EXPLOZIV: Filiera aurului! Fratele sportivului Moroşanu, soţul unei judecătoare şi afacerişti, judecaţi la Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

EXPLOZIV: Filiera aurului! Fratele sportivului Moroşanu, soţul unei judecătoare şi afacerişti, judecaţi la Iaşi

GALERIE
judecator
  • judecator
- +

Dosar exploziv instrumentat de DIICOT Iaşi: 30 de persoane fizice sau juridice au fost trimise în judecată fiind acuzate de fapte de crimă organizată u pe lista inculpaţilor se numără şi fratele consilierului judeţean Cătălin Moroşan, dar şi oameni de afaceri celebri din industria bijuteriilor

 

Dosarul-mamut, care îi va pune în reală dificultate pe grefierul şi judecătorul de caz, a fost înregistrat la Tribunalul Iaşi în urmă cu câteva zile. Până aseară, DIICOT Iaşi nu a comunicat oficial trimiterea în judecată din acest dosar, însă potrivit unor surse judiciare acuzaţiile care li se aduc inculpaţilor sunt de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, spălare de bani şi evaziune fiscală.

Pe lista celor trimişi în judecată se află Cornel Marcu, soţul unei judecătoarea din judeţul Alba, dar şi afacerist din industria bijuteriilor ce activează în Vestul ţării. Doi afacerişti foarte cunoscuţi în această breaslă sunt şi Roberto Alessandro Salvatore Amato şi Marian Mihart, fondatorii brandului Cellini şi patroni ai unor magazine de lux. Lista inculpaţilor este completată de Daniel, Bogdan, Liliana, Mariana, Maria, Mărioara, Lăcrămioara, Mihai, Ferdinand, Ionuţ, Gheorghe, Dragoş, Ferdinand, Nicuşor şi Costel Stănescu. De asemenea, au mai fost trimişi în judecată Ionuţ Nechifor, Vasile Roşu, Dinu Rotundu, Tony şi Robert Baciu, precum şi Claudiu Moroşan. Ultimul este fratele consilierului judeţean şi sportivului Cătălin Moroşan (cunoscut cu numele de ring Moroşanu). O parte dintre cei trimişi în judecată, printre care şi fratele sportivului, au fost reţinuţi de DIICOT încă din octombrie 2018, cei mai mulţi fiind eliberaţi şi plasaţi sub control judiciar ulterior. La momentul respectiv, anchetatorii de la DIICOT Iaşi au efectuat 35 de percheziţii, în Iaşi, Bucureşti şi Alba Iulia, ridicând kilograme de aur, dar şi sume mari de bani. Reţeaua de evaziune ar fi fost creată în perioada 2012-2015, de Cornel Marcu, alături de etnici romi din judeţul nostru. Romii ar fi avut firme care eliberau facturi fictive, fiind prejudiciat, astfel, bugetul de stat fie prin diminuarea bazei impozitabile, fie prin deducerea ilegală de TVA. „Modul de manifestare al grupului infracţional organizat sub aspectul fenomenului evazionist a luat forma fraudei cu TVA. Astfel, atât societăţile comerciale controlate de către inculpatul Marcu Cornel, cât şi societăţile comerciale controlate de către inculpaţii Amato Alessandro şi Mihart Marian în perioada de referinţă au fost operatori economici români înregistraţi în scopuri de TVA ce efectuau livrări intracomunitare către operatori economici din state membre U.E. (Italia, Germania), livrări care potrivit prevederilor fiscale nu sunt purtătoare de TVA. Obiectul livrărilor intracomunitare l-au constituit aliaje din aur“, precizau procurorii DIICOT, la momentul punerii sub acuzare a inculpaţilor din acest dosar.

Afaceriştii Marcu, Amato şi Mihart ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor lor achiziţii fictive de metale sub forma fragmentelor de bijuterii de aur. Aşa-zisele firme vânzătoare aveau activitate fictivă, fiind înfiinţate doar pentru activitatea infracţională, având scopul doar de a ajuta la punerea în circulaţie a TVA-ului, scopul final fiind deducerea TVA, precum şi solicitarea de rambursări de TVA.

Un rol important în toată această filieră l-au avut Daniel şi Bogdan Stănescu, din Grajduri, care au identificat firme din comuna lor, în special din rândul etnicilor, care emiteau facturi fictive având ca obiect matelele preţioase. „Caracterul organizat în care a acţionat gruparea şi intenţia de disimulare şi spălare a banilor proveniţi din aceste manopere frauduloase rezidă şi din faptul că facturile fiscale fictive emise de firmele de pe nivelul II către firmele de pe nivelul I au fost achitate de către liderii grupării prin transfer bancar, iar odată sumele de bani ajunse în conturile firmelor de pe nivelul II au fost retrase în numerar de către membrii grupării, cetăţeni rromi ce le controlează, în baza unor borderouri de achiziţie fictive care, de altfel nu erau înregistrate în contabilitate“, au mai precizat procurorii DIICOT. Despre fratele lui Cătălin Moroşan, procurorii au precizat că ar fi aderat la grupare în februarie 2013. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.