Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Experiment inedit al ZdI la Târgul de joburi: Vânzătorul cu doctorat şi două facultăţi

GALERIE
targ de joburi 1
  • targ de joburi 1
- +

Test inedit făcut de “Ziarul de Iaşi” pe piaţa locală a muncii. Am trimis la Târgul de locuri de muncă de vineri de la Casa Studenţilor un reporter care are în CV două facultăţi de stat absolvite, plus doctorat, ca să testeze piaţa şi să vadă care este cel mai bun job pe care îl poate obţine aici. Rezultatul a fost unul absolut dezamăgitor: cea mai avantajoasă ofertă primită pare să fi fost cea de agent de vânzări în domeniul instalaţiilor sanitare.

Doctoratul este un titlu de pus în ramă şi doar atât. Aceasta a fost senzaţia trăită după o escală la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, manifestare organizată ieri de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Altădată, obţinerea titlului de doctor echivala cu recunoaşterea în plan profesional a cunoştinţelor obţinute în ani de studiu şi cercetare. Astăzi, unii angajatori nici nu se mai obosesc să se uite cu atenţie asupra acestui detaliu din CV. “Ziarul de Iaşi” a luat la rând standurile angajatorilor pentru a afla cât de mult mai contează astăzi titlul de doctor în ştiinţe umaniste. Mai întâi, am pregătit conştiincios un CV uşor cosmetizat. Am călătorit puţin în viitor şi tot fiind doctorand în istorie, ne-am pus în postura unui proaspăt absolvent de studii doctorale în acest domeniu. Astfel, am trecut un titlul de doctor în istorie, un masterat în acelaşi domeniu dar şi două licenţe, dintre care una fictivă, într-un domeniu diametral opus, matematică, doar pentru a vedea dacă angajatorii suspectează acest neobişnuit binom de studii. Două burse de cercetare şi colaborarea cu un institut de istorie au fost trecute în subsidiarul CV-ului, iar pentru a arăta angajatorilor că am cochetat şi cu câmpul muncii am adăugat în document experienţă de câteva luni în domeniul vânzărilor, acumulată la un retailer din zona electrocasnicelor. 

“Aşa faci în fiecare an” 
 
Ajunşi la faţa locului, în faţa Casei de Cultură a Studenţilor, am stat la rând cu ieşenii care veniseră pentru a prinde un loc de muncă. Cu aproape 1.500 de posturi vacante erau momiţi la eveniment ieşenii dornici să lucreze sau cei care căutau o nouă provocare profesională. Când am intrat în Sala Foaier era forfotă mare. Tineri absolvenţi dar şi oameni trecuţi de prima tinereţe patrulau în jurul standurilor pentru a consulta ofertele angajatorilor. La o primă vedere, posturi puţine pentru absolvenţii de studii superioare. De doctorat, ce să mai vorbim. Doar pentru 15% din posturi se cerea diplomă de licenţă. Dintre acestea, şi mai puţine locuri pentru absolvenţii facultăţilor cu profil umanist. Aşa că până şi căutarea unui post care să se potrivească profilului din CV ne-a cam dat bătăi de cap. Unii, după un scurt slalom, se lăsau păgubaşi. Noroc că partenerii de viaţă le stăteau alături, la bine, dar mai ales la greu. “Aşa faci în fiecare an. Nu ai răbdare deloc. Treci repede şi nici nu te uiţi ca lumea. Stai şi uită-te oleacă”, îi spunea o ieşeancă nemulţumită soţului ei. Fix în faţa intrării în Foaier, absolvenţii de Limbi Străine, îndeosebi de spaniolă sau italiană, erau la mare căutare la firme precum Xerox Business Services sau SCC. 
 
