Expert Forum cere includerea tuturor cetăţenilor din Moldova în programul românesc de vaccinare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Expert Forum cere includerea tuturor cetăţenilor din Moldova în programul românesc de vaccinare

GALERIE
maia sandu iohannis
  • maia sandu iohannis
- +

Expert Forum (EFOR) a solicitat, miercuri, Guvernului să sprijine vaccinarea tuturor cetăţenilor din Republica Moldova, prin includerea lor în programul românesc de vaccinare, EFOR lansând şi o petiţie în acest sens.

"În acest moment, Moldova nu oferă acces la vaccinare cetăţenilor ne-esenţiali, deci va exista adresabilitate bună pentru oferta românească de vaccinare o lungă perioadă de timp după adoptarea măsurii, în rândul tuturor categoriilor sociale, indiferent de regiune, grup etnic sau orientare politică. În acelaşi timp, infrastructura românească şi importurile semnificative de vaccinuri ar permite României să asiste Republica Moldova în aceste momente dificile", a transmis Expert Forum.

În scrisoarea adresată premierului Florin Cîţu, viceprim-ministrului Dan Barna, ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, şi ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, Expert Forum menţionează că "platforma românească de vaccinare permite programarea în centre de vaccinare aflate pe teritoriul României a cetăţenilor români rezidenţi în stânga Prutului".

"Expert Forum este însă preocupat de soarta celorlalţi locuitori ai Republicii Moldova, care nu au cetăţenie română, dar sunt în contact apropiat cu aceştia, fiind adesea membri ai aceleiaşi familii. Există destule situaţii în care un soţ are dublă cetăţenie iar celălalt nu; ori în care părinţii mai în vârstă nu au apucat să-şi redobândească cetăţenia română, însă copiii lor da. Se creează astfel un clivaj artificial în accesul la vaccin - deci la perspectiva de normalizare a vieţii - între persoane care îşi duc traiul împreună", se arată în document.

În acest sens, EFOR propune generalizarea ofertei de vaccinare a României către Republica Moldova în doi paşi: adaptarea actualei platforme online pentru a permite şi cetăţenilor moldoveni fără cetăţenie română, care au acte valabile emise de autorităţile din Chişinău, să se vaccineze în centrele aflate pe teritoriul României în aceleaşi condiţii în care o pot face acum cei cu dublă cetăţenie şi includerea teritoriului Republicii Moldova în aria deservită de echipele mobile de vaccinare pentru zona rurală, când această etapă va fi lansată în România.

"Aranjamentele pentru verificarea identităţii şi componenţa echipelor mixte de vaccinare pe teritoriul Moldovei sunt detalii tehnice care se pot pune rapid la punct de ambele guverne", susţine EFOR, menţionând că sunt condiţii favorabile pentru aceste măsuri pentru că loturile masive de vaccin care vor sosi în România în următoarele două luni vor diminua substanţial listele de aşteptare, iar, după atingerea nivelului de 30-35% persoane vaccinate, cererea spontană se va diminua (conform sondajelor) şi va spori rolul campaniei de informare.

EFOR mai susţine că "redirijarea unor cantităţi pentru uzul cetăţenilor moldoveni ar reprezenta un efort minimal şi ar fi bine primită de public".

"Diversificarea vaccinurilor disponibile în România, în special după sosirea serului Johnson&Johnson ce se administrează într-o singură doză şi poate fi păstrat în condiţii normale, simplifică logistica de care e nevoie pentru echipele mobile", mai consideră Expert Forum.

"România nici măcar nu ar fi singura ţară din regiune care vaccinează cetăţeni străini: este ştiut că Serbia oferă aşa ceva în centre din Belgrad şi Novi Sad celor de peste hotare care pot veni acolo, din Bosnia, Croaţia ori chiar Austria. Iniţiativa are mare succes şi vizibilitate publică, deşi serurile sunt predominant de producţie chinezească sau rusească. Cu atât mai bine ar fi primită o campanie românească în Republica Moldova cu vaccinuri folosite în Uniunea Europeană. Dacă Serbia poate vaccina cetăţeni austrieci, nu există niciun motiv pentru care România să nu poată face acest lucru pentru populaţia unui stat mult mai mic cum este Republica Moldova", a mai transmis EFOR în scrisoare.

Petiţia lansată de EFOR, ce poate fi semnată de cetăţenii care susţin această propunere, este disponibilă pe pagina www.expertforum.ro/vaccin-covid-toti-cetatenii-moldova. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (I)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (I)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Măşti şi autografe

Nichita DANILOV

Măşti şi autografe

Şi asta fiindcă sinuciderea trebuie să te aducă mai aproape de credinţa în sine şi de Dumnezeu. „V-a trecut vreodată prin cap că sinuciderea ar putea dezonora moartea?“, se întreabă el.

Note şi notaţii de (pe) la ţară

Michael ASTNER

Note şi notaţii de (pe) la ţară

Pe front

Grădinile Aramidei şi sărutul de la Alecsandri

Dana ȚABREA

Grădinile Aramidei şi sărutul de la Alecsandri

Deunăzi, doi tineri se sărutau în faţa Teatrului. Cu gesturi tandre care se profilau în aer, suspendate câteva fracţiuni de secundă în spaţiul dintre ei, lasciv, aproape ostentativ şi puţin histrionic. Teatrul lui Ovidiu Lazăr nu este deloc astfel. Cultul regizor ieşean e creator de eseuri scenice, metaforice şi cu toate acestea încărcate de raţionalitate. Poetic, dar totuşi abstract. Interesat de actualitate, dar cu toate acestea mai interesat de interioritatea imponderabilă a personajelor sale schiţă din monologurile regăsite în cânticelele comice ale lui Alecsandri.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.