Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

EXPLOZIA din COPOU: „Mi-am luat soţia, o valiză cu acte şi câinele şi am ieşit afară”

GALERIE
Dupa explozia la blocul din Copou, foto Dan Luca (1)
  • Dupa explozia la blocul din Copou, foto Dan Luca (1)
- +

Tragedia din Copou continuă pentru oamenii care nu de mult, trăiau liniştiţi în casele lor. Acum nu au voie nici să se apropie de bloc, iar în apartamente urcă fiecare doar cu un pompier alături, pentru lucrurile de valoare, ori animalele de companie. 

Forfota continua în cursul zilei de ieri şi la orele amiezii, când proprietarii apartamentelor distruse de explozie, dar şi cei de la etajele superioare, care nu au avarii serioase, nu se puteau dezlipi de lângă locul care le-a fost casă până alaltăseară.

Unul dintre ieşenii afectaţi stătea alături de soţie şi privea maşinile de pompieri şi poliţie, ajunse la faţa locului.„Eu stau la etajul III, pe latura dinspre Apele Române. Am un apartament cu două camere. Eram în casă când a explodat, soţia era în bucătărie, venisem de la cumpărături. După bubuitură, mi-am luat soţia, o valiză cu acte şi câinele şi am ieşit afară. Nu am mai intrat de atunci singur. Primele două nivele sunt afectate, nu poţi intra singur, doar dacă eşti inconştient. Am intrat cu pompierul să-mi iau haine de schimb, papuci. Am putut urca pe casa scării, nu e distrusă însă e distrus plafonul dintre subsol şi parter, se văd armăturile. Apartamentul meu e intact, doar o crăpătură am văzut şi eu zic că nu e gravă, sunt constructor de meserie şi ştiu ce vorbesc, însă la parter totul este distrus”, a declarat Dan Nazare.

Alţi localnici s-au refugiat în Institutul Teologic Romano Catolic „Sf. Iosif”, de alături, unde în sala de mese au reuşit să se odihnească şi să mănânce ceva. „Şi eu stau la etajul III. Primele două etaje sunt afectate. Când s-a întâmplat mă uitam la un film turcesc şi cred că acest lucru a fost salvarea noastră, deoarece tocmai voiam să coborâm din bloc să cumpărăm ceva. Avem o pisică, trebuie să să scoatem de acolo, n-am reuşit încă să urc, nici nu ştiu ce să-mi iau prima dată, bani, bijuterii, acte, haine... Am dormit azinoapte, vorba vine, că n-am dormit deloc, la măicuţele catolice de alături. Nu mi-am imaginat că vom putea păţi aşa ceva. Eu nu realizez ce nenorocire este, am crezut că e cutremur, m-am speriat foarte tare. Voi sta la o colegă de-a mamei mele care locuieşte peste drum”, povesteşte Liliana Pînzariu, o femeie în vârstă de vreo 50 de ani.

O vecină de peste drum le-a adus de dimineaţă cafele, nişte gustări şi scaune. Aceasta povesteşte că a încercat să-i ajute pe vecinii săi cum a putut. Pe rând, din maldărele de moloz ieşeau cei care au urcat să-şi salveze ce a mai rămas ori să-şi ia haine de schimb. Unul dintre bărbaţi, întrebat despre starea în care şi-a găsit apartamentul, spune că le mulţumeşte pompierilor pentru ajutor, apoi a început să strige în gura mare:„Mulţumim lui Arafat, doar el a reuşit să facă ceva pentru ţara asta, restul, nişte hoţi, bandiţi!”, a strigat acesta în timp ce ieşean din bloc împreună cu fiica sa.

Tânăra avea braţele pline de cămăşi bărbăteşti de toate culorile. O bătrânică în capot pufos, viu colorat, stă alături de soţul său şi privesc mulţimea. În mână au câte un sandvis ambalat în folie, împărţit de vecinii care îi ajută cu apă şi mâncare. Bătrânii locuiesc la etajul I şi spun că nu mai au nimic întreg în casă. „În apartament e dărâmat tot, nici uşi şi nici geamuri nu mai sunt, nu mai avem nimic. De 43 de ani locuiesc aici, blocul este construit în 71, nu e chiar aşa vechi, sunt în zonă blocuri şi mai vechi, din 50. Am auzit că vecinul meu, care a murit, Dumnezeu să-l ierte, a aprins lumina în boxă, iar din cauza unei scurgeri de gaz a bubuit. Acum stau la fiica mea la Bârnova, încă nu am intrat în apartament, a intrat nepoata şi a luat ceva de îmbrăcat. Ferească Dumnezeu de ce am văzut. Pe noi ne-au scos pompierii pe geam. Acolo, unde e sânge, a murit vecina mea după ce a fost scoasă”, spune Anişoara Bold, bătrânica în vârstă de 85 de ani, arătându-mi un loc anume din curtea blocului.

Cei care au rude prin zonă vor dormi în oraş ori în împrejurimi, însă sunt şi mulţi care rămân aproape de casă, prin vecini. Teama cea mai mare a tuturor este că blocul nu va mai putea fi locuit, şi că munca de-o viaţa se duce pe apa sâmbetei. „Dacă structura de rezistenţă este afectată, atunci nu vom mai putea locui aici, chiar dacă eu stau la etaj superior şi nu am daune în apartament. Ne întrebăm dacă vom fi despăgubiţi şi ce va fi cu noi”, spune în grabă unul dintre locatari.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri