Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Exportăm anual 50-60% din producţia totală de miere

Cea mai mare parte a exporturilor de miere merg în Germania.

GALERIE
miere-atroszko-sxc1-350x231
  • miere-atroszko-sxc1-350x231
- +

România exportă anual 50 - 60% din producţia totală de miere, principalele pieţe de export fiind Germania, Spania şi ţările nordice, zonele în care se înregistrează şi cel mai mare consum de miere, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, la Târgul Naţional al Mierii.

"Exporturile de miere se ridică la 50 — 60% din producţia totală anuală de miere, de circa 20.000 de tone, iar 80% din ceea ce exportăm pleacă în Germania şi restul în Spania şi ţările nordice, de fapt în zonele în care se înregistrează cel mai mare consum de miere. Mierea românească mai ajunge şi în China sau în Orientul Mijlociu, dar în cantităţi minuscule. Anul trecut nu am exportat prea multă miere pentru că nu am avut de unde, în condiţiile unei producţii slabe, sub media ultimilor ani, însă noi, membrii ACA, ne-am acoperit toate contractele de export", a spus Fetea.

Acesta a precizat că România continuă să exporte miere în vrac deoarece pe piaţa europeană se intră foarte greu cu produse finite, dacă nu există distribuitori serioşi pentru magazine. "Din păcate, pe piaţa europeană este foarte greu să intri cu produs finit, în sensul că trebuie să cauţi tu magazine şi nu rentează din punct de vedere economic. Îţi trebuie un partener serios să distribui acolo, dar deocamdată nimeni nu s-a arătat interesat să cumpere miere la borcan. Deşi sectorul apicol românesc este pregătit să facă faţă exportului de produse ambalate, deocamdată nu există interes pentru beneficiarii de acolo. Este mult mai ieftin să cumperi, dar şi mult mai uşor să transporţi butoaiele cu miere", a explicat preşedintele ACA.

Potrivit sursei citate, unul dintre motivele pentru care străinii preferă să cumpere miere românească în vrac este şi acela că adesea este folosită la cupajarea altor produse "datorită calităţilor ei extraordinare".  "Mierea românească este folosită datorită calităţilor ei extraordinare la cupajarea altor produse pentru a mări calitatea acelui produs şi pentru a-l vinde mai uşor, iar în acest fel comerciantul câştigă mult mai mult", a adăugat Fetea.  În ceea ce priveşte sectorul de miere ecologică, preşedintele ACA este de părere că sectorul a debutat foarte bine în România datorită sprijinului financiar acordat de Uniunea Europeană pentru conversia către sistemul ecologic, însă sprijinul dispare după ce apicultorul finalizează conversia şi este autorizat. "Sectorul de miere ecologică a fost un sector care a debutat foarte bine în România.

Sunt în conversie şi certificare aproape 100.000 de familii de albine, iar în cei mai buni ani s-au obţinut în jur de 3.000 — 3.500 de tone de miere ecologică. Problema este că, în prezent, dacă aceşti apicultori care s-au aflat în perioada de conversie şi au beneficiat de sprijin financiar, acesta a dispărut după ce au devenit autorizaţi. Aşteptăm să vedem ce fonduri vom avea pe apicultura ecologică pe noul PNDR 2014—2020", a explicat Fetea.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri