Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Experiment ZdI: Cât de scump este acum coşul cu alimente de bază faţă de aprilie 2017

GALERIE
supermarket
  • supermarket
- +

„Ziarul de Iaşi” a comparat preţurile la coşul cu alimente de bază din aprilie, cu cel din noiembrie 2017. Unde este cel mai scump şi cel mai ieftin, ce alimente au preţuri mai mari sau mai mici citiţi în rândurile de mai jos.

 „Ziarul de Iasi“ a făcut un experiment pentru a vedea care este cel mai avantajos supermarket din oraş, unde poţi încropi cel mai ieftin coş de cumpărături şi cu cât au crescut preţurile la alimentele de bază.  Pentru a putea realiza o comparaţie, am luat în calcul preţurile de la un coş de cumpărături realizat pe 3 aprilie şi publicat în cotidianul nostru şi un coş de cumpărături făcut pe 14 noiembrie. Menţionăm faptul că în coş se află aceleaşi produse, gramaje şi caracteristici, pentru a putea face o comparaţie cât mai obiectivă. Am luat de la fiecare supermarket mare din oraş (Lidl, Profi, Kaufland, Carrefour şi Auchan), produsele care au cele mai bune preţuri, la majoritatea fiind vorba de produse cu marcă proprie. Coşul nostru cuprinde produse necesare în orice familie: ouă, unt (65% grăsime), făină (650), zahăr, ulei, orez, lapte (3,5% grăsime), pâine, pulpe de pui cu os, cartofi albi şi roşii, ceapă galbenă, morcov, ţelină, păstârnac şi cafea.

Precizăm faptul că valoarea coşului este valabilă în 14 noiebrie, preţurile pot varia zilnic, în funcţie de politica fiecărui supermarket. El rămâne totuşi relevant şi arată radiografia unui coş de cumpărături făcut zilele trecute şi a unuia făcut în luna aprilie, înainte de scumpiri. Produsele au fost alese în funcţie de acelaşi gramaj şi s-a făcut pe unitate. De exemplu, am luat în calcul preţul unui singur ou din cofrajul de 30, la pâine am luat gramajul de 500 de grame, iar la cafea am luat marca Doncafe, la 500 grame, aceasta fiind singura marcă pe care am găsit-o în toate cele cinci supermarketuri. Conform cifrelor din tabelul alăturat, putem observa faptul că a crescut preţul la ouă, pe alocuri s-a dublat, ajungând la aproape un leu oul în Auchan, la unt, unde dacă acum câteva luni un pachet costa între 4 şi 5 lei, acum peste tot preţul depăşeşte 6 lei, la lapte, de la 2,79 de lei la peste 4 lei. O creştere uşoară se înregistrează şi la pulpa de porc dezosată, la pâine, unde preţul urcă pe alocuri cu câţiva bănuţi faţă de luna aprilie şi la rădăcinoase (ţelină şi păstârnac), diferenţele fiind şi de un leu în Kaufland. Au scăzut însă foarte mult preţurile la kilogramul de pulpe de pui cu os, ajungând de la peste 12 lei, cât era în primăvară, la aproximativ 10 lei, dar şi la cartofii albi şi roşii, unde diferenţele sunt pe ici pe colo de un leu. Putem observa scăderi cu câţiva zeci de bani şi la ceapa galbenă.

Deşi per total, preţurile înregistrează o creştere, în cazul unui supermarket s-a observat că valoarea lui a scăzut faţă de aprilie. Este vorba de coşul de cumpărături de la Carrefour, unde coşul din aprilie costa 82,6 lei iar acum costa 79,92 de lei, aici poate fi vorba despre anumite promoţii punctuale, care să nu se regăsească în fiecare zi. La coşul de pe 14 noiembrie pe primul loc, cu cel mai ieftin coş se află Auchan, cu 77,57 de lei, pe locul II este Kaufland cu 79,72 de lei, pe locul III Carrefour cu 79,92, apoi Lidl cu 82,04de lei. Pe locul V se clasează Profi, cu valoarea coşului de 83,79 de lei. Menţionăm faptul că coşul este calculat strict pe aceste produse enumerate mai sus, prin urmare, dacă puneţi în coş şi alte produse, topul ar putea avea o cu totul altă ordine. Mai remarcăm faptul că pe 14 noiembrie nu am găsit în Profi unul dintre produsele din coşul făcut în luna aprilie, şi anume, pulpe de pui dezosate. Pentru a nu afecta rezultatele şi pentru a fi cât mai obiectivi, am scos din tabel acest produs de la toate supermarketurile, iar preţul per total din luna aprilie a fost recalculat.

Din acest motiv, dacă comparaţi preţurile coşurilor din tabelul de atunci, cu preţurile din tabelul de acum, puteţi observa că nu au aceeaşi valoare finală. De asemenea, la Profi, cafeaua Doncafe are două preţuri. Cine are card de fidelitate poate cumpăra pachetul la preţul de 15,99 de lei, însă pentru cei care nu au card, preţul afişat este de 22,99 lei, prin urmare şi valoarea coşului este cu 7 lei mai mică, adică 76, 79 fiind practic cea mai mică din piaţă.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri