Expoziție inedită la Iași: Mineralele care „cântă”, la Borderline Art Space. Explorează interacțiunea dintre sunet și pietre

marți, 04 martie 2025, 22:54
2 MIN
 Expoziție inedită la Iași: Mineralele care „cântă”, la Borderline Art Space. Explorează interacțiunea dintre sunet și pietre

Joi, 6 martie, de la ora 18, Borderline Art Space deschide porțile expoziției „Periferii electrice → Perikon”, semnată de artista Ioana Vreme Moser și curatoriată de Horațiu Lipot.

Expoziția, care explorează interacțiunea dintre sunet și formațiunile minerale, va putea fi vizitată până pe 4 aprilie 2025.

Evenimentul este precedat de o conferință intitulată „Mașini, pirouette și componente fluide”, ce va avea loc miercuri, 5 martie, de la ora 18, la Centrul Cultural German din Iași. În cadrul acestei prelegeri, Ioana Vreme Moser va vorbi despre poveștile ascunse ale sistemelor naturale, importanța fluidelor sărate și a mineralelor, precum și despre morfologiile hardware alternative.

Tehnologie, sustenabilitate și identitate artistică

Instalația sonoră „ Periferii electrice → Perikon” analizează fenomenul apariției accidentale a mineralelor radiosensibile și comportamentul lor electric specific. Lucrarea este centrată pe traseul Zincitului (oxid de zinc), un cristal roșu-rubiniu rezultat din procesele de ardere industrială, precursor al tranzistorului modern.

„Perikon Smelters cercetează apariția accidentală a mineralelor radiosensibile cu fenomene electrice specifice pentru a crea o instalație sonoră care rezonează prin și în interiorul formațiunilor cristaline. Lucrarea se axează, prin intermediul sunetului, pe traseul Zincitului (oxid de Zinc), un cristal roșu rubiniu născut în flăcările aprinse ale intervenției umane, devenind predecesorul tranzistorului. De la primul incendiu minier accidental până la primul sunet generat electronic, Perikon Smelters urmărește istoria fascinantă a cristalografiei acestui mineral încurcată de erori umane, dând voce mineralelor care «țipă» la atingerea atentă, dar instabilă, a unui ac”, a transmis artista Ioana Vreme Moser.

Curatorul Horațiu Lipot subliniază că instalațiile artistei oferă o perspectivă meta-critică asupra tehnologiei, demonstrând felul în care noile media influențează percepția și interacțiunea umană.

„Tipologia artistică din centrul instalațiilor Ioanei Vreme Moser oferă informații valoroase în ceea ce privește aplicațiile estetice și implicațiile sociale ale științei și tehnologiei. Ea face acest lucru într-un mod meta-critic. Cu alte cuvinte, utilizează tehnologia într-o manieră care demonstrează în mod autoreflexiv felul în care noile media sunt profund intrinseci în modurile de producere a cunoașterii, de percepție și de interacțiune”, a precizat Horațiu Lipot în textul curatorial.

Despre artista Ioana Vreme Moser

Născută în 1994, Ioana Vreme Moser este un artist sonor român, cunoscută pentru experimentele sale în domeniul electronicii hardware și al interacțiunii tactile. În creațiile sale, utilizează procese electronice brute pentru a obține materialități sonore unice, explorând relațiile dintre corp, obiecte găsite și mediul înconjurător.

Lucrările sale au fost expuse și performate în spații internaționale de prestigiu, precum Galeria Națională a Danemarcei (DK), Akademie der Künste Berlin (DE), Vancouver New Music (CA), Ars Electronica (AT) sau Simultan Festival (RO).

Expoziția este organizată de Borderline Art Space, prin Asociația Culturală AltIași, și face parte din proiectul „Borderline Art Space – X”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Etichete: electrice, expozitie

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii