anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Expoziţie cu produse fabricate în România între 1930 şi 1990

GALERIE
Expoziţie cu produse fabricate în România între 1930 şi 1990
 • Expoziţie cu produse fabricate în România între 1930 şi 1990
- +

Expoziţia "Fabricat în România" aduce în atenţie produse ale unor ramuri industriale româneşti din perioada 1930 - 1990. Grupată în jurul întreprinderilor producătoare, expoziţia de la Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii "Ştefan Procopiuˮ din cadrul Complexului Muzeal Naţional "Moldovaˮ Iaşi prezintă aparatură optică, radiouri şi ceasuri auto, diverse tipuri de telefoane de birou, jucării, staţii de emisie-recepţie militare şi civile realizate după aparate de zbor produse în România. Vernisajul expoziţiei va avea loc duminică, 29 mai 2022, începând cu ora 12.00.

Organizatorii spun că exponatele prezentate constituie mărturii tehnice relevante din punct de vedere istoric ce acoperă o perioadă de referinţă pentru industria românească. Expoziţia dezvăluie cu minuţiozitate epoca în care aceste piese au apărut pe piaţă şi au contribuit la dezvoltarea recunoaşterii unei serii de întreprinderi precum: Electronica Bucureşti, Uzina Mecanică Cugir, Electromureş Târgu Mures, Uzina Arădeanca din Arad, IAR Braşov, IOR Bucureşti, Electroargeş şi Tehnoton Iaşi. De asemenea, exponatele prezintă parcursul şi contextul istoric şi economic prin care companiile menţionate anterior au apărut pe piaţa din România, au evoluat, dar şi cum acestea au părăsit acest domeniu.

Curatorii evenimentului sunt dr. ing. Monica Nănescu, şef al Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii "Ştefan Procopiu" şi muzeograf Lenuţa Chiriţă, respectiv Alex Stoian, Manager al Muzeului Industriei în Spaţiul Românesc şi preşedinte al Asociaţiei Cultural Educative pentru Protejarea şi Promovarea Patrimoniului Tehnic, Ştiinţific şi Istoric "Suntem România!" Ploieşti.

Evenimentul este organizat de Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii "Ştefan Procopiuˮ din cadrul Complexului Muzeal Naţional "Moldovaˮ Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia Cultural Educativă pentru Protejarea şi Promovarea Patrimoniului Tehnic, Ştiinţific şi Istoric "Suntem România!" Ploieşti şi Muzeul "Casa Mureşenilor" Braşov

Expoziţia va putea fi vizitată, în perioada 29 mai – 8 septembrie 2022 în Sala de expoziţii temporare a Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii "Ştefan Procopiuˮ din cadrul Palatului Culturii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.