anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Exporturile la cinci luni ale firmelor ieşene au urcat cu 5%

In perioada ianuarie-mai 2014 societăţile din judeţ au înregistrat un excedent comercial în valoare de 55,6 milioane euro.

GALERIE
export2
  • export2
- +

Societăţile din judeţul Iaşi au exportat cu un sfert mai mult faţă de anul precedent. În luna mai 2014, în judeţul Iaşi, exporturile au însumat 69,7 milioane euro, fiind cu 24,5% mai mari comparativ cu luna mai 2013. Şi la importuri s-a consemnat o creştere vizibilă, produsele şi materialele aduse din străinătate însumând 56,3 milioane euro, în creştere faţă de luna mai 2013 cu 16,2 %.

Soldul operaţiunilor de comerţ internaţional în luna mai 2014 a fost de „pe plus” cu 13,4 milioane euro, aproape dublu în comparaţie cu luna similară a anului trecut. Şi cumulat pe primele cinci luni ale acestui an Iaşul stă bine în statistici. Produsele exportate în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2014 au fost de aproximativ 300 milioane euro, cu 5,0% mai mari decât în aceeaşi perioadă din anul 2013. Importurile sunt cu doar 0,6% mai ridicate, valoarea totală a acestor tranzacţii fiind de  243,7 miloane euro. Până la finele lunii mai a acestui an situaţia economică a judeţului este îmbucurătoare, fiind înregistrat un excedent comercial de 55,6 milioane euro. Piaţa comunitară reprezintă în continuare bastionul dominant de unde se aprovizionează şi vând firmele din Iaşi, 70% dintre aceste operaţiuni fiind realizate cu ţări ale Uniunii Europene. Coreea de Sud, Franţa şi Suedia rămân în continuare principalele ţări unde agenţii economici din Iaşi îşi vând produsele, iar Germania, Italia şi Franţa sunt ţările cele mai des amintite când vine vorba de importuri. „Pe grupe de produse, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2014, ponderi mai importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de: maşini, aparate şi echipamente (62,1% la export şi 37,8% la import), metale comune şi articole din acestea (11,1% la export şi 17,1% la import), produse ale industriei uşoare (12,6% atât la export cât şi la import) şi produse ale industriei chimice (4,1% la export şi 13,2% la import)”, a transmis conducerea Direcţiei Judeţene de Statistică.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.