EXPERIMENT. Întrebare de 10 milioane de euro pentru managerii de spitale din Iași: pe ce-ați cheltui acești bani dacă i-ați avea mâine la dispoziție?
Aproape toți parlamentarii s-au îngrămădit să anunțe, în an electoral, că sistemul medical din România va fi inundat de bani: din fonduri europene, din programe naționale sau din PNRR. Deși e clar că există investiții semnificative, mai ales la nivel de infrastructură, care vor fi făcute în unele centre regionale, nevoile sistemului rămân în continuare acute, în ciuda oricâtor promisiuni electorale.
Citește integral ediția nr. 26 a Ziarului de Sănătate
Dar ne-am folosit de acest prilej pentru a discuta cu managerii unităților medicale de stat și din mediul privat, pentru a vedea care ar fi nevoile lor imediate. Am întrebat șefii spitalelor ce-ar face cu suma de zece milioane de euro dacă ar avea-o la dispoziție și nu ar trebui să justifice cheltuirea ei pe vreun proiect anume sau pe vreo filă bugetară.
Răspunsurile acestora arată că Iașul are planuri ambițioase în infrastructură, dar că alocarea resurselor ne-a ocolit și investițiile în domeniul medical se fac mai degrabă în mediul privat sau pe programe naționale. Managerii ar vrea să construiască centre unice în țară, care să trateze probleme interdisciplinar, admit că este nevoie de investiții suplimentare pentru confortul pacienților și spun că au clădiri care au nevoie urgentă de consolidare pentru a nu fi evacuate.
Dar o componentă importantă este și cea a resursei umane, deplânsă de aproape toți cei intervievați: unii manageri spun că ar fi dispuși să folosească astfel de fonduri și pentru a trimite personalul existent la cursuri de perfecționare sau pentru a crea baze de învățământ, să-i pregătească suplimentar la locul de muncă.
„Ziarul de Sănătate” vă propune următoarele materiale în dosarul de săptămâna aceasta.
Întrebată de „Ziarul de Sănătate” ce ar face cu 10 milioane de euro, ec. Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare din Iași, a spus că suma este prea mică pentru ambițiile pe care le are în momentul de față unitatea medicală. Prinzând și un context favorabil la nivel european în ceea ce privește finanțările pe programele de recuperare îndelungată sau de paliație, spitalul are depuse proiecte de extindere și de renovare a unor secții deja existente, cât și de crearea a unora noi, fiecare în valoare de câteva zeci de milioane de euro.
Dr. Radu Crișan-Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași, a explicat pentru „Ziarul de Sănătate” că și-ar dori ca prioritate pentru decidenții la nivel național să fie investiția într-o clădire nouă, în Bucium, a unității medicale pentru care o conduce. Dacă ar primi mâine 10 milioane de euro să îi investească așa cum consideră că este eficient, dorința lui principală ar fi să poată da drumul lucrărilor la această clădire.
Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a explicat pentru „Ziarul de Sănătate” că ar folosi 10 milioane de euro, dacă i-ar avea la dispoziție, pentru a investi într-un proiect unic în sistemul medical din Iași. Managerul și-ar dori să transforme unul dintre pavilioanele unității medicale într-o bază clinică de învățământ. O bază de care să poată profita și studenții și rezidenții care vin să desfășoare activitatea la spital, dar care să fie și un loc în care cadrele medicale să se specializeze și să-și exerseze acele aptitudini medicale pe care, poate, nu le folosesc în mod curent.
Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie, a explicat că în institutul pe care îl conduce ar mai trebui amenajate spații decente pentru recepția pacienților și cabinete în ambulatoriu. Ar fi nevoie și de un sistem informatic performant care să cuprindă echipamente de ultimă generație și servicii care să le înlocuiască pe cele existente pentru acces controlat în incinta institutului, un sistem de accesare sau alarmare a personalului medical în situații de urgență, camere de înregistrare, schimbarea senzorilor si a centralei de alarmare în caz de incendiu. Nu în ultimul rând este nevoie și de echipamente și personal calificat pentru radiologie intervențională.
Având în vedere adresabilitatea din ce în ce mare pe care o înregistrează Institutul de Psihiatrie „Socola”, managerul unității medicale, Cristina Dobre, spune că ar investi 10 milioane de euro, dacă le-ar avea la dispoziție, în spații de cazare pentru pacienții acuți. De asemenea, o altă problemă identificată de manager o constituie și achiziționarea a trei stații de epurare a apelor uzate, pentru Spitalul Centru și Secțiile Exterioare Șipote și Bârnova: cele existente datează din anul 1974 și sunt uzate moral și fizic. Institutul are nevoie în acest moment și de rezervoare cu apă pentru aceste locații.
Întrebată de „Ziarului de Sănătate” ce ar face pentru unitatea medicală sau pentru sistemul medical din Iași dacă ar primi 10 milioane de euro, Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, a împărtășit un vis pe care l-ar dori transformat în realitate.
Dan Fiterman: „Suntem în plin proces de evaluare și de analiză pentru a integra un concept revoluționar în zona de oncologie, radioterapie și radiochirurgie”
Publicitate și alte recomandări video