
Expert în infrastructură rutieră: „A8 se va construi. Cu sau fără circul ieftin. Nu mai este o chestiune de «dacă», ci pur și simplu de «când»”

Într-o postare pe Facebook făcută după scandalul aparentei retrageri a UMB din două loturi ale A8, expertul în infrastructură rutieră Adrian Covăsinanu, de la Moldova Vrea Autostradă, reclamă faptul că instituțiile statului sunt fragile și că traseul A8 este limpede: se construiește.
Adrian Covăsnianu descrie zbuciumul din aceste zile despre autostradă ca fiind „Circul Globus cu metale pe A8”, în contextul în care, explică tot el, „lucrurile au fost limpezi ca apa Ozanei de la început”.
„Condițiile contractuale și legale au fost clare de la început! Iar această claritate a fost confirmată, fără echivoc, de instituțiile statului (de două ori). Comportamentele la care asistăm – deloc străine celor cu experiență în activismul civic din domeniu infrastructurii de peste un deceniu – denotă intenții evidente de monopolizare a unei piețe a construcțiilor, cu consecințe nocive pe termen mediu și lung. Este un duș rece care ne arată cât de nesănătoasă este piața actuală a construcțiilor, cât de slab reglementat este acest domeniu și, mai grav, cât de fragile și vulnerabile pot fi uneori instituțiile statului”, a explicat Adrian Covăsnianu.
CITEȘTE ȘI: Furtuna de pe traseul montan al A8 s-a stins brusc. Ce s-a întâmplat, de fapt
Expertul în infrastructură este însă optimist că toate aceste discuții care apar sunt, în momentul de față, zgomot de fundal. Toate plățile sunt la zi, contractele sunt atribuite și în desfășurare, iar prospectul ca A8 să fie gata în 2032 este perfect valid, susține acesta.
„Autostrada A8 se va construi. Cu sau fără circul ieftin. Iar când cortina va cădea, ne vom aminti cine au fost scamatorii și cine au fost, cu adevărat, oamenii care au pus cărămizi, nu piedici. A8 trebuie și va fi o realitate teritorială! Nu mai este o chestiune de «dacă», ci pur și simplu de «când»”, a punctat Adrian Covăsnianu.
Cum s-a stins furtuna dintr-un pahar
Discuția a apărut în urma unor acțiune neclare ale UMB, care a pus pe masă propunerea de reziliere amiabilă a unui contract abia încheiat pe sectorul montan (Ditrău-Grințieș) și a plusat cu retragerea din procedura pentru un alt lot, Sărățeni-Joseni, unde fusese desemnată câștigătoare. Băcăuanii ceruseră o păsuire pentru garanția de bună execuție, care înseamnă 1,5 la sută din valoarea contractului – aproape 100 de milioane de lei în cazul lotului Ditrău-Grințieș.
Solicitarea lor a fost menținerea unui procent de 0,5 la sută, dar s-au răzgândit brusc și au achitat și diferența de 1 la sută. Asta, deși pe listă mai figura un reproș – poate unul mai serios: beneficiarul CNIR „nu a asigurat exproprierea terenurilor necesare realizării lucrărilor care se regăsesc în coridorul de expropriere, conform Studiului de fezabilitate și, în consecință, nu ar exista posibilitatea de a se acorda accesul pe șantier”, după cum au subliniat ei în adresa către Compania Națională de Investiții Rutiere. Rămâne de văzut dacă și această din urmă problemă s-a rezolvat.
Publicitate și alte recomandări video