Explicaţii oferite de specialişti ieşeni: Ce variante avem de a depozita vaccinul anti-COVID?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Explicaţii oferite de specialişti ieşeni: Ce variante avem de a depozita vaccinul anti-COVID?

GALERIE
depozitare vaccin
  • depozitare vaccin
- +

Acesta trebuie transportat la -70 sau 80 de grade, dar ulterior vaccinul poate rezista fără a-şi pierde din proprietăţi până la 5 zile şi în congelatoare normale.

Cercetătorii ieşeni consultaţi de „Ziarul de Iaşi” susţin că problema transportului vaccinului anti-COVID-19, produs de BioNTech şi Pfizer, nu ar trebui să fie una atât de stringentă, fiindcă majoritatea laboratoarelor de cercetare din ţară ar trebui să aibă posibilitatea de a stoca la temperaturi de -70, -80 de grade Celsius probele cu care lucrează.

Anunţul acestora este cu atât mai important cu cât Marea Britanie a autorizat, pe parcursul zilei de ieri, în procedură de urgenţă, vaccinul produs de BioNTech şi Pfizer, iar reprezentanţii companiei, citaţi de BBC, au explicat că temperatura de -80 de grade Celsius este recomandată pentru a depozita preparatul biologic doar în timpul transportului.

Ulterior, au precizat aceştia, vaccinul poate rezista fără a-şi pierde din proprietăţi până la 5 zile în congelatoare normale, putând a fi administrat ulterior.

„Temperaturile joase sunt, din nefericire pentru noi, un lux, dar asta nu este firesc. Oriunde în lumea civilizată, şi a început recent şi la noi, ar trebui să existe facilităţi utilizate din plin în multe alte segmente de medicină, care folosesc astfel de temperatură scăzute: conservarea de celule stem, de ţesuturi, pentru fertilizarea in vitro, inclusiv a mostrelor ADN şi ARN”, a explicat Florin Zugun, cercetător ştiinţific în cadrul centrului Transcend de la Institutul Regional de Oncologie.

Acesta a explicat că -80 de grade înseamnă, din punct de vedere tehnic, un congelator care ar trebui să fie normă-standard pentru orice laborator mediu medical „într-o lume civilizată”. Iar că astfel de tehnologii nu trebuie să fie doar în centrele universitare, fiindcă vaccinare în masă a populaţiei va însemna să duci vaccinul la populaţie, nu să îi aduci pe toţi în marile aglomeraţii urbane.

„În această pandemie va trebui să luăm astfel de «şocuri» de lipsă a resurselor şi să le transformăm în politici sanitare, pentru că altfel, în mod clar, rămânem în urmă. Ideea este că vaccinurile tradiţionale adesea se conformează cu măsuri ceva mai prietenoase de tip logistic. Noile tehnologii, bazate pe ARN, au o fragilitate mai mare biochimică a materialelor şi au nevoie, deocamdată, de astfel de condiţii mai pretenţioase, dar, repet, nu sunt condiţii ultra-performante”, a mai precizat Florin Zugun.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joaca de-a reforma

Cătălin ONOFREI

Joaca de-a reforma

Îmi aduc aminte că aţi promis o Românie normală la cap, la inimă şi la trup!

Filmuletul zilei

opinii

Make Romania Great Again!

Briscan ZARA

Make Romania Great Again!

A fost vreodată România noastră grandioasă, a fost vreun moment din istorie la care ne putem raporta şi care poate fi luat drept exemplu de reuşită, de „aşa da”? Poate cineva spune că o anumită perioadă a fost cea mai apropiată de nivelul albastru al satisfacţiei dintre toate? A existat un moment la care să ne raportăm şi să zicem: „Nu mai e cum a fost atunci când eram cei mai şmecheri, când călăream valul, când eram temuţi, respectaţi, apreciaţi la adevărata valoare”?

Bunul păstor

Mihai DORIN

Bunul păstor

A plecat la Domnul mult prea devreme, la o vârstă la care un îndrumător spiritual îşi desăvârşeşte misiunea creştină, Prea Sfinţitul Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Clujenii ne-au oferit cu acest prilej o lecţie de dragoste şi civilizaţie, prin felul în care au înţeles să-şi arate preţuirea pentru blândul păstor, care în cei peste 23 de ani de slujire a cucerit inimile credincioşilor. Şi nu au fost doar cei greco-catolici, aşa cum eu însumi am înţeles cu ani în urmă, atunci când l-am cunoscut, ci deopotrivă ortodocşi ori romano-catolici. 

Un chip pururi adorat

Nichita DANILOV

Un chip pururi adorat

A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

pulspulspuls

Unde-s ieşenii din scandalul intern din PNL? Or fi ăia ascunşi după draperie?

Unde-s ieşenii din scandalul intern din PNL? Or fi ăia ascunşi după draperie?

Iată, stimaţi telespectatori, că iarăşi pică ieşenii de papagal în politichia care se face la Bucureşti.

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.