anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Primul eveniment major din Iaşi cu restricţii anti COVID-19

Expoziţia de crizanteme de la Grădina Botanică: mii de persoane cu certificat verde

GALERIE
gradina botanica
 • gradina botanica
- +

Anul acesta, expoziţia de crizanteme de la Grădina Botanică „Anastasia Fătu” din Iaşi a fost o premieră din mai multe puncte de vedere. În primul rând, a fost primul test masiv în Iaşi al unei instituţii publice ce a presupus accesul unui număr foarte mare de persoane exclusiv cu certificatul verde care atestă trecerea prin infecţia cu COVID-19 în ultimele 6 luni sau finalizarea schemei de vaccinare.

În weekendul trecut, cu un flux constant de câteva sute de persoane pe oră, Grădina Botanică a avut organizarea necesară ca să-l treacă. A fost deschis un al doilea punct de acces pe strada Dumbrava Roşie, la câteva zeci de metri, spre Agronomie, de la intrarea principală. Se putea plăti exclusiv cu cash şi prin intrarea respectivă oamenii ajungeau direct în zona clădirii administrative, de unde era un acces rapid la serele cu expoziţia amenajată.

Iniţial, planul a fost să se verifice certificatele de vaccinare atât la intrarea principală, cât şi la intrarea de la una dintre cele trei sere expoziţionale. Însă planul a fost abandonat când coada de persoane a fost foarte mare la intrarea în zonele interioare, fiind aplicată legislaţia naţională - procent de ocupare de maximum 30% în zona interioară. Astfel că, la nivelul serelor, personalul de pază restricţiona accesul persoanelor atunci când se adunau prea multe, fiind în permanenţă maximum 50-70 de vizitatori, evitându-se aglomeraţiile.

În exterior proteste, în interior restricţii respectate

Masca a fost obligatorie inclusiv în spaţiile exterioare din Grădina Botanică. Din ce au observat reporterii „Ziarului de Iaşi” care au mers în ultimele trei zile la expoziţie, măsura a fost respectată în mare parte de către vizitatori. O parte dintre aceştia îşi dădeau în permanenţă jos măştile pentru a se fotografia, dar cazuri de persoane care să nu poarte deloc mască au fost rare.

Mai mult decât atât, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, care coordonează activitatea din grădină, a suplimentat personalul de pază mai mult ca niciodată. Erau paznici la ambele intrări care verificau certificatele verzi, erau paznici la toate intrările în sere, dar şi în spaţiile centrale, ce îi avertizau pe cei care nu purtau măşti că intră în zone aglomerate şi să se protejeze.

Organizatorii au precizat că nu au existat probleme majore, însă în ziua de duminică a fost necesară intervenţia jandarmilor şi a Poliţiei Locale. Un grup de 15 protestatari au organizat o manifestaţie împotriva vaccinării şi a certificatului verde. Este vorba de aceleaşi persoane pe care reporterii „Ziarului de Iaşi” le-au identificat protestând anul trecut, când nu s-a putut intra decât cu buletinul de Iaşi la pelerinajul de la moaştele Sfintei Parascheva, dar şi luna trecută, la primul marş PRIDE, scandând lozinci la adresa comunităţii LGBTQ+.

Expoziţia poate fi vizitată până spre finalul lunii noiembrie, taxa de acces de anul acesta fiind de 15 lei, de trei ori mai mare faţă de acum doi ani, când era doar 5 lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.