Expoziție Mihail Trifan la Borderline Art Space
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Eveniment

Expoziție Mihail Trifan la Borderline Art Space

GALERIE
afis_web 02 mihail trifan
  • afis_web 02 mihail trifan
- +

Pentru expoziția personală „Staying Alive” deschisă la Borderline Art Space în perioada 5 octombrie - 5 noiembrie, artistul craiovean Mihail Trifan expune pentru prima dată în Iași lucrări din diferite etape ale creației sale (pictură, sculptură, instalație). Vernisajul are loc în prezența artistului, însoțit de curatorul Cătălin Davidescu, vineri, 5 octombrie, începând cu ora 19:00, odată cu debutul Nopții Albe a Galeriilor din Iași. Înainte de vernisaj, artistul va susține un performance în autobuzul Linia 1 a culturii ieșene, proiect derulat în colaborare cu FILIT și FITPTI, care își propune să lege simbolic cele 3 evenimente care se desfășoară la Iași în aceeași perioadă.

Spre deosebire de majoritatea creatorilor care, odată cu înaintarea în vârstă, nu fac decât să îşi consolideze o imagine deja construită, Mihail (Micky) Trifan are neastâmpărul de a-şi revigora fiecare nou proiect din perspectiva inspiraţiei de moment. O neobosită afluență de creativitate individualizează în mod evident lucrările sale, iar performance-ul live, care completează periodic expunerea, au devenit deja marca artistului. Această perpetuă reinventare vine să destabilizeze orice încercare de a-l fixa într-un un suport teoretic, iar expozițiile sale pot fi văzute, cel mai onest, ca rezultat al izbânzii proprii de a-şi exprima vitalitatea și nevoia de trăi eminamente artistic. Viaţa sa reală este contopită cu cea artistică, neexistând în acest caz nici o urmă de simulacru. Într-o lume controversată și rigidă, unde concepte precum libertatea sau arta sunt supuse regulilor, Micky poate fi considerat unul dintre ultimii artişti liberi.

După o lungă perioadă de experimente și acumulări interioare, artistul îşi trăieşte maturitatea cu o fervoare care pentru societatea contemporană, captivă adesea într-o formă de independentă iluzorie, poate fi percepută drept anarhie. Este o explozie și, în același timp, o reacție împotriva oricărei norme limitatoare. Din această perspectivă Staying alive este, în esenţă, un nou strigăt clar, şi puternic, ce transmite bucuria autorului de a trăii și evolua frust, exact aşa cum îşi dorește. A încerca să conceptualizezi proiectele sale încorsetându-le în teorii de natură socială, morală sau chiar estetică, înseamnă doar a le goli de însăşi esenţa lor, libertatea.

Mihail Trifan (n. 1946 la Caracal, România), trăiește și lucrează în Craiova. Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucureşti, 1971, Facultatea de Arte Plastice, Secţia Pictură, a fost din 1971 profesor de pictură la Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova, unde a ghidat activitatea unor artiști care astăzi reprezintă nume mari pe scena de artă românească. Lucrările sale utilizează o varietate de medii, de la pictură la instalație-obiect, performance și sunet, într-o continuă căutare și reinventare a identității artistice. Mihail Trifan a reprezentat, pe parcursul a peste 50 de ani de activitate, fervoarea inepuizabilă a experimentului cu materia picturală. Cu numeroase expoziții naționale și internaționale, s-a bucurat în 2016 de o expoziție retrospectivă la Muzeul de Artă din Craiova, care a reunit peste 80 de pânze și obiecte realizate între 1973 și 2016. În 2017 a reprezentat Craiova în cadrul expozițiilor focus No Man’s Land din cadrul NAG (Rezidența Scena 9, București).

Expoziție realizată în cadrul programului curatorial: „Teritorii suprapuse: laborator, galerie, spațiu public”.
Organizator: Asociația Culturală AltIași.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.