Ţinem legătura 
 
Ne-am decis să încercăm mai întâi în partea dreaptă dinspre intrare, loc ferit de privirile vigilente ale personalului AJOFM, care ne-ar fi putut “deconspira” experimentul. Ne-am oprit prima dată la standul unei firme din turism. Am aşteptat ca delegatul firmei să finalizeze mini-interviul cu un alt candidat. Imediat după, ne-am şi manifestat interesul pentru acel post. Politicos, oficialul firmei de turism ne-a întrebat dacă avem experienţă în domeniu. I-am spus că nu şi i-am înmânat CV-ul. Acesta s-a uitat “în diagonală” peste document şi a spus că ne va contacta ulterior. Când l-am întrebat dacă studiile doctorale sunt un dezavantaj în obţinerea postului, atunci acesta a recitit, de data aceasta mai atent, CV-ul înmânat. “Acum, în mediul privat, nu mai contează chiar aşa de mult studiile. Important e să te adaptezi, să înveţi să te descurci în acest job. E bine că aveţi doctorat şi nu aveţi mofturi. De regulă, aştia cu doctorat au pretenţii mai mari”, ne-a explicat acesta. La un alt stand, unde am aplicat pentru un post de agent de vânzări, reprezentanta firmei ne propunea “la pachet” şi un curs gratuit de specializare în contabilitate sau decoraţiuni interioare. “Să ştiţi că se caută specializările. Este păcat să nu încercaţi. Nu se ştie când aveţi nevoie”, mai spunea acesta. Tot ca agent de vânzări, în domeniul instalaţiilor sanitare, ne-a fost primit CV-ul, am fost înregistraţi în baza de date şi ni s-a promis că vom fi sunaţi. Prezenţa studiilor doctorale în document nu a ridicat vreun semn de mirare reprezentanţilor firmei, ca şi cum nici nu ar fi existat. A trebuit încă o dată să subliniem acest aspect, fapt care însă nu a suscitat interes sau măcar suspiciune din partea oficialilor societăţii respective. Singurul atu descoperit de aceştia în CV era experienţa din vânzări. Ne-am promis că vor reveni cu un telefon în zilele următoare. 
 
”Uneori o iei de jos” 
 
Mai mult noroc am avut când am încercat să aplicăm pentru un post de arhivar/arhivist sau de asistent manager. “Aveţi studii în domeniu? Excelent. Chiar şi doctorat? Foarte bine!”, ne-a spus o angajată a Spin Group&HR, societate care căuta, între altele, şi licenţiaţi în istorie, absolvenţi şi ai modulului de arhivistică. În partea opusă a sălii, după ce ne-am încercat şansa pe la diferite agenţii de turism şi societăţi ce activează în domeniul serviciilor, am găsit un post de arhivar la Stef. Am înmânat CV-ul, iar reprezentantele societăţii au discutat cu noi punct cu punct informaţiile înscrise în document. Studiile le-au găsit interesante, astfel că pe CV-ul au notat sus în colţ că ne potrivim profilului urmărit. Până la urmă, am dat însă cărţile pe faţă şi am spus oficialilor Stef despre experimentul nostru. Acestea ne-au spus că angajatorii sunt dispuşi să angajeze şi persoane foarte calificate într-un domeniu, inclusiv absolvenţi de studii doctorale, doar că sunt rare cazurile când aceştia aplică pentru un post inferior pregătirii. “Nu văd din partea candidaţilor determinare. Ori sunt nesiguri, că nu sunt foarte bine pregătiţi sau nu am experienţă, dar se vede. Oamenii erau dezorientaţi. Le este frică să încerce, să lase un CV. Unii nu îşi găsesc posturile pe care şi le doresc şi atunci se face un compromis. Angajatorii sunt dispuşi uneori să îi ia deşi au studii prea multe. De obicei, în cazuri extreme, persoanele care fac doctoratul aleg să aplice pentru un post inferior pregătirii lor. Totuşi, politica noastră este să găsim omul potrivit la locul potrivit”, a declarat “Ziarului de Iaşi” Mihaela Brumă, directorul executiv Stef. Aceasta a mai spus că, din cunoştinţele sale privind piaţa muncii, foarte mulţi din absolvenţii de doctorat aleg să urmeze şi studii de formare profesională sau de recalificare într-un alt domeniu. “Dacă nu vrei să munceşti, nu reuşeşti. Nu există. Trebuie să găseşti un loc, chiar dacă uneori o iei de jos”, a accentuat Brumă. 
 
Doar 59 de absolvenţi au fost angajaţi pe loc 
 
Ieri, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, aproximativ 1.500 de ieşeni au tranzitat Sala Foaier, locul unde s-a ţinut evenimentul. Organizatorii spun că s-au prezentat 164 de firme care au oferit 1.473 de locuri de muncă, din care doar 220 de posturi erau destinate absolvenţilor de studii superioare. Din cele peste 1.520 de persoane care s-au interesat şi au discutat cu reprezentanţii agenţilor economici, 1.140 au fost proaspăt absolvenţi, a transmis Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi. „914 persoane au fost selectate în vederea angajării în perioada imediat următoare, iar 59 de absolvenţi au încheiat un contract de muncă corespunzător pregătirii profesionale, opt fiind cu studii superioare”, au mai precizat organizatorii. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri