Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Explicaţie ştiiţifică: De ce femeile sunt diferite de bărbaţi? S-a găsit cauza!

GALERIE
creier
  • creier
- +

Creierul bărbaţilor este diferit de cel al femeilor din punct de vedere al nivelului de irigare cu sânge a anumitor regiuni cerebrale, fapt ce influenţează şi totodată explică trăsăturile comportamentale specifice celor două sexe, dar şi riscul de a dezvolta unele afecţiuni, conform celui mai amplu studiu realizat până în prezent cu ajutorul tehnicilor de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională, citat luni de Science Daily. 

Potrivit raportului publicat recent în "Journal of Alzheimer's Disease" de o echipă de cercetători americani, organul gândirii este mult mai activ în cazul femeilor în comparaţie cu cel al bărbaţilor. În cadrul cercetării, oameni de ştiinţă de la Amen Clinics din Newport Beach, California, au comparat 46.034 de analize imagistice SPECT (tomografie computerizată cu emisiune de fotoni) puse la dispoziţie de nouă clinici şi au cuantificat diferenţele dintre creierele bărbaţilor şi ale femeilor, scrie Agerpres.

"Acesta este un studiu foarte important care ne ajută să înţelegem diferenţele în funcţie de sex", a declarat autorul principal al studiului, psihiatrul Daniel G. Amen, fondatorul Amen Clinics, Inc. "Deosebirile cuantificabile pe care le-am identificat între bărbaţi şi femei sunt esenţiale pentru înţelegerea riscului de a dezvolta tulburări la nivelul creierului, precum boala Alzheimer, în funcţie de sex. Utilizarea instrumentelor de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională, precum SPECT, sunt esenţiale pentru dezvoltarea pe viitor a unor tratamente pentru afecţiunile cerebrale", a adăugat acesta, arată Agerpres.

Creierele femeilor participante la studiu au fost semnificativ mai active în mult mai multe zone în comparaţie cu cele ale bărbaţilor, în special în zona cortexului prefrontal implicat în activităţi precum concentrarea şi controlarea impulsurilor, dar şi în regiunea limbică sau emoţională, cu rol în reglarea dispoziţiei şi a anxietăţii. În cazul bărbaţilor, centrele din creier implicate în percepţii vizuale şi coordonare erau mai active.

SPECT poate măsura nivelul de irigare cu sânge a anumitor zone din creier. Imaginile obţinute de la subiecţii aflaţi în stare de repaus dar şi în timp ce îndeplineau anumite sarcini cognitive au demonstrat diferenţe în ceea ce priveşte fluxul de sânge din unele regiuni din creier. Printre subiecţi s-au numărat 119 voluntari sănătoşi şi 26.683 de pacienţi cu diverse afecţiuni psihiatrice, precum traume cerebrale, tulburări bipolare, schizofrenie, psihoze sau deficit de atenţie (ADHD), conform Agerpres.

Înţelegerea acestor diferenţe este esenţială deoarece afecţiunile cerebrale afectează în mod diferit bărbaţii şi femeile. În timp ce femeile sunt mai predispuse la boala Alzheimer, depresie — ea însăşi un factor de risc pentru boala Alzheimer — şi tulburări anxioase, bărbaţii au o tendinţă mai accentuată către ADHD şi probleme de comportament, precizează sursa citată. "O mai bună definire a diferenţelor fiziologice şi structurale în ceea ce priveşte funcţionarea creierului în funcţie de sex va face lumină în boala Alzheimer şi ne va ajuta să ne înţelegem partenerii", a declarat dr. George Perry, redactor-şef al Journal of Alzheimer's Disease şi decan în cadrul Colegiului de ştiinţe al Universităţii San Antonio din Texas.

Diferenţele observate în ceea ce priveşte fluxul de sânge mai pronunţat în cortexul prefrontal al femeilor poate explica de ce acestea au o tendinţă mai accentuată către empatie, intuiţie, colaborare, autocontrol şi îngrijorare în comparaţie cu bărbaţii. De asemenea, potrivit cercetării, un flux mai mare de sânge în regiunea limbică din creierul femeilor ar putea explica parţial de ce acestea sunt mai predispuse la manifestarea unui comportament anxios, la depresie, insomnie şi tulburări de alimentaţie.

SURSA: Agerpres

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri