anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Explicaţie ştiiţifică: De ce femeile sunt diferite de bărbaţi? S-a găsit cauza!

GALERIE
creier
 • creier
- +

Creierul bărbaţilor este diferit de cel al femeilor din punct de vedere al nivelului de irigare cu sânge a anumitor regiuni cerebrale, fapt ce influenţează şi totodată explică trăsăturile comportamentale specifice celor două sexe, dar şi riscul de a dezvolta unele afecţiuni, conform celui mai amplu studiu realizat până în prezent cu ajutorul tehnicilor de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională, citat luni de Science Daily. 

Potrivit raportului publicat recent în "Journal of Alzheimer's Disease" de o echipă de cercetători americani, organul gândirii este mult mai activ în cazul femeilor în comparaţie cu cel al bărbaţilor. În cadrul cercetării, oameni de ştiinţă de la Amen Clinics din Newport Beach, California, au comparat 46.034 de analize imagistice SPECT (tomografie computerizată cu emisiune de fotoni) puse la dispoziţie de nouă clinici şi au cuantificat diferenţele dintre creierele bărbaţilor şi ale femeilor, scrie Agerpres.

"Acesta este un studiu foarte important care ne ajută să înţelegem diferenţele în funcţie de sex", a declarat autorul principal al studiului, psihiatrul Daniel G. Amen, fondatorul Amen Clinics, Inc. "Deosebirile cuantificabile pe care le-am identificat între bărbaţi şi femei sunt esenţiale pentru înţelegerea riscului de a dezvolta tulburări la nivelul creierului, precum boala Alzheimer, în funcţie de sex. Utilizarea instrumentelor de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională, precum SPECT, sunt esenţiale pentru dezvoltarea pe viitor a unor tratamente pentru afecţiunile cerebrale", a adăugat acesta, arată Agerpres.

Creierele femeilor participante la studiu au fost semnificativ mai active în mult mai multe zone în comparaţie cu cele ale bărbaţilor, în special în zona cortexului prefrontal implicat în activităţi precum concentrarea şi controlarea impulsurilor, dar şi în regiunea limbică sau emoţională, cu rol în reglarea dispoziţiei şi a anxietăţii. În cazul bărbaţilor, centrele din creier implicate în percepţii vizuale şi coordonare erau mai active.

SPECT poate măsura nivelul de irigare cu sânge a anumitor zone din creier. Imaginile obţinute de la subiecţii aflaţi în stare de repaus dar şi în timp ce îndeplineau anumite sarcini cognitive au demonstrat diferenţe în ceea ce priveşte fluxul de sânge din unele regiuni din creier. Printre subiecţi s-au numărat 119 voluntari sănătoşi şi 26.683 de pacienţi cu diverse afecţiuni psihiatrice, precum traume cerebrale, tulburări bipolare, schizofrenie, psihoze sau deficit de atenţie (ADHD), conform Agerpres.

Înţelegerea acestor diferenţe este esenţială deoarece afecţiunile cerebrale afectează în mod diferit bărbaţii şi femeile. În timp ce femeile sunt mai predispuse la boala Alzheimer, depresie — ea însăşi un factor de risc pentru boala Alzheimer — şi tulburări anxioase, bărbaţii au o tendinţă mai accentuată către ADHD şi probleme de comportament, precizează sursa citată. "O mai bună definire a diferenţelor fiziologice şi structurale în ceea ce priveşte funcţionarea creierului în funcţie de sex va face lumină în boala Alzheimer şi ne va ajuta să ne înţelegem partenerii", a declarat dr. George Perry, redactor-şef al Journal of Alzheimer's Disease şi decan în cadrul Colegiului de ştiinţe al Universităţii San Antonio din Texas.

Diferenţele observate în ceea ce priveşte fluxul de sânge mai pronunţat în cortexul prefrontal al femeilor poate explica de ce acestea au o tendinţă mai accentuată către empatie, intuiţie, colaborare, autocontrol şi îngrijorare în comparaţie cu bărbaţii. De asemenea, potrivit cercetării, un flux mai mare de sânge în regiunea limbică din creierul femeilor ar putea explica parţial de ce acestea sunt mai predispuse la manifestarea unui comportament anxios, la depresie, insomnie şi tulburări de alimentaţie.

SURSA: Agerpres

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.