Experţi judiciari: Varşovia are dreptul să ceară despăgubiri Germaniei pentru Al Doilea Război Mondial
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

Experţi judiciari: Varşovia are dreptul să ceară despăgubiri Germaniei pentru Al Doilea Război Mondial

GALERIE
Varsovia
  • Varsovia
- +

Experţi judiciari din Parlamentul polonez au conchis luni că Varşovia are dreptul să ceară despăgubiri din partea Germaniei pentru acţiunile din cel de-al Doilea Război Mondial, deşi ministrul polonez de Externe a dat asigurări că, pentru moment, nu vor fi făcute cereri în acest sens, relatează Reuters.

“Polonia are o bază legală pentru a cere despăgubiri”, a declarat unul dintre liderii formaţiunii conservatoare de la guvernare PiS, Arkadiusz Mularczyk. Şase milioane de polonezi, inclusiv trei milioane de evrei, au fost ucişi în timpul războiului, iar capitala ţării, Varşovia, a fost distrusă în totalitate în 1944, după o revoltă eşuată în care au murit 200.000 de civili.

Premierul polonez Beata Szydlo, membră a formaţiunii conservatoare PiS, a declarat joi că ţara sa are “dreptul” la despăgubiri, dar că nu a fost luată deocamdată “decizia politică” de a le cere. Relansarea acestui subiect vine după ce liderul PiiS, Jaroslaw Kaczynski, a acuzat Germania că îşi respinge responsabilitatea pentru cel de-al Doilea Război Mondial. În replică, Germania a atras atenţia că nu a virat despăgubiri de război Poloniei, acest subiect fiind rezolvat “din 1953”.

„Din punct de vedere al Guvernului federal, nu există nici un motiv pentru a pune sub semnul întrebării validitatea juridică a renunţăriii la despăgubiri din 1953. De atunci, pentru noi, această chestiune este, cu siguranţă, rezolvată din punct de vedere legal şi politic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, Steffen Seibert. El a subliniat că Varşovia a “confirmat (că renunţă la despăgubiri – n.r.) în mai multe rânduri, în special în 1970 şi în 2004”. Guvernul polonez contestă validitatea renunţării la cereri, estimând că Varşovia, atunci membru al blocului comunist, acţiona sub presiunea URSS.

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

A avea sau a nu avea amendamente

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.