Experta în vaci ajunge la CSM. Incredibila ascensiune a unei soţii de deputat ieşean
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 16.01.2022

Experta în vaci ajunge la CSM. Incredibila ascensiune a unei soţii de deputat ieşean

GALERIE
zootehnist, vaci
 • zootehnist, vaci
- +

Familia deputatului PNL Mugurel Cozmanciuc trăieşte un adevărat miraj al funcţiilor publice. Chiar dacă naşul Relu Fenechiu a intrat după gratii pentru complicitate la abuz în serviciu, soţii Cozmanciuc au în continuare lipici la funcţii plătite din bani publici, în instituţii importante din stat. O aventură în sistemul sinecurilor o trăieşte, de mai bine de un an, Roxana Teodora Cozmanciuc, soţia deputatului Mugurel Cozmanciuc. Zootehnist la bază, doctorand în creşterea bovinelor, Roxana Cozmanciuc a fost admisă, recent, pe un post de consilier juridic la Inspecţia Juridică din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Ieşeanca de 32 de ani este una dintre cele trei persoane admise la examenul desfăşurat la începutul acestui an de către Inspecţie, iar funcţia sa, potrivit regulamentului concursului, este asimilată magistraţilor. Chiar dacă nu are o secundă de experienţă în acest domeniu.

Proba la engleză, o formalitate

Pentru a ajunge pe un post la Inspecţia Judiciară, instituţie condusă de magistratul ieşean Rica Cravelos, Roxana Cozmanciuc a avut de trecut trei probe. Prima dintre ele a fost la limba engleză, unde zootehnistul a luat notă aproape maximă. De remarcat că, în CV-ul Roxanei Cozmanciuc, aceasta notează că nivelul său la limba engleză este B1, adică mediu. Ce-i drept, examenul la engleză trecut cu brio de soţia deputatului a constat în traducerea a două texte din română în engleză şi invers. A doua probă a fost cea teoretică, unde au fost verificate cunoştinţele de Drept, iar ultima a fost una orală. Testarea psihologică avea să fie mai apoi o simplă formalitate pentru Roxana Teodora, care a fost în cele din urmă declarată „admis“ de către comisia de examen de la Inspecţia Judiciară.

Va reprezenta Inspecţia Judiciară în instanţă

Potrivit Tamarei Manea, purtător de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, un consilier juridic de la CSM participă la acţiunile derulate de această instituţie şi poate reprezenta unitatea şi în instanţă, în cazul acţiunilor introduse de Inspecţie. „Salarizarea aferentă consilierilor juridici de la CSM este aferentă funcţionarilor publici“, a explicat Manea pentru „Ziarul de Iaşi“. Înainte de a trece cu brio examenul organizat de CSM, soţia deputatului ieşean a trecut şi un examen de admitere la un program de formare a înalţilor funcţionari publici, categoria plătită mult mai bine de stat.

Postul de la Inspecţia Judiciară nu este prima provocare în sistemul bugetar pentru fina lui Relu Fenechiu.

Zootehnista a ajuns în Capitală încă din luna ianuarie a anului trecut, cu ajutorul direct al naşului. Înainte de a ajunge în puşcărie, pe vremea când era ministru al Transporturilor, Fenechiu a numit-o pe nevasta „locotenentului“ său director al Corpului de Control din cadrul ministerului condus de el. Ulterior primei condamnări a şefului PNL Iaşi, Roxana Cozmanciuc a fost şi consilier personal al succesoarei lui Fenechiu, Ramona Mănescu (PNL). Ieşirea liberalilor de la guvernare pare să o fi determinat pe Roxana să se reprofileze.

Reconversia profesională nu e un lucru nou pentru ieşeanca de 32 de ani. Studiindu-i CV-ul, putem observa că aceasta a fost, înainte de funcţiile de la minister, comisar la Garda Financiară din Iaşi. Paradoxal, vorbim de instituţia care, practic, a dus la condamnarea lui Relu Fenechiu. Garda Financiară Cluj (procurorii DNA au evitat Iaşul în mod intenţionat, s-a speculat la vremea respectivă) a fost cea care a emis raportul ce a stat la baza dosarului „Transformatorul“.

Doctorand în creşterea animalelor

La origine, Roxana Cozmanciuc este zootehnist. În 2005, ea a devenit inginer diplomat în Zootehnie la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi. În timp ce învăţa zootehnia, Cozmanciuc studia şi Dreptul, la Universitatea privată „Petre Andrei“ din Iaşi. Avea, ulterior, să obţină un master în Drept European la aceeaşi universitate, dar şi un doctorat în „Activităţi didactice în cadrul disciplinei de creşterea bovinelor“. Specialista în creşterea vacilor de la Inspecţia Judiciară a publicat în ultimii ani şi mai multe lucrări de specialitate în domeniu zootehniei.

Ascensiunea lui Mugurel Cozmanciuc

Mugurel Corneliu Cozmanciuc este şi el un nume prezent de-a lungul timpului prin organigramele mai multor instituţii publice. Deputatul propulsat de Relu Fenechiu este licenţiat la universitatea privată „Mihail Kogălniceanu“ şi cu master în Drept la „Petre Andrei“. Aventura în sistemul public a lui Cozmanciuc a început acum 10 ani, când a devenit, la 26 de ani, consilier local din partea PNL. Ulterior, a ocupat şi fotoliul de consilier judeţean, apoi director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, director de marketing la falimentara CET Iaşi, secretar de stat la Ministerul Mediului şi Pădurilor, apoi deputat PNL.

„Ziarul de Iaşi“ i-a sunat ieri atât pe Mugurel Cozmanciuc, cât şi pe Roxana Teodora Cozmanciuc, însă aceştia nu au răspuns la telefon. De asemenea, reporterii noştri au solicitat un punct de vedere şi de la şeful de cabinet al deputatului ieşean, Ionuţ Dulgheriu, care însă nu a mai revenit cu un răspuns până la închiderea ediţiei noastre.

Averea familiei Cozmanciuc

Potrivit declaraţiei de avere a parlamentarului Cozmanciuc, acesta deţine două terenuri agricole de 1.400 şi 5.600 de metri pătraţi în comunele Bârnova şi Rediu, dar şi un teren intravilan de 1.400 de metri pătraţi în comuna suceveană Pojorâta, pe care Mugurel îl împarte cu Ciprian Cozmanciuc. Soţii au şi două apartamente în Iaşi, tablouri, icoane sau bijuterii de 5.000 de euro şi au împrumutat în nume personal diferite persoane fizice cu 45.000 de euro. Firma SC Eastern Publishing SRL a fost şi ea creditată de Cozmanciuc cu suma de 265.000 de lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dragul nostru Novak Djokovic

Nicolae GRECU

Dragul nostru Novak Djokovic

Nole pare a fi mioriticul nostru, dacă n-ar avea spiritul de luptă al înaintaşilor săi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Autorul evocă o serie de detalii ale vieţii cotidiene a consătenilor săi în primii ani ai agriculturii comuniste.

Moartea, nebunia devenită banalitate

pr. Constantin STURZU

Moartea, nebunia devenită banalitate

Se vorbeşte prea mult în zilele noastre despre "numărul morţilor/ deceselor" şi prea puţin despre moartea însăşi. Accentul exclusiv şi obsesiv pus pe prima informaţie induce panica şi o tot sporeşte, cu efecte dintre cele mai devastatoare pe toate planurile existenţei noastre. 

Arhitectura azi

arh. Ionel OANCEA

Arhitectura azi

S-au risipit ca vântul sec al deşertului treizeci de ani de pace, de creştere economică, după statistici cea mai mare din Europa, ȋn aşteptarea noii arhitecturi româneşti. 

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X