar de 30! Așa arată în cifre epuizarea medicilor care îngrijesc pacienți COVID. Timpul pe care-l petrec acasă e tot mai puțin, își văd rar rudele și mai rar prietenii, iar pentru mulți vacanță înseamnă mai mult de 8 ore legate de somn. Și medicii ar avea nevoie de ajutor, dar spun că nu mai au timp să se gândească la ei.

Este ora 10, la Institutul Marius Nasta. Andreea Brutaru este medic specialist de terapie intensivă de anul trecut, când a dat examenul de specialitate. Au fost perioade în care a fost singurul medic din unitatea mobilă de terapie intensivă și avea în grijă viața a opt pacienți. Echipa Digi24 a întâlnit-o la finalul unei gărzi de 24 de ore. Epuizată și tristă, își încheia tura completând documentele unui pacient care decedase.

Andreea ar fi trebuit să meargă acasă, dar nu va pleca. Este 11 și, după mai bine de 24 de ore de muncă, se îmbracă din nou în combinezon pentru a intra în ATI. Starea unui pacient s-a agravat și are nevoie de ajutor. (...)

Medicul ajunge în ATI și își ajută colegii să stabilizeze pacientul. Deși ar trebui să plece, pentru că tura s-a încheiat, merge totuși să verifice și starea celorlalți bolnavi. Fiecare cu nevoia lui: unul nu mai suportă masca, altul cere încurajări ca să meargă mai departe, iar o strângere de mână din partea medicului face uneori mai mult decât tratamentul.

"Dacă aveți vreo problemă, discutăm împreună. N-o să vedem progres de pe o zi pe altă, de la o ora la altă. Asta e boală și e o recuperare lungă. Important e să mergem spre bine și să facem pași spre bine. Nu vreau să cadeți psihic. E foarte important să stați bine psihic", îi spune unei paciente.

După ce o încurajează pe această, o altă are nevoie de ea. Spune că nu mai suportă masca. (...)

Reporter Digi24: După câte ore de stat aici?

Medic: Nu știu cât este ceasul acum.

Reporter Digi24: 12.

Medic: Ora 12. Cam 30 de ore.

Însă nici de această dată, Andreea nu reușește să plece acasă. Alți pacienți au nevoie de ea.

Ce povestește Andreea se vede și în fața spitalului. Ambulanțele vin unele după altele.

E deja ora 14. Medicul a pierdut șirul orelor petrecute în spital. Pleacă spre casă. Obosită și cu gândul tot la bolnavi. Pacienții nu știu cum arată Andreea. Îi pot vedea doar ochii și îi aud vocea sigură, niciodată ezitantă și asta îi liniștește. Specialistul de terapie intensivă nu e doar un cadru medical, e și psihologul bolnavilor care, fără familii alături, au nevoie de cineva cu care să împartă suferința. La doar 30 de ani, Andreea e o forță în fața celor pe care-i tratează. Își permite să aibă temeri, slăbiciuni și frici doar când rămâne singură.

Citiți reportajul integral pe digi24.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.