anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Eveniment

Expoziţia de plante exotice, a XLVIII-a ediție la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași, în perioada 4 - 26 februarie 2023

GALERIE
afis-600x848
  • afis-600x848
- +

Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează în perioada 4 februarie, ora 11.00 – 26 februarie 2023, ora 17.00, în compartimentele Complexului de Sere, a XLVIII-a ediție a Expoziţiei de plante exotice.

Devenit o tradiție în perioada hibernală, evenimentul se desfășoară într-un spațiu impregnat de coordonate specific asiatice, deoarece originea majorităţii plantelor, dar şi a elementelor cu valoare de simbol provin din această zonă cu o istorie îndelungată şi o cultură de referinţă la nivel mondial.

Exemplarele de azalee și camelii din colecțiile grădinii impresionează prin diversitatea cromatică şi dimensiunile plantelor, fiind remarcate în cadrul amenajărilor inspirate de grădinile asiatice. Alături de acestea se remarcă prin culorile frunzelor exemplarele de croton (Codiaeum variegatum), originari din zone cu climă caldă similar cu grupul de rododendroni denumiți Vireya.

Elementele de noutate vor fi remarcate în spațiul expozițional animat de numeroase elemente decorative realizate cu pasiune și pricepere de peisagiștii care îngrijesc aceste plante, toate fiind integrate într-un design unitar cu influenţe care se regăsesc în filosofia japoneză a celor cinci elemente definite prin pământ, apă, foc, vânt şi spirit. O reprezentare peisageră a acestor elemente este sugerată cu ajutorul speciilor de plante decorative prin frunze cu care au fost realizaţi pereţii vegetali sau cu seminţe, fructe şi deşeuri vegetale cu care a fost realizată alegoria care sugerează spiritul.

Întreaga compoziție poate fi considerată un instantaneu specific vegetației montane asiatice care se încadrează în mod firesc şi în diversitatea de medii de viață sugerate de alte colecţii de plante exotice cultivate în sere. Din mediile tropicale umede vor fi expuse specii de begonii, peperomii, ferigi, orhidee, cerceluși, bromelii, iar din zonele aride se vor remarca cactușii, dar și plante suculente din genurile Agave, Aloe, Crassula, Euphorbia, Kalanchoe, Pelargonium, Sansevieria, Sedum etc.

Fascinante, dar mai puțin înțelese sunt mediile de viață în care se dezvoltă plantele cu nutriție mixtă, cunoscute drept carnivore. Din această categorie sunt expuse în diorame exemplare din genurile Drosera (roua cerului), Pinguicula (foaie grasă), Nepenthes (cupa maimuței) sau Sarracenia (planta ulcior).

Programul de vizitare este zilnic, în intervalul orar 9.00-16.00.

Prețul unui bilet este de 20 lei, atât pentru vizitarea standurilor expoziționale, cât şi a secţiilor exterioare.

Prețul unui bilet pentru studenti si pensionari, respectiv grupuri formate din cel putin 10 persoane este de 10 lei.

Biletul individual sau de grup pentru elevi este de 5 lei.

Fotografiatul este liber.

Vă recomandăm să utilizați intrarea în Grădina Botanică din strada Dumbrava Roșie nr. 7.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.