Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Experţii OMS care anchetează în China originea SARS-Cov-2 vizitează Piaţa Hunan din Wuhan

GALERIE
Piaţa Hunan
  • Piaţa Hunan
- +

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care anchetează în China cu privire la originea noului coronavirus SARS-CoV-2 au vizitat duminică Piaţa Huanan din Wuhan - primul focar cunoscut al pandemiei covid-19, potrivit unor jurnalişti AFP aflaţi la faţa locului.

Această vizită este ultrasensibilă din punct de vedere politic pentru Beijing - acuzat de faptul că a întârziat să reacţioneze la primele cazuri de covid-19 semnalate la sfârşitul lui 2019 în această imensă metropolă din centrul Chinei. Membrii echipei OMS şi-au început vineri ancheta pe teren, după ce au ieşit joi dintr-o carantină de 14 zile,

Piaţa Hunan - în care se vindeau animale sălbatice vii - este închisă din ianuarie 2020, iar gardieni au permis accesul doar vehiculelor anchetatorilor OMS. Experţii OMS au vizitat anterior uriaşa Piaţă angro Baishazhou. Ei au fost conduşi, de asemenea, la o uriaşă expoziţie de glorificare a Partidului Comunist Chinez (PCC, unic), care aduce un omagiu salvatorilor chinezi.

”LOCURI FOARTE IMPORTANTE”

Unul dintre membrii misiunii ONU de anchetă, Peter Daszak, a anunţat pe Twitter că echipa a efectuat ”vizite în locuri foarte importante, o piaţă angro mai întâi, iar acum Piaţa de fructe de mare Hunan”.

”Foarte informativ şi crucial pentru a permite echipelor noastre comune să înţeleagă epidemiologia covid(-19), felul în care a început să se răspândească la sfârşitul lui 2019”, a adăugat preşedintele EcoHealth Alliance, o alianţă cu sediul în Statele Unite, specializată în prevenţia bolilor.

Oficiali chinezi au identiifcat iniţial animale sălbatice vândute în piaţa din Wuhan drept sursa probabilă a epidemiei şi au acţionat în reacţia lor iniţială împotriva comerţului cu animale exotoice. Însă, între timp, presa oficială apreciază că virusul a apărut probabil în altă parte şi avansează că boala ar fi putut fi importată la Wuhan.

În urmă cu câteva zile, cotidianulnaţionalist chinez Global Times publica un articol prin care relativiza importanţa Pieţei Hunan în originea pandemiei covid-19, susţinând că ”investigaţii” sugerau că nu era sursa epidemiei.

În prezent, nicio certitudine ştiinţifică nu a tranşat problema originii virsului. Puterea comunistă este aproape mută cu privire la acest subiect, iar Beijingul minimalizează amploarea misiunii ONU alcătuită din specialiţti străini. ”Aceasta nu este o anchetă”, a subliniat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian.

El a refuzat ca ţara sa să fie arătată cu degetul. Echipa OMS a sosit în Piaţa Hunan în prezenţa unui important dispozitiv de securitate , iar bariere au fost adăugate în faţa unui gard înalt şi opac care maschează piaţa de privirile din afară, relatează Reuters. Experţii OMS nu au răspuns întrebărilor jurnaliştilor adunaţi la intrare, la sosirea coloanei.

Barierele suplimentare au fost retrase după aceea. Accesul publicului în piaţă este server restrâns de la închiderea acestei pieţe, foarte animate la începutul anului trecut.

Locul a fost închis la 31 decembrie 2019, în mod brusc, după ce patru cazuri de o pneumonie misterioasă la acea vreme au fost legate de această piaţă. La sfârşitul lui ianuarie, Wuhanul era plasat într-o carantină de 78 de zile. Experţii OMS consideră, însă, că Piaţa Hunan este un loc important în activitatea lor de stabilire a originii noului coronavirus, dat fiind că este primul cluster în care a fost identificat.

Echipa OMS urmează să viziteze, de asemenea, laboratoare, pieţe şi spitale din Wuhan. Itinerariul exact al vizitelor acesteia nu a fost anunţat în mod oficial, însă OMS a anunţat că experţii săi urmau să viziteze Piaţa Hunan şi Institutul de Virusologie din Wuhan.

Ancheta OMS la Wuhan înregistrează mai multe întârzieri, din cauza unui schimb de replici foarte dure între China şi Statele Unite. Americanii acuză chinezii de faptul că Beijingul ascunde amploarea primului val al epidemiei şi critică dur condiţiile vizitei OMS, în contextul în care prima fază a cercetărilor cu privire la Piaţa Hunan a fost încredinţată unor experţi chinezi.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri