anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Explicaţii medicale după cazul copilului mort la botez. Cum se sufocă un nou-născut cu lapte?

GALERIE
Pregateste-biberonul
  • Pregateste-biberonul
- +

Ce trebuie să facă într-o astfel de situaţie adulţii aflaţi în jurul copilului.

În urma lansării ipotezei conform căreia bebeluşul care s-a stins din viaţă zilele trecute în timpul slujbei de botez din localitatea Curături s-ar fi înecat cu lapte regurgitat, medicii pediatri explică în ce circumstanţe un copil se poate sufoca cu laptele pe care tocmai l-a consumat, ajungând la deces. Medicii pediatri recomandă ca, imediat după ingestia de lapte, copilul să fie ţinut în poziţie verticală pentru a-l ajuta să elimine aerul pe care îl înghite involuntar în timpul hrănirii.
 
„După terminarea ingestiei, copilul este bătut uşor pe spate şi elimină aerul ca o eructaţie. Dacă nu elimină, există riscul ca atunci când intră în poziţie culcată să verse, iar dacă este ţinut pe spate, în poziţie culcată, are riscul să aspire laptele în plămân şi să se sufoce. Atunci copilul începe să respire mai greu, se vede că prezintă un efort la respiraţie, se învineţeşte în jurul gurii, iar dacă nu îl vede nimeni ca să îl aşeze într-o altă poziţie sau dacă nu intervine cineva, este irecuperabil“, a explicat dr. Tamara Solange Roşu, medic primar medicină de urgenţă şi medic-şef UPU de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“.
 
O altă explicaţie a medicilor pediatri este faptul că laptele poate fi aspirat către zonele reflexogene din faringo-laringe. „Este posibil ca picăturile de lapte din gură să fie aspirate spre acele zone, care odată atinse, atât respiraţia cât şi cordul se opresc. Putea fi vorba şi despre o singură picătură care ajunsă acolo, duce la sufocarea copilului. De aceea, sub vârsta de şase ani nu se recomandă copiilor înghiţirea pastilelor în forma lor, ci pisate sau pulverizate“, a completat prof. dr. Constantin Iordache, medic primar pediatru în cadrul unităţii medicale.
 
Reamintim că sâmbătă, 16 septembrie, în jurul orei 16.00, în localitatea Curături din comuna Ciurea, în timpul slujbei de botez, după ce a fost scufundat de preotul Nichifor Hrestic în cristelniţă bebeluşului a început să i se facă rău, să se învineţească la tâmple şi să nu se mai oprească din plâns. Totul până când cei prezenţi au observat că acesta nu se mai mişca şi nu mai plângea, după ce a plâns pe toată durata slujbei. Văzând că nu îşi revine, părinţii bebeluşului l-au urcat în maşina personală, întâlnindu-se pe drum cu echipajul medical.
 
Deşi copilul a fost preluat de pe drum de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean care a început manevrele de resuscitare, copilul fiind intubat şi ventilat mecanic în timpul transportului către Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul de Copii, la momentul preluării de către medicii pediatri, acesta prezenta semne de moarte biologică deja instalate, cu toate acestea continuându-se manevrele până la declararea decesului. Acest lucru conduce la ideea că la faţa locului nu i s-au făcut manevre de resuscitare, ci abia la sosirea echipajului medical. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.