Eveniment

Expoziția de pictură „IAȘI – AMFITEATRUL UNIRII”, curatată de senatorul Iulia Scântei, își deschide astăzi, porțile ieșenilor

joi, 29 martie 2018, 09:35
3 MIN
 Expoziția de pictură „IAȘI – AMFITEATRUL UNIRII”, curatată de senatorul Iulia Scântei, își deschide astăzi, porțile ieșenilor

Astăzi, 29 martie, începând cu ora 18.00, va avea loc vernisajul expoziției de pictură a artistului Emil Ciocoiu, la  Palatul Culturii din Iași – Muzeul de Artă, eveniment cultural de anvergură europeană, dedicat Centenarului „Iași – capitala Regatului României 1916 – 1918”, precum și Centenarului Marii Uniri – 1 decembrie 1918.

Evenimentul este organizat sub Auspiciile Familiei Regale a României, de către Complexul Muzeal Național  “Moldova” Iași, în parteneriat cu European Artists Management Bruxelles și Primăria Municipiului Iași, Departamentul Centenar.

Curatorul expoziției este doamna Iulia Scântei, Senator de Iași

 

Am considerat că, în acest an al Centenarului Marii Uniri, nu mai putem aștepta autoritățile centrale, Guvernul, să organizeze această sărbătoare, este deja târziu, nu există un plan național de evenimente coerente și congruente în viziune, cu buget clar și transparent alocat. Nici Orașul Iași și nici ieșenii nu pot aștepta și lăsa istoria să treacă pe lângă ei în acest an, prin urmare m-am implicat, alături de ieșeni, de români din țară și din diaspora, să organizăm evenimente care să celebreze autentic Centenarul României la Iași.

Ceea ce vom vedea începând de astăzi la Palatul Culturii este un omagiu adus de diaspora română, un omagiu adus de un artist român consacrat  în afara României, care se întoarce acasă, iar la Iași, după 40 de ani, și se alătură ieșenilor pentru a sărbători regalitatea fostei capitale a României în perioada 1916-1918 și vocația acestui oraș extraordinar care a fost pentru toți românii, „Amfiteatrul Unirii”. În acest tablou al maestrului Emil Ciocoiu, ieșenii vor putea vedea Iașul ca „Amfiteatru al Uniriii”,  așa cum a fost începând cu 1859, locul unic care, acum 100 de ani, a asigurat continuitatea statală, a găzduit Familia Regală și toate instituțiile țării, a fost locul unde s-au luat cele mai importante decizii politice care au dus la reformarea constituțională a statului și la pregătirea unirii Basarabiei cu Țara Mamă, iar mai apoi, a Marii Uniri” a declarat doamna Iulia Scântei.

Expoziția va fi deschisă pentru vizitare, în perioada 29 martie – 29 aprilie 2018, iar ieșenii și toți vizitatorii Palatului Culturii vor putea vedea în premieră la Iași, 40 de lucrări semnate de pictorul Emil Ciocoiu, expuse anterior în galerii de renume din Europa, bucurându-se de aprecierea criticilor de artă. Picturi semnate de Emil Ciocoiu se găsesc în Colecția Casei Regale a Olandei – Den Haag, Muzeul de Artă Sacră – Veneția, Muzeul Național de Artă al României – Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al Chinei – Beijing, Fundația Ludwig – Aachen, Colecția Televiziunii din Köln, ș.a.

Cea mai importantă lucrare care va fi prezentată, în premieră internațională, „Amfiteatrul Unirii”, un tablou monumental (170 x 220 cm), ulei pe pânză, care a inspirat și titlul evenimentului expozițional, va arata prezenta publicului ieșean și european, orașul Iași ca un amfiteatru al forțelor creatoare ale Marii Uniri.
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii