Expoziție dedicată artistului DIMITRIE GAVRILEAN, la Galeria de artă DANA
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Expoziție dedicată artistului DIMITRIE GAVRILEAN, la Galeria de artă DANA

GALERIE
14
  • 14
- +

Galeria de artă DANA din Iași găzduiește, pe simeze din str. Prof. Cujbă nr.17, expoziția de pictură IN MEMORIAM a artistului plastic ieșean DIMITRIE GAVRILEAN. Vernisajul va avea loc luni, 28 octombrie, orele 18.00, iar în deschiderea evenimentului va vorbi scriitorul Grigore Ilisei. Pe simeze vor fi expuse 60 de lucrări de pictură, structurate în cicluri tematice, pe care artistul le-a abordat în timp, lucrări ce provin din colecții particulare, inclusiv cea a Galeriei de artă DANA, din colecția familiei artistului și din pinacoteca Muzeului de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași, partener al Galeriei DANA la organizarea acestei ample expoziții. La vernisaj și-au anunțat prezența membrii familiei, colegi și prieteni ai artistului, colecționari de artă care, cu generozitate, au contribuit la realizarea expoziției regretatului artist Dimitrie Gavrilean (1942-2012).
 
 De-a lungul carierei profesionale și artistice, Dimitrie Gavrilean a fost Profesor și Rector al Univeristății de Arte „George Enescu” Iași, a semnat peste 18 expoziții personale în țară și străinătate, a participat cu lucrări în expoziții organizate la: Paris, New Delhi, Mora-Vany, Sofia, Telsidie Middlesbaurrough, Cuopyo, Kosice, Roma, Tokyo, Madrid, Bruxelles, Praga, Padova, Rabat, Tokyo, Palma de Majorca, Haga, Moscova, Buenos Aires, Montevideo, Sao-Paolo, Quiuritiba, Lima, Philadelphia, Bremen, Caracas, Skopje, Bitolia, Varșovia, Lagos, Sofia, Sockholm, Helsinki, Viena, Pekin, Sanhai și figurează în colecții ale muzeelor: Muzeul de Artã Iași,Muzeul de Artã București,Muzeul de Artã Cluj,Muzeul de Artã Oradea, Muzeul de Artã Suceava,Muzeul de Artã Vaslui,Muzeul de Artã Bârlad,Muzeul de Artã Galați,Muzeul de Artã Constanța, Muzeul de Artã Timișoara,Muzeul de Artã Brașov,Muzeul de Artã Focșani,Muzeul de Artã Sibiu,Muzeul de Artã Gura-Humorului,Muzeul de Artã Craiova, Conservatorul Regal Londra,Muzeul de Artã Modernã Guggenheim – Veneția,Muzeul de Artã Modernã Helsinki,Fundația Ennzo Pagani-Milano,Muzeul de Artã Modernã Veneția,Calcasieu Museum, Lake Charles, Louisiana, S.U.A.,Muzeul de Artã Modernã Neapole – Italia,Muzeul de Artã Modernã Bruxelles, Belgia.
 
 
„Dimitrie Gavrilean pictează ca într-o transă, purtându-şi mâna într-o împreunare cu cea dumnezeiască şi reîntorcând cu îmbelşugare harul primit de la Cel de Sus. E o stare de jubilaţie, foarte asemănătoare, îmi place să cred, cu cea încercată de meşterii mănăstirilor din Bucovina, cei care au înveşmântat aceste biserici în cămaşa din borangic a lui Isus, împodobită cu toate florile şi ierburile colorate şi înmiresmate ale pământului. Am perceput, filmând cu Dimitrie Gavrilean acasă la dânsul, la Voroneţ şi la Humor, că pictura lui îşi trage sevele din mitologia locurilor şi s-a făptuit atât de personal în fiinţa sa pentru că pictorul a fost dăruit cu puterea sintezelor originale. Se regăseşte în tablourile lui acea savantă şi uimitoare ştiinţă a vechilor meşteri frescari de a zugrăvi scene de mari dimensiuni, realizate din aglutinări de detalii miniaturale, iscate parcă de copiştii cei neîntrecuţi ai cărţilor sfinte. Se poate descoperi, într-o continuitate dusă mai departe, priceperea aceloraşi zugravi de a colora şi armoniza prin acorduri subtile de contrast şi frăţietate. În acelaşi timp, Dimitrie Gavrilean a învăţat şi s-a folosit ingenios creator de marea lecţie a pictorilor nordului, Bosch şi Breueghel, cu ale lor plăsmuiri de esenţă populară şi cu acea aproape ireală virtuozitate de făuritori de filigrane. Toate acestea s-au realcătuit în chip propriu în lăuntrul fiinţei creatore a lui Dimitrie Gavrilean, cel care , deschizând ochii în lumina cerească a frescelor Voroneţului, s-a croit ca pictor, şi, copil fiind, a ucenicit cu privirea şi sufletul lângă baronul Lowendal, rătăcitor în acele timpuri prin ţinutul Humorului…
         Fiul cel roditor s-a întors acasă în straie împărăteşti, cu sufletul în palmă, străluminând voltaic precum albastrul de Voroneţ.” (scriitorul Grigore Ilisei)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.