Explodează bomba de la termoficare? Procurorii DNA au cerut documente în cazul a 25 de angajați ai Primăriei și Termo-Service
Descinderile DNA de ieri de la Iași ar putea preceda o serie de audieri în două dosare penale deschise de procurori. Ambele anchete vizează sistemul de termoficare. Din acțiunea procurorilor rezultă că în atenția DNA sunt funcționari din Primăria Iași și Termo-Service SA.
Unul dintre dosare face referire la modul în care s-a derulat contractul pentru achiziția de cărbune semnat de Primăria Iași în vara anului 2022. Anul trecut, ZDI relata despre un raport al Curții de Conturi, raport care, cel mai probabil, stă la baza anchetei DNA. Al doilea dosar vizează condițiile în care Primăria, prin Termo-Service, a gestionat rezervele de stat de păcură depozitate la CET Holboca.
Într-o declarație publică, primarul Mihai Chirica a invocat „o corespondență cu DNA pe tema transferului de păcură către Republica Moldova, cât și pe subiectul achiziției de cărbune necesar funcționării CET Iași”. Edilul a precizat că Primăria a pus la dispoziția procurorilor documentele solicitate prin adrese anterioare.
„Astăzi (ieri, n.r.) au cerut să verifice toate documentele, presupunem că este o procedură proprie, și, așa cum e și firesc, le-am dat tot concursul și i-am asigurat pe procurori de toată deschiderea și colaborarea Primăriei. Fiind vorba de contracte cu valoare foarte mare, este normal ca acestea să fie verificate și de către DNA”, a mai spus primarul.
DNA încearcă să contureze un „cerc de suspecți”?
Procurorii DNA, însoțiți de ofițeri de poliție judiciară, au descins ieri în patru locuri: Primărie, Termo-Service, CET Tudor (Divizia Termoficare) și CET Holboca. Echipe de anchetatori au luat la puricat documente tehnice și economice care țin de gestionarea sistemului de termoficare în perioada 2021 – 2023. La acestea se adaugă, conform surselor ZDI, și o serie de documente cu privire la salariați: în cazul a cel puțin 20 de angajați ai Primăriei ar fi fost solicitate fișele de post. Din informațiile ZDI, pe listă se numără directori din cadrul municipalității și funcționari cu responsabilități pe zona de termoficare din Direcția Tehnică și Direcția Economică.
Anterior, încă din octombrie 2024, prin intermediul unei adrese, procurorii solicitaseră o serie de acte și de la Termo-Service.
„Predarea documentelor din care să reiasă care este raportul juridic dintre SC Termo-Service SA și CET Iași, privind responsabilitatea asigurării serviciului de termoficare și raportat la depozitarea, din perioada 2021 – 2022, a unei cantități de păcură sub 1% sulf, cu regim stoc rezervă de stat, în spațiile de depozitare din incinta CET Iași – Holboca”, se arată într-o adresă a DNA, obținută de „Ziarul de Iași”.
- Citește și: Două ciudățenii la percheziția DNA la Primărie: o posibilă avertizare și un dosar dispărut
Prin intermediul aceleiași adrese, procurorii solicitaseră contractele de muncă și fișele de post în cazul a cinci salariați: Florin Dăscălescu (director divizie), Alin Aivănoaei (director general), Mariana Bălăiță (șef secție), Traian Hunea (șef secție) și Cezar Baciu (fost viceprimar și actual șef al Diviziei Termoficare).
În cazul acestora, DNA a solicitat contractele de muncă, fișele de post, comunicarea perioadelor de concedii (medicale, de odihnă, suspendare din funcții etc.) și comunicarea persoanelor care ar fi putut la un moment dat să le preia din atribuții. Perioada de interes pentru procurori este ianuarie 2021 – decembrie 2023. Cel mai probabil, la fel ca în cazul angajaților de la Primărie, procurorii vor să deslușească cine au fost persoanele cu responsabilități pentru faptele pe care le cercetează.
Surse ZDI spun că încă nu ar fi fost formulate acuzații și, cel mai probabil, după acțiunea DNA de ieri, vor urma audieri care vor avea loc în dosarele deschise de procurori.
„Lovitură” de zeci de milioane de euro la bugetul local
Dosarul inițial deschis de DNA a vizat modul în care s-a derulat contractul încheiat între Primărie și Vitol SA Geneva pentru achiziția de cărbune. Actul a fost semnat în august 2022 pentru o cantitate de 140.000 tone, la un preț de 415 dolari/tonă, respectiv peste 58 milioane de dolari. La acești bani s-a adăugat o suplimentare de 14.000 tone (5,8 milioane de dolari), semnată în mod ciudat de fostul viceprimar Cezar Baciu în decembrie 2022.
Achiziția Primăriei a fost făcută târziu în an și cu consecințe majore asupra bugetului local: dacă procedura ar fi fost inițiată mai devreme, prețul cărbunelui ar fi fost semnificativ mai mic.
Curtea de Conturi a realizat un audit pe tema acestei achiziții. Nici până la acest moment nu sunt lămurite o serie de aspecte cu privire la derularea contractului: ce cantitate de cărbune a fost livrată efectiv la Iași, ce s-a întâmplat cu avansul de 16 milioane de dolari acordat de Primăria Iași la semnarea contractului, ce cantitate de cărbune a fost depozitată temporar la Constanța cu scopul de a fi livrată la Iași dar nu a mai ajuns la CET Holboca, de ce a fost nevoie de suplimentarea cu 10% a contractului în situația în care Primăria avea cărbune nefolosit (iar toate prognozele de la acea vreme arătau că nu va fi necesară suplimentarea) și, nu în ultimul rând, care a fost proveniența cărbunelui (aspect important ținând cont de embargourile europene asupra Rusiei sau altor țări care ar fi putut furniza combustibilul către Vitol).
În baza verificărilor realizate inițial de Curtea de Conturi, dosarul achiziției de cărbune a ajuns ulterior pe masa procurorilor DNA. „Ziarul de Iași” a solicitat ieri informații de la DNA cu privire la cele două dosare deschise la Iași, dar Biroul de presă s-a limitat a transmite faptul că „nu au fost efectuate percheziții”. În context, precizăm că solicitarea ZDI nu a făcut referire la percheziții, ci la stadiul celor două dosare penale și obiectul lor.
În ceea ce privește cel de-al doilea dosar, informațiile publice sunt minime. Cert este că atenția procurorilor DNA s-a îndreptat spre rezervele de stat de păcură care sunt depozitate la CET Holboca și condițiile în care parte din aceste rezerve ar fi fost utilizate sau nu.
Publicitate și alte recomandări video