Expert în „islamism“, dat afară de la Universitatea „Cuza“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Expert în „islamism“, dat afară de la Universitatea „Cuza“

GALERIE
Christian Tămaş
  • Christian Tămaş
- +

Cercetătorul Christian Tămaş nu a venit la serviciu 35 de zile. „A lipsit fără nicio motivaţie, nu a prezentat niciun document, nu a răspuns la apelurile comisiei şi ale directorului interimar “, n-a declarat prof.dr. Ovidiu Iancu.  „Cariera mea nu datorează nimic Universităţii «Al. I. Cuza»”, ne-a spus Tămaş 

Senatul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ (UAIC) din Iaşi a votat săptămâna trecută pentru desfacerea contractului de muncă al unuia dintre cei mai reputaţi cercetători în domeniul „islamismului“ din Iaşi, Christian Tămaş, care era cercetător ştiinţific de gradul al III-lea la Departamentul interdisciplinar, domeniul Socio-Uman din februarie 2009. Acesta a fost sancţionat disciplinar, explică surse din instituţia de învăţământ superior, după ce a lipsit mai mult de 35 de zile de la muncă fără justificare şi fără a-şi lua concediu sau să-şi suspende în vreun fel, legal, activitatea.

„Întrucât domnul respectiv lipsea de o bucată bună de timp, nemotivat, s-a constituit o comisie de cercetare disciplinară, condusă de fostul prorector de cercetare, prof.dr. Dumitru Luca. Între timp au venit alegerile şi profesorul Mangalagiu, noul prorector, a fost rugat să conducă comisia de cercetare disciplinară. Practic, s-au desfăşurat toate etapele prevăzute în lege“, a declarat prof.dr. Ovidiu Iancu, preşedintele Senatului UAIC.

Potrivit legii, măsurile disciplinare de desfacere a contractelor de muncă trebuie validate în plenul Senatului. Însă reprezentanţii universităţii spun că nu au reuşit să dea de Christian Tămaş, nici la telefon şi nici pe adresele oficiale de contact, şi că acesta nu s-a prezentat în faţa comisiei de disciplină care a fost instituită. „El a lipsit zilele respective fără nicio motivaţie, nu a prezentat niciun document, nu a răspuns la apelurile comisiei şi ale directorului interimar de atunci. Din comisie a făcut parte inclusiv un reprezentant al sindicatului“, a adăugat prof.dr. Ovidiu Iancu.

„Cariera mea nu datorează nimic universităţii“

Contactat de către „Ziarul de Iaşi“, cercetătorul, membru al Centrului Cultural Arab din Iaşi, a precizat că nu se opune deciziei universităţii „dacă aceasta nu mai doreşte continuarea colaborării“. „Cariera mea nu datorează nimic Universităţii «Alexandru Ioan Cuza». Ea exista cu mult înainte de momentul începerii colaborării mele cu această instituţie şi va continua, în acelaşi ritm, şi de acum înainte. Din câteva văd, colaborarea mea cu universitatea a fost una conjuncturală. În ce mă priveşte, având în vedere rezultatele obţinute din februarie 2009 şi până în prezent, consider că mi-am făcut datoria faţă de această instituţie“, a explicat Christian Tămaş. El a explicat însă că îndeplinirea acestei datorii a presupus şi un efort financiar important pe care l-a suportat din propriul buzunar, fără a fi ajutat de către instituţia de învăţământ superior. „Participarea mea, sub egida Universităţii şi a Departamentului de cercetare interdisciplinar - domeniul Socio-Uman, la multe dintre conferinţele internaţionale, desfăşurate în ţară şi în străinătate, a fost suportată, de cele mai multe ori integral, de către mine“, a completat acesta.

În ceea ce priveşte motivele invocate pentru desfacerea contractului de muncă, cercetătorul spune că nu doreşte să le comenteze, el fiind „extrem de prins cu definitivarea unei noi lucrări referitoare la islam“, pe care o va publica la începutul anului următor, iar „timpul şi atenţia mea sunt canalizate exclusiv în această direcţie“. Christian Tămaş este licenţiat în limba şi literatura arabă la Universitatea din Bucureşti, în 2007 obţinând titlul de doctor la UAIC cu teza „Strategii de comunicare în Coran“. Din anul 2000 este consilier pe ştiinţe umaniste la IBC Cambridge, din Marea Britanie, acesta având şi o activitate de traducere importantă, publicând din şi în italiană, arabă, franceză, spaniolă, catalană, portugheză, engleză şi irlandeză.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro contra dezinformării

Lucian DÎRDALA

Euro contra dezinformării

Indiferent dacă se va adopta sau nu o soluţie instituţională în chestiunea dezinformării chineze, o alocare corespunzătoare de resurse în această direcţie ar fi un pas explicabil, dacă se doreşte restabilirea credibilităţii EEAS ca promotor ferm al valorilor Uniunii Europene.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Un norocos

Radu PĂRPĂUȚĂ

Un norocos

Prin '90 sau '91 am nimerit la o consfătuire a oamenilor de afaceri din România şi Basarabia. Căzusem şi eu popâc acolo în calitatea-mi ambiguă de jumătate ziarist, jumătate - drace călugăre - de pârât om de afaceri! 

Experienţa Ciceu - Cicero

Alex VASILIU

Experienţa Ciceu - Cicero

Couperin, Scarlatti, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastian Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Ceaikovski sunt nume fundamentale pentru istoria culturii. Creaţia lor este ascultată în săli de concerte, de recital, în catedrale, în teatre lirice, în festivaluri. Profesioniştii, publicul european s-au obişnuit de secole cu ideea corect-confortabilă că partiturile compozitorilor menţionaţi fac parte din categoria muzicii academice (pentru că se învaţă în academii, universităţi şi conservatoare), din categoria muzicii clasice, serioase.

pulspulspuls

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că abia la cinci zile de la marele eşec politic al micului edil Peni Hill ies la iveală sforile care s-au rupt în conţilul local vinerea trecută, de la atâta tras în disperare de ele. 

Caricatura zilei

Dezmembrări rovere Marte

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.