anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

sambata, 21.05.2022

Eveniment

Expoziție Mihail Trifan la Borderline Art Space

GALERIE
afis_web 02 mihail trifan
 • afis_web 02 mihail trifan
- +

Pentru expoziția personală „Staying Alive” deschisă la Borderline Art Space în perioada 5 octombrie - 5 noiembrie, artistul craiovean Mihail Trifan expune pentru prima dată în Iași lucrări din diferite etape ale creației sale (pictură, sculptură, instalație). Vernisajul are loc în prezența artistului, însoțit de curatorul Cătălin Davidescu, vineri, 5 octombrie, începând cu ora 19:00, odată cu debutul Nopții Albe a Galeriilor din Iași. Înainte de vernisaj, artistul va susține un performance în autobuzul Linia 1 a culturii ieșene, proiect derulat în colaborare cu FILIT și FITPTI, care își propune să lege simbolic cele 3 evenimente care se desfășoară la Iași în aceeași perioadă.

Spre deosebire de majoritatea creatorilor care, odată cu înaintarea în vârstă, nu fac decât să îşi consolideze o imagine deja construită, Mihail (Micky) Trