Expoziție de colecție la Gradina Botanică din Iași/GALERIE FOTO

vineri, 31 ianuarie 2025, 18:50
5 MIN

Luna februarie marchează un moment special pentru iubitorii de natură: Astăzi, de la ora 11, începe expoziția de Plante Exotice din Grădina Botanică care astfel ajunge la ediția cu numărul 50. Ce a început ca un eveniment dedicat exclusiv primei colecții de azalee și camelii cultivate în sere (plante tropicale şi subtropicale asiatice) într-o grădină botanică din România s-a transformat, de-a lungul anilor, într-o expoziție neîntreruptă, ce reunește specii exotice rare și spectaculoase de plante din întreaga lume.

Pregătirile pentru ediția aniversară sunt în toi, iar organizatorii promit o expoziție aparte. „Flori în sărbătoare” este tematica de anul acesta.

„Este sărbătoarea Grădinii Botanice a UAIC”

„Este sărbătoarea Grădinii Botanice a Universităţii «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi. Colecţiile ştiinţifice de plante exotice care provin de pe toate continentele reprezintă dovada tradiţiei şi a continuității activității în Grădina Botanică de pe Dealul Copoului, timp de şase decenii. Pereții vegetali reprezintă un stil peisager abordat pentru prima dată în anul 2020 într-o grădină botanică din România, iar la această ediţie sugerează ideea de sărbătoare prin stilizarea unor elemente cu semnificaţii speciale din cultura asiatică, realizate din plante perene gazonante cu foliaj contrastant. De exemplu, se vor remarca modele care sugerează lanterna sau lampionul de piatră, cunoscut ca element emblematic în grădini sau temple japoneze, dar şi nodul etern, denumit și „nodul glorios” care reprezintă metafora vizuală pentru înțelepciunea și compasiunea nesfârșită a lui Buddha. Din acest spaţiu festiv nu vor lipsi spirale din bambus sau paie de orez, dar şi lampioane realizate din frunze uscate de culoare roşie”, a declarat prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice.

Vizitatorii vor putea admira o varietate impresionantă de plante exotice, de la azalee și camelii, orhidee delicate și bromelii, până la cactuși impunători și specii tropicale. Pe lângă decorul spectaculos, expoziția va include și detalii despre îngrijirea plantelor exotice, oferindu-le pasionaților ocazia să descopere tainele acestor specii.

Un alt punct de atracție al expoziției este reprezentat de colecția de plante carnivore, cunoscute pentru nutriția lor mixotrofă, care a dus la dezvoltarea unor adaptări spectaculoase. Aceste specii demonstrează mecanisme unice de capturare a prăzii, oferind vizitatorilor o perspectivă asupra strategiilor ingenioase de supraviețuire din lumea vegetală.

 De la prima colecție de azalee și camelii, la o expoziție de tradiție

Expoziția de plante exotice a debutat în anul 1975, atunci când au fost prezentate primele exemplare de azalee și camelii din țară, care în prezent au ajuns la o vârstă de peste 50 de ani, având dimensiuni de peste 2 metri și impresionând prin diversitatea cromatică a florilor.

Debutul șirului de evenimente care au avut loc după anul 1975 a fost introducerea în colecţie iniţial a unui număr redus de exemplare, în spațiile din complexul de sere care erau destinate cultivării şi întreţinerii acestora, mai puțin prezentării pentru vizitatori.

„Între anii 1975-2008, în lunile februarie – martie, exemplarele de azalee şi camelii au fost expuse publicului în sere de mici dimensiuni, care prezentau căi de acces înguste, însă prezentau avantajul de a oferi vizitatorilor o apropiere directă față de plante, care impresionează prin cromatica intensă a florilor, dar prezentau dezavantajul lipsei de perspectivă și a fragmentării imaginii de ansamblu a colecției”, a subliniat directorul.

În toată această perioadă evenimentele s-au desfășurat sub denumirea generică de „Expoziția de azalee și camelii”, excepție anul 2008 când a purtat denumirea de „Magia florilor”.

Între anii 2009-2013, evenimentul a fost denumit „Mesaje cu flori”, iar această temă a inspirat vizitatorii care au participat la un concurs cu premii, de exemplu la ediţia din anul 2011.

