anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Expoziţie inedită de hărţi, la Palat

GALERIE
harti
 • harti
- +

Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, alături de academicianul Victor Spinei, vicepreşedinte al Academiei Române, vor participa vineri la vernisajul expoziţiei „Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean, 1650 -1800“, vernisaj care va avea loc de la ora 13 la Palatul Culturii. Alături de cei doi invitaţi vor fi prezenţi şi Josef Wolf, cercetător la Institutul de Istorie şi Geografie Regională a Şvabilor Dunăreni de pe lângă „Eberhard Karls“ Universität Tübingen, şi prof.dr. Rudolf Gräf, prorector al Universităţii „Babeş-Bolyai“ Cluj-Napoca. 

Moderatorul acestui eveniment va fi dr. Lăcrămioara Stratulat, manager al Complexului Muzeal Naţional „Moldova“. Evenimentul expoziţional este organizat de Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Palatului Culturii, expoziţia urmând să rămână pe simezele muzelui până pe 11 februarie. Proiectul expoziţional este conceput de Arhiva Landului Baden-Württemberg, Secţia Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe şi Institutul de Istorie şi Studii Regionale a Şvabilor Dunăreni din Tübingen.

Acesta, conform reprezen­tanţilor Palatului Culturii, „tematizează geneza reprezentărilor cartografice cu privire la spaţiul dunărean şi descrie caracteristicile conceptelor spaţiale şi percepţia acestora în Europa occidentală şi centrală în epoca modernă, invitând la o călătorie într-un spaţiu în multe privinţe «necunoscut» al continentului“. Astfel, ieşenii vor putea vedea o colecţie de hărţi şi planuri iniţiate de marcgrafii Casei de Baden în scopuri militare, acestea fiind completate cu exponate din colecţia Institutului de Istorie şi Studii Regionale a Şvabilor Dunăreni din Tübingen şi din două colecţii private, colecţia dr. Mathias Beer şi colecţia dr. Ovidiu Şandor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce sunt obsedaţi ieşenii de IRBC

Cosmin PAȘCA

De ce sunt obsedaţi ieşenii de IRBC

Profilul ieşeanului realizat în baza sondajului PNL: e mai degrabă în vârstă, preferă jocurile cu mâna, ascultă manele, nu i-a plăcut şcoala, nu se omoară cu munca, e tolerant cu hoţii, dar intolerant cu congolezii, pare să dezvolte un fetiş pentru coroana Reginei Maria, dar, mai presus de toate, are o obsesie numită Institutul Regional de Boli Cardiovasculare.

opinii

Doi eremiţi (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Doi eremiţi (I)

Îi pria cu siguranţă austeritatea, augmentată de elementele casnice ale vieţii diurne, sesizabile în contextul muzeistic actual: ligheanul primitiv, patul simplu, incomod, camerele mici, cu geamuri şi intrări pe măsură, proiectate parcă pentru pitici, priveliştea exterioară deprimantă a grajdului familiei, udat de ploaia măruntă şi rece. Dinamica existenţei o sperie, Austen preferând să-şi trăiască plenar lumea naraţiunilor proprii şi mai puţin pe cea reală.

Modele de regionalizare (III)

George ŢURCĂNAŞU

Modele de regionalizare (III)

E regionarea poloneză un model de bune practici?

Impactul inflaţiei asupra gospodăriilor cu venituri mici

Alin ANDRIEȘ

Impactul inflaţiei asupra gospodăriilor cu venituri mici

Inflaţia are un impact negativ asupra tuturor gospodăriilor, dar acest impact diferă semnificativ pentru gospodăriile cu venituri mici comparativ cu gospodăriile cu venituri mari. Acest impact este diferit pentru aceste două categorii mai ales din cauza structurii cheltuielilor şi a capacităţii acestora de a absorbi creşterile costului vieţii prin utilizarea economiilor sau a unor împrumuturi. 

pulspulspuls

Trei realizări de excepţie ale administraţiei liberale din Iaşi prezentate de Ziua Naţională a României

Trei realizări de excepţie ale administraţiei liberale din Iaşi prezentate de Ziua Naţională a României

Astăzi este Ziua Naţională, stimaţi cititori, şi am hotărât să vorbim de bine administraţia şi oamenii politici de-ai locului sau de la nivel naţional. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.