Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

VIP-uri implicate într-un tun de 3 milioane de euro

EXPLOZIV: Fratele luptătorului de K1 Moroşanu şi soţul unei judecătoare, săltaţi de procurori

GALERIE
fratii morosanperchezitii (2)perchezitii (1)perchezitii (3)
  • fratii morosan
  • perchezitii (2)
  • perchezitii (1)
  • perchezitii (3)
- +

Reţineri explozive făcute aseară la sediul DIICOT Iaşi. Claudiu Moroşan, fratele sportivului Cătălin Moroşan, consilier judeţean ieşean, a fost reţinut pentru 24 de ore fiind acuzat într-un dosar de crimă organizată. Claudiu Moroşan ar fi fost implicat într-o reţea de evaziune şi spălare de bani ce ar fi adus un prejudiciu de 3 milioane de euro statului român. Potrivit unor surse judiciare, suspect în dosar este şi soţul unei judecătoare, dar şi oameni de afaceri potenţi care deţin francize pentru branduri de lux. Zeci de persoane de etnie romă din Ciurea şi Grajduri ar fi fost şi ele implicate, evaziunea realizându-se prin intermediul unor tranzacţii cu aur fictive sau reale.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată (DIICOT), alături de poliţişti şi jandarmi, au descins ieri încă de la primele ore ale dimineţii în comunităţile de romi din Ciurea şi Grajduri. Percheziţii au avut loc la mai multe palate ale unor romi din cele două comunităţi ţigăneşti, fapt ce a stârnit nemulţumirea bulibaşei din Grajduri, Ferdinand, care spunea ieri că ar trebui ca anchetatorii să citeze suspecţii la sediu, nu să îi ridice pe nepusă masă din pat. DIICOT şi poliţiştii de la Brigada de Crimă Organizată au mers în căutarea unei reţele care, din 2012 şi până în prezent, ar fi creat un prejudiciu de peste 3 milioane de euro statului român. Peste 30 de persoane ar fi fost implicate în această reţea de-a lungul timpului, multe dintre acestea fiind cetăţeni de etnie romă din Grajduri şi Ciurea.

Pe lângă mai mulţi membri ai familiilor Stănescu din cele două localităţi, la reţea ar fi aderat şi Claudiu Moroşan, fratele cunoscutului luptător Cătălin Moroşan (cunoscut sub numele Moroşanu), de asemenea consilier judeţean din partea PNL. Potrivit unor surse judiciare, acesta a fost reţinut în cursul zilei de ieri, alături de alte trei persoane. Aseară târziu, cel puţin alte opt persoane ar fi fost puse sub control judiciar, audierile nefiind finalizate. Surse judiciare au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că pe lista suspecţilor se afla în cursul serii şi soţul unei judecătoare din judeţul Alba, care nu era încă audiat la închiderea ediţiei. De altfel, ne-au mai arătat sursele, reţeaua ar fi fost constituită la nivelul judeţelor Iaşi, Vaslui şi Alba şi se ocupa cu tranzacţiile cu aur.

Acuzaţiile oficiale sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani sau contrabandă, printre persoanele implicate în dosar fiind Cornel Marcu, Bogdan Stănescu, zis „Cezar“, Daniel Stănescu, zis „Mureş„, Gheorghe Stănescu, Dragoş Stănescu, dar şi cunoscuţii oameni de afaceri Alessandro Amato şi Marian Mihart. Marcu este soţul unei judecătoare din judeţul Alba în timp ce Amato este un italian cunoscut în lumea magazinelor de lux din Bucureşti. Surse judiciare au precizat că acest dosar a fost deschis încă din 2012, el fiind înregistrat la un moment dat şi pe rolul structurii centrale a DIICOT.

Pe lângă tranzacţiile fictive, a căror finalitate era decontarea fictivă de TVA, se pare că membrii reţelei ar fi tranzacţionat ilegal şi cantităţi reale de aur, uneori, acestea fiind scoase în afara ţării fără documente.  Printre firmele menţionate în dosar se numără SC Marcor Gold, care deţine o bijuterie în Alba Iulia sau SC Sodo Migliori  România, care deţine brandul Cellini, vânzător de bijuterii şi ceasuri de lux. Firma Sodo Migliori România a fost înfiinţată de Alessandro Amato şi Marian Mihart, cunoscuţi ca potenţi oameni de faceri. Alte firme menţionate în dosar sunt Exclusiv Investment, Exclusiv Interna­tional, Tony Gold, Zorzo Printesa, Globus Retro Gold etc. În cursul zilei de astăzi e de aşteptat ca procurorii să propună arestarea preventivă a celor reţinuţi şi să ofere primele informaţii oficiale despre acest caz. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri