Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

EXPLICAȚII ȘTIINȚIFICE: Zăpada de 1 metru din aprilie - „eveniment istoric“, rarisim

GALERIE
zapada paun (1)zapada paun (2)drum inzapezit iasi aprilie (3)
  • zapada paun (1)
  • zapada paun (2)
  • drum inzapezit iasi aprilie (3)
- +

Ce spun despre evenimentele extreme din ultimele două zile specialiştii în meteorologie de la Facultatea de Geografie! „Au mai fost situaţii de îngheţuri târzii pe 16 aprilie 1996, dar cu strat efemer de zăpadă, nu cu o zăpadă de 60 cm ca cea de ieri de la Bârnova“, spun ei. Au legătură cu încălzirea globală astfel de fenomene meteorologice rarisime?

Zăpada care a acoperit la finalul lunii aprilie aproape toată Moldova este un fenomen care nu s-a mai întâlnit în ultimii zeci de ani, specialiştii denumindu-l un „eveniment istoric“, rarisim, şi care nu poate fi pus doar pe seama unei singure explicaţii, cum ar fi încălzirea globală.

Conf.dr. Lucian Sfîcă, coordonatorul disciplinei de climatologie şi meteorologie de la Facultatea de Geografie şi Geologie a Universităţii „Al.I. Cuza“ din Iaşi, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, în ultimii 20 de ani, au mai fost situaţii de îngheţuri târzii, cu strat efemer de zăpadă, dar nu cu o zăpadă ca cea de la Iaşi de ieri. De asemenea, acesta a mai precizat că, după anul 2000, nu se poate discuta de 60 de centrimetri de zăpadă la Bârnova sau de situaţii din centrul Moldovei, în sudul Iaşului, cu intensitatea maximă din Colinele Tutovei sau zona Huşiului.

„La Bârnova a fost stratul maxim de zăpadă. Chiar dacă este o poiană într-o zonă de pădure şi condiţiile sunt un pic particulare, a existat strat de zăpadă de 30 de centimetri imediat în apropierea Iaşului. O asemenea grosime a stratului de zăpadă nu a mai existat în ultimii 20 de ani“, a declarat conf. dr. Lucian Sfîcă.

,Acesta a explicat că ultimul episod cu strat de zăpadă târziu în a doua jumătate a lunii aprilie a avut loc în 1996, în data de 16 aprilie, aproximativ în aceeaşi perioadă ca acum, dar nu a fost la fel de intens ca acesta de acum.

„În zona centrală a Moldovei, la Bacău, au fost atunci 10 centimetri de zăpadă. Cu siguranţă că este un eveniment rarisim, însă opinia mea personală este că trebuie să ţinem cont că astfel de episoade pot avea loc o dată la 20 de ani, poate chiar 30 de ani. Iar acesta este mai intens decât cel înregistrat în 1996. Fără a-l considera un eveniment normal, firesc, trebuie să observăm că este o expresie a faptului că variabilitatea climatică naturală lasă loc pentru aşa ceva“, a explicat conf.dr. Lucian Sfîcă.

El a mai specificat că această ninsoare este un fenomen extrem, neobişnuit pentru această perioadă, însă, chiar şi aşa, astfel de fenomene sunt posibile prin însăşi ciclicitatea şi variabilitatea climatologică naturală de trei, cel mult patru ori într-un secol, fără a fi nevoie neapărată de a căuta explicaţii din categoria încălzirii globale.

„Există studii care indică faptul că într-o atmosferă caldă, pe o planetă mai caldă, cum se întâmplă acum, există schimbări climatice complexe din cauza creşterii temperaturii la nivel planetar - se constat[ că în special regiunea arctică este mai caldă, iar această încălzire a regiunii arctice e compensată prin temperaturi mai mici în alte zone ale globului aduse de invazii de la latitudini mari, precum aceasta, de aer foarte rece, arctic, la latitudini mai mici", a completat cercetătorul.

El a mai spus că a existat un model similar de iarnă în 1942, când nu puteam discuta despre încălzire globală şi că, în opinia sa, astfel de evenimente sau fenomene extreme se pot desfăşura natural însă pot fi potenţate de mai mulţi factori.

„,Putem vedea că există o recurenţă. Nu întâmplător am avut îngheţuri târzii şi straturi de zăpadă în 2005, chiar dacă au fost neglijabile, dar putem vedea că există o recurenţă - o dată la 10 ani, sau 11. 1996 - 2005 - 2017. Este arhicunoscut ciclul solar de 11 ani care, de ce nu, poate să aibă şi el o contribuţie, fiindcă suntem după perioada de maximă activitate solară. Ca o concluzie personală, aş spune că evenimente de acest fel sunt cauzate de o suprapunere de condiţii. Mecanismele nu sunt foarte clare şi nu există explicaţii sută la sută pentru un astfel de eveniment rarism cu cauze complexe în care se suprapun cele ce țin de variabilitatea naturală cu cele legate de schimbările climatice recente“, a conchis conf.dr. Lucian Sfîcă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri