Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Explozii în centrul capitalei Kiev. Zelenski: „Ucraina își va recâștiga toate orașele pierdute în fața Rusiei, inclusiv Severodonețk”

GALERIE
explozii, kiev
  • explozii, kiev
- +

Patru explozii au fost auzite, duminică dimineața, la Kiev, conform The Guardian. Fumul a fost văzut ridicându-se pentru scurt timp în două locații din centrul Kievului. 

Alerta de raid aerian a început să sune în capitală la ora locală 5:47 a.m. AFP a informat că exploziile au avut loc în jurul orei 6.30, ora locală, la aproape jumătate de oră după ce sirenele de raid aerian au sunat în capitala ucraineană, care nu a mai fost bombardată de ruși de aproape trei săptămâni.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a confirmat exploziile din cartierul central Șevcenko. Șevcenko este un cartier istoric care găzduiește un grup mai mare de universități, restaurante și galerii de artă.

Anton Heraşcenko, consilier al ministrului de interne ucrainean, a scris că martorii au raportat atacuri cu rachete. Cu toate acestea, nu a fost clar imediat dacă există morţi sau răniţi grav.

Potrivit Agerpres, un complex rezidenţial din apropierea centrului oraşului a fost lovit, provocând un incendiu, precum şi degajarea unui mare nor de fum gri.

Noile lovituri vin la o zi după un atac cu rachete asupra oraşului Sarnî din vestul Ucrainei, în care au fost ucise cel puţin trei persoane, potrivit autorităţilor.

Zelenski promite că toate orașele ucrainene ocupate de ruși vor fi recucerite
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că Ucraina își va recâștiga toate orașele pe care le-a pierdut în fața Rusiei, inclusiv Severodonețk. „Toate orașele noastre - Șeverodonețk, Donețk, Luhansk - le vom recâștiga pe toate", a declarat el în mesajul video transmis ca în fiecare noapte.

A fost singura dată în discurs când a menționat Severodonețk, care a căzut în cele din urmă în mâinile forțelor Moscovei, după săptămâni de lupte intense, remarcă The Guardian.

Zelenski a recunoscut, de asemenea, că războiul a devenit dificil de gestionat din punct de vedere emoțional. El a spus că Ucraina a fost lovită de 45 de rachete și rachete rusești în ultimele 24 de ore, pe care le-a descris ca fiind o încercare cinică, dar sortită eșecului, de a frânge moralul poporului său. 

„În acest stadiu al războiului este dificil din punct de vedere spiritual, dificil din punct de vedere emoțional... nu avem idee cât va dura, câte lovituri, câte pierderi și eforturi vor mai fi necesare înainte de a vedea că victoria se află la orizont”, a spus liderul de la Kiev.

Zelenski a continuat să pledeze pentru mai multe arme, spunând că atacurile necruțătoare cu rachete au confirmat că sancțiunile împotriva Rusiei nu sunt suficiente pentru a ajuta Ucraina. „Sistemele de apărare aeriană - sistemele moderne pe care le au partenerii noștri - nu ar trebui să fie pe terenurile de antrenament sau în depozite, ci în Ucraina, unde sunt necesare acum, necesare mai mult decât oriunde în lume”, a spus Zelenski.

Forțele ucrainene s-au retras din Severodonețk și se regrupează tactic la Lisiceansk
Ucraina își regrupează forțele retrase din orașul Severodonețk în zone mai înalte din orașul vecin Lisiceansk pentru a obține un avantaj tactic față de trupele ruse, a declarat șeful agenției de informații militare ucrainene. Într-un interviu acordat la Kiev, Kirilo Budanov a declarat pentru Reuters că forțele ucrainene vor continua apărarea pe linia de front de la Lisiceansk, nemaiputând să mențină linia frontului la Severodonețk.

„Rusia folosește tactica pe care a folosit-o în Mariupol: ștergerea orașului de pe fața pământului. Date fiind condițiile, menținerea apărării în ruine și în câmp deschis nu mai este posibilă. Așa că forțele ucrainene pleacă spre zone mai înalte pentru a continua operațiunile de apărare", a declarat el.

Întrebat dacă se referă la Lisiceansk, orașul aflat față în față cu Severodonețk, de cealaltă parte a râului, el a spus: „Da, acesta este singurul teren mai înalt”. Budanov a adăugat că Rusia își folosește rezerviștii pentru a-și reface rândurile în estul Ucrainei, în urma unei mobilizări pe care o ține ascunsă, așa că nu are rost ca ucrainenii să aștepte ca potențialul său ofensiv să se diminueze.

Budanov este de părere că Ucraina poate obține o victorie împotriva Rusiei doar prin forță militară. „Nu ar trebui să așteptăm un miracol, că ei vor obosi și nu vor mai dori să lupte și așa mai departe. Ne vom recâștiga teritoriul ca urmare a contraofensivei noastre”, a declarat Budanov, șeful Serviciului de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina. Oficialul a mai declarat că Ucraina ar trebui să aibă „rezultate vizibile” ale contraofensivei sale în regiunea Herson din sudul Ucrainei, ocupată de Rusia, începând cu luna august.

Sursa: digi24.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri