Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Expert antidrog: România nu este încă pregătită să dezincrimineze posesia de droguri

GALERIE
fumat-canabis
  • fumat-canabis
- +

Cătălin Ţone, expert antidrog a declarat luni, că la momentul actual România nu este pregătită să dezincrimineze din punct de vedere penal posesia de droguri, fie că este vorba şi de canabis, el afirmând că am vedea pe străzi tineri care trag, care merg cu jointul la şcoală. El arată că pericolul social rezidă din faptul că această libertate extinde zona de consum, tendinţa de imitaţie, de curiozitate.

”Cred că este o cascadă de confuzii, nu contest bunele intenţii ale celor care au formulat acest proiect, este o cascadă de neatenţie şi neînţelegere a mecanismului de incriminare. În primul rnd, deţinerea de droguri pentru consum propriu la ora actuală este infracţiune şi se bifurcă în droguri de risc şi de mare risc.  Dacă vorbim de canabis, în zona de risc, şi cocaina şi heroina, în zona de mare risc. La canabil, la ora actuală, această infracţiune se pedeseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă penală, dacă vorbim de cocaină, de la 6 luni la 3 ani”, a spus expertul în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News, comentând iniţiativa legislativă depusă de deputaţii partidului REPER Simina Tulbure, Oana Cambera, Cristina Rizea, Andrei Lupu şi Daniel Toda care prevede dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu.

Cătălin Ţone a continuat: ”Nimeni nu a făcut închisoare în România dacă i s-a făcut dosar penal exclusiv pentru deţinere de droguri pentru consum propriu. Dacă această faptă va fi dezincriminată, am vedea pe străzi tineri care trag, care merg cu jointul la şcoală sau dacă extindem şi la drogurile de mare risc, să vedem că vor trage pe masă în Centrul istoric şi pericolul social rezidă din faptul că această libertate extinde zona de consum, tendinţa de imitaţie, de curiozitate. Eu cred că la momentul actual România nu este pregătită să dezincrimineze din punct de vedere penal posesia de droguri, fie că este vorba şi de canabis”.

Expertul antidrog a precizat că în zona de prevenire şi combatere, avem aproape 300 de poliţişti, la nivel naţional, în jur de 300 de specialişti antigrog care nu fac faţă acestui fenomen, şi mai bine întărim aceste structuri.

”În a doilea rând, România nu deţine nicio clinică post-cură. Nu avem unde să i internăm, recidivează, se duc la dezintoxicare şi ies. Ne grăbim să facem această propunere, nu avem acoperire”, a mai spus Ţone.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri