Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

EXPLOZIA din COPOU Rețeaua de gaz din zonă, ciuruită. Scurgeri de gaz importante sub nasul E.ON

GALERIE
foto DAN LUCA - bloc explozie - 0003
  • foto DAN LUCA - bloc explozie - 0003
- +

A fost oprită furnizarea gazului pentru imobilele de pe strada Văscăuţeanu. “În ultimul an s-au făcut vreo 4-5 intervenţii, cel puţin, la reţeaua de gaz. Veneau, spărgeau asfaltul, cârpeau ţeava şi plecau. Se văd şi acum urmele intervenţiilor în asfalt”, a spus un locatar din cartier 

La 24 de ore de la producerea sa, explozia din Copou pare mai mult să ridice întrebări suplimentare decât să ofere răspunsuri. Surse apropiate anchetei efectuate în cazul exploziei care a distrus blocul C2 de pe Văscăuţeanu iau în calcul, ca o explicaţie posibilă, o avarie la nivelul reţelei de gaz a E.ON, fără a fi exclusă încă posibilitatea unei scăpări de gaz în reţeaua interioară a blocului.

Imediat după producerea exploziei, E.ON a întrerupt furnizarea gazului în zonă. Sursele menţionate au precizat că E.ON a încercat aseară să repornească pomparea gazului către locuitorii străzii. În dreptul a două guri de vizitare din carosabil, pe tronsonul cuprins între locul exploziei şi intersecţia strada Victor Babeş, ar fi fost înregistrate scurgeri importante de gaz, aşa că s-a renunţat la tentativă. Aseară târziu, începeau să fie aduse utilaje în zonă, pentru o intervenţie la conducte. Furnizarea gazului urmează să se reia astăzi, de la ora 8.00, conform înştiinţărilor afişate de E.ON. “Toată ziua, cei de la E.ON au făcut sondaje în asfalt şi măsurători de-a lungul conductelor. În ultimul an s-au făcut vreo 4-5 intervenţii, cel puţin, la reţeaua de gaz. Veneau, spărgeau asfaltul, cârpeau ţeava şi plecau. Se văd şi acum urmele intervenţiilor în asfalt”, a spus un locatar din cartier.

Niciunul din locatarii blocului C2 de pe Văscăuţeanu, care a sărit în aer luni seară, nu a acceptat cazarea oferită de municipalitate. Primăria a pus la dispoziţia sinistraţilor zece camere în cadrul căminului liceului “I.C. Ştefănescu”, acestea rămânând neocupate. “În seara exploziei, locatarilor din bloc li s-a oferit sandvişuri şi apă. Azi (ieri, n.r.), li s-a oferit şi o masă caldă. Au fost făcute anchete sociale în regim de urgenţă la toate persoanele, cu excepţia celor două încă internate şi în cazul cărora medicii au spus că este de preferat să nu fie încă deranjate. Municipalitatea va aloca fiecărei familii un ajutor de urgenţă în valoare de 3.000 de lei şi ne gândim şi la alte variante de ajutorare a acestora. Am discutat cu reprezentanţii E.ON şi am fost informaţi că şi ei vor oferi un ajutor de câte 3.000 de lei şi vor închiria locuinţe pentru persoanele afectate. În cazul blocului, vom interveni pentru a construi de urgenţă o podină, pentru că şi casa scării a fost puternic afectată, măcar cât să putem asigura accesul în interior. Vom aplica şi măsuri de siguranţă minimale pentru protecţia structurii de rezistenţă pentru a împiedica eventuala prăbuşire a imobilului”, a declarat viceprimarul Gabriel Harabagiu.

În urma exploziei de ieri, comitetul local pentru situaţii de urgenţă şi-a reactualizat planul de acţiune pentru cazuri de explozii. Municipalitatea a dispus ieri şi luarea de măsuri pentru semnalizarea vizibilă pe timp de zi şi de noapte, ca şi pentru interzicerea circulaţiei pietonale în apropierea clădirii. Eventualele lucrări de sprijinire, consolidare sau demolare parţială vor fi autorizate în regim de urgenţă.

Ajutoare financiare suplimentare ar putea fi alocate şi de Guvern. Prefectura a solicitat Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială întocmirea formelor necesare pentru solicitarea unor ajutoare din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului. “Este foarte important ca oamenii să ştie ce au de făcut în continuare, dacă mai pot locui acolo sau nu, dacă imobilul poate fi consolidat sau este nevoie de demolare. După prima evaluare realizată de reprezentanţii Inspectoratului în Construcţii, urmează să fie realizată o expertiză complexă. Vreau să transmit sincere condoleanţe familiei îndurerate şi să îi asigur pe cei afectaţi de tot sprijinul de care pot dispune”, a precizat prefectul Marian Grigoraş. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri