Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Explozia din Copou: Trei zile în scară a mirosit a gaz. Sesizarile locatarilor, ignorate VIDEO

GALERIE
explozie copou 13explozie copou FOTO Andrei POSTOLACHE 2explozie copou 3explozie copou 11
  • explozie copou 13
  • explozie copou FOTO Andrei POSTOLACHE 2
  • explozie copou 3
  • explozie copou 11
- +

Un bloc de pe strada Văscăuţeanu, din Copou, a sărit în aer. Doi oameni au murit (profesorul universitar Victor Bulacovschi, fost prorector al Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" Iași, și soția acestuia, fost cercetător la Institutul Petru Poni), 11 au fost răniţi. Explozia a fost provocată de o acumulare de gaze. Unii locatari afirmă că au simţit miros de gaze de câteva zile. Alţii susţin că o centrală ar fi cauza. “Oamenii vorbesc că ar fi vorba despre o centrală defectă, undeva într-un apartament. Proprietarii acestuia nu erau acasă de câteva zile“, spunea aseară un ieşean. În bloc trăiesc pensionari, dar la parter fost înregistrat în trecut şi sediul unei firme ori a unui cabinet de avocatură

 

Clipe de groază printre locatarii unui bloc din Copou. Aseară, blocul în care locuiau a explodat la propriu din cauza unor presupuse acumulări de gaze din interiorul unui apartament. Explozia uriaşă a avut loc la blocul C2, aflat la numărul 8, pe strada Văscăuţeanu şi fost auzită de întregul cartier Copou. Mai exact, imobilul se afla în partea de la vale a Seminarului Catolic “Sfântul Iosif”, pe aceeaşi parte, gard în gard.  

Jurnaliştii de la Ziarul de Iaşi au ajuns printre primii la faţa locului şi au asistat la scene şocante. Pompierii cărau un pensionar de picioare şi braţe, transportându-l la ambulanţă. Cel mai probabil nu au mai avut timp să mai scoată targa în graba de a evacua locatarii din imobil. 
 
 
Pe strada Văscăuţeanu, în faţa clădirii se aflau bucăţi din clădirea cu patru etaje, moloz şi bucăţi de termopan, aruncate de suflul exploziei chiar şi la 30 de metri distanţă. Jurnaliştii au pătruns în curte, iar blocul părea că a fost bombardat.
 
 
Toată partea de la parter a acestuia, de la stradă, era distrusă, iar pereţii nu mai existau, şi nici pe partea cu Seminarul Teologic. Aici, pompierii încercau să stingă un incendiu la parter, iar alţii se urcau cu scările la etaje pentru a scoate locatarii.
 
 
În partea stângă a clădirii, un autoturism era distrus în totalitate, fiind avariat de bucăţi de zid. Într-un apartament, apa din instalaţia distrusă ţâşnea peste tablourile şi obiectele de îmbrăcăminte ale celor care au locuit aici şi dispersate de suflul exploziei. În câteva minute, jandarmii au închis strada şi nu au mai lăsat pe nimeni să mai tranziteze zona.
 
 
Rudele locatarilor din bloc au început atunci să se lupte efectiv cu jandarmii, pentru a intra în zonă, şocaţi de soarta apropiaţilor. Un pensionar desculţ şi cu o pereche de pijamale pe el a fost ţinut cu forţa să nu intre în imobil. “Lăsaţi-mă să trec să văd ce face soţia. Lăsaţi-mă!”, striga acesta la jandarmii care îl ţineau în poarta imobilului, oprindu-i trecerea. Desculţ, acesta a fost transportat după câteva minute la o autospecială SMURD unde a primit ajutor medical, deoarece i-au intrat în picioare cioburi de sticlă. 

„Proprietarii acestuia nu erau acasă de câteva zile“
 
Pe măsură ce minutele treceau, tot mai multe rude încercau să treacă de rândurile jandarmilor. Înfriguraţi, aceştia au început să facă supoziţii despre cauzele dezastrului. “Eu nu am simţit miros de gaz, însă unii locatari da. Un locatar a spus că de trei zile în scară a mirosit a gaz, a anunţat autorităţile şi nimeni nu a făcut nimic”, a spus un tânăr care locuieşte în imobilul afectat. Un alt bărbat care are rude în bloc a adăugat că nu ştie de la ce a fost explozia, însă sunt ipoteze. “Oamenii vorbesc că ar fi vorba despre o centrală defectă, undeva într-un apartament. Proprietarii acestuia nu erau acasă de câteva zile. Pe mama mea au transportat-o la spital, este bine”, a spus acesta.
 
 
După aproximativ jumătate de oră, pompierii au stins focul şi au început să evacueze locatarii. La interval de cinci minute scoteau pe targă pensionari şi îi transportau la spital După 40 de minute, pompierii au scos şi prima persoană decedată, un bărbat care locuia la parter împreună cu soţia. Apoi pompierii au avansat o cifră în urma dezastrului: doi morţi şi 11 răniţi. Din primele informaţii, aseară, autorităţile spuneau că blocul cu 16 apartamente avea o vechime de aproximativ 40 de ani. Clădirea era în cea mai mare parte locuită de pensionari, printre aceştia fiind doctori şi profesori. În privinţa familiei decedate, locatarii au mai spus că bărbatul suferea de cancer. 
Andrei DÎSCĂ
 

Victimele rănite prezintă intoxicaţii şi traumatisme uşoare

Echipajele de intervenţie medicală SAJ şi SMURD care au intervenit la locul deflagraţiei din Copou au acordat îngrijiri medicale pentru 11 victime. Alte două persoane scoase de sub dărâmături, soţ şi soţie, nu au mai putut fi salvate de medici şi au fost declarate decedate - profesorul universitar Victor Bulacovschi, fost prorector al Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" Iași, și soția acestuia, fost cercetător la Institutul Petru Poni. Prima victimă decedată pe care salvatorii au găsit-o era un bărbat aflat în stop cardiorespirator, pe care manevrele de resuscitare nu l-au mai readus la viaţă. Soţia sa a fost găsită o oră mai târziu, decedată sub dărâmături.

Potrivit reprezentanţilor celor două servicii de intervenţie medicală, starea pacienţilor preluaţi de la faţa locului este stabilă. Cadrele medicale susţin că cei cinci pacienţi prezintă intoxicaţii de la fumul inhalat şi traumatisme uşoare pe care le-au făcut în momentul în care au fost surprinşi de suflul exploziei. „Pacienţii au inhalat fum şi prezentau monotraumatisme. Pentru investigaţii au fost transportaţi în Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul «Sfântul Spiridon». Ulterior, vor fi internaţi în clinica de specialitate”, a explicat la faţa locului profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Pentru tratament şi supraveghere, pacienţii au fost internaţi în Clinica de Toxicologie a unităţii medicale. Conform reprezentanţilor SAJ, la Spitalul „Sfântul Spiridon” au fost transportate două femei de 55 de ani, o femeie de 82 de ani, un bărbat de 75 de ani şi încă o pacientă în vârstă de 63 de ani. Alte cinci persoane au necesitat sprijin medical la faţa locului, fără să fie transportate la spital. „Şase pacienţi preluaţi de SAJ de la faţa locului au fost transportaţi la Spitalul «Sfântul Spiridon». Pacienţii prezentau intoxicaţii şi microtraumatisme şi s-a considerat necesară preluarea lor şi transportarea în UPU pentru investigaţii amănunţite. Alte cinci cazuri au fost evaluate la faţa locului şi au rămas acolo, pentru că nu aveau nevoie de spitalizare”, a subliniat asistent principal Nicolai Pralea, purtător de cuvânt al SAJ.

FOTO: Andrei POSTOLCAHE

La intervenţia din Copou au intervenit şase echipaje SAJ, cinci de tip B2 cu asistent medical şi una de tip C2 cu medic, şi trei echipaje SMURD, dintre care unul de terapie intensivă mobilă cu medic şi două echipaje de prim ajutor cu paramedic. Potrivit reprezentanţilor SAJ, apelul la 112 care a anunţat deflagraţia a fost făcut la ora 20.21. Imediat la faţa locului a plecat un echipaj SMURD care, ulterior, a solicitat sprijinul mai multor echipaje.

Iulia CIUHU

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri