anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Experiment cu modernizarea drumului european Iași-Botoșani

GALERIE
asfaltare, ecologica, iasi botosani
 • asfaltare, ecologica, iasi botosani
- +

Reabilitarea şoselei Botoşani-Târgu Frumos presupune recurgerea la o soluţie care abia urmează să fie agrementată de Ministerul Dezvoltării

Cele mai mari investiţii în infrastructura rutieră a judeţului, modernizarea drumurilor naţionale spre Târgu Frumos şi Ştefăneşti, au fost reluate în forţă după sezonul rece. Pe DN 28B Botoşani – Târgu Frumos, constructorii au început să lucreze şi pe tronsonul Botoşani – Copălău, aici fiind vorba de spargerea şi reciclarea dalelor din beton, lucrare ce a fost cuprinsă în etapa a II-a a proiectului.  a spus Dănuţ Pilă, directorul regional al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, care supervizează lucrarea.

Antreprenorul a realizat deja două sectoare experimentale, iar după ce se va finaliza această etapă, se vor face verificări de capacitate portantă. Dacă măsurătorile vor confirma că soluţia tehnică propusă este potrivită, se va trece la executarea lucrărilor pe întreg tronsonul. Cert e că după compactarea stratului inferior de fundaţie, constructorul va realiza un nou strat de piatră spartă de 20 de centimetri, după care vor urma mixturile asfaltice în trei straturi, care vor totaliza undeva la 21 de centimetri.

Soluţie ecologică pe tronsonul Botoşani-Copălău

De altfel, încă din momentul realizării proiectului tehnic, pe tronsonul Botoşani – Copălău s-a propus ca variantă fezabilă de execuţie reciclarea „in situ” a betonului, fiind şi o soluţie ecologică, faţă de soluţia cu păstrarea dalei din beton de ciment existentă, peste care să se execute o ranforsare cu straturi bituminoase. „Chiar dacă se fac reparaţii ale crăpăturilor, colmatarea rosturilor de dilataţie, aşternerea unui geocompozit de întârziere transmitere fisuri şi apoi straturi bituminoase, acestea nu garantează lipsa apariţiei în timp a fisurilor la suprafaţa căii de rulare”, au spus încă de atunci proiectanţii.

Mai mult, pe monitorulbt

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.