„Spațiul de expunere a devenit mai generos, fiind reprezentat de sera expozițională dedicată pentru organizarea de evenimente, ceea ce a permis prezentarea unui număr impresionant de plante tropicale și subtropicale din alte colecții valoroase. Amenajarea expozițiilor a început să fie frecvent realizată în conformitate cu principii inspirate de cultura și tradiția est-asiatică, în special chineză și japoneză. Acest fapt a fost inspirat de originea preponderent asiatică a colecțiilor inițiale de azalee și camelii”, a adăugat directorul.

Prin urmare, angajații Grădinii Botanice au realizat standuri expoziționale ce îmbinau elemente de arhitectură peisageră inspirate din grădinile japoneze – „ediţia din anul 2010 – pagodă, podețe, lanterne sau pietre”, din ritualurile ce celebrau sosirea primăverii – „în anul 2012 – măști din diferite zone ale lumii” sau din arta bonsai – în anul 2013”.

Două noi compartimente de sere destinate cultivării exemplarelor de azalee și camelii

Ediția din 2014 a marcat inaugurarea a două noi compartimente de sere destinate cultivării exemplarelor de azalee și camelii, spațiu care a găzduit ediția din 2016, deschizând astfel ciclul manifestărilor aniversare dedicate bicentenarului nașterii naturalistului Anastasie Fătu, fondatorul primei grădini botanice din România, dar şi 160 de ani de existență a Grădinii Botanice.

În expozițiile desfășurate între 2015 și 2020, pe simezele evenimentului au expus artiști plastici din Iași, prezentând tablouri sau instalații artistice reunite sub genericul „Inima”. Organizarea în paralel a acestor evenimente culturale a stimulat exprimarea înclinațiilor artistice ale peisagiștilor grădinii, care s-au remarcat prin utilizarea unor fragmente vegetale (rădăcini uscate, coajă, frunze, flori sau fructe uscate), dar și a pietrelor sau fibrelor naturale, pentru a crea elemente decorative de mare finețe. Inspirația a venit din teme variate, precum iubirea (2016), avifauna în cultura popoarelor (2018) și grădinile japoneze (2019).

„În 2020 au fost evidențiate plante din flora japoneză, precum și exemplare deosebite din colecția de ferigi. Tot cu acest prilej a fost inaugurată o expoziție permanentă cu specii și hibrizi de plante carnivore, originare din diferite zone ale lumii, exemplarele fiind amenajate în diorame realizate in cadrul proiectului intitulat: „Diversificarea resurselor de germoplasmă colectate din medii de viață extreme pentru educație ecologică în Grădina Botanică din Iași”.

Începând cu anul 2020, un element de noutate a fost reprezentat de realizarea de pereți vegetali din plante perene gazonante cu foliaj contrastant”, a adăugat acesta.

Ulterior, în anul 2021, urmare a restricțiilor din perioada pandemiei expoziţia nu a putut fi vizitată, întrucât serele erau închise, de aceea amenajările peisagere inspirate de grădinile asiatice, realizate cu plante exotice sau în cazul celor uscate, realizate din pietris, blocuri de piatră şi nisip, dar şi instalaţii artistice realizate din deșeuri vegetale, inspirate de lumea insectelor, care au fost vizionate on-line.

Vernisajul expoziției va avea loc astăzi, 8 februarie

„Expoziţiile din anii următori au adus în atenția vizitatorilor noi elemente din cultura asiatică, de exemplu, simboluri vegetale și animale în anul 2022, elemente din filosofia asiatică în anul 2023, respectiv conifere foarte rare, dar şi exemplare reprezentative din familia Bromeliaceae, din care face parte şi ananasul, au fost expuse într-o dioramă special amenajată pentru a sugera habitatul unde se dezvoltă aceste plante care prezintă adaptări impresionante la mediu şi care înfloresc o singură dată în viaţă, după care mor”, a conchis directorul.

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbată, 8 februarie, de la ora 11:00, în compartimentele noi din Complexul de sere. Preţul unui bilet este de 15 lei, iar pentru studenţi, pensionari şi grupuri (minim 10 persoane) este de 10 lei, respectiv 5 lei pentru elevi, individual sau în grup (minim 10 persoane), inclusiv pentru organizatorii, profesorii şi părinţii care îi însoțesc. Fotografiatul este liber.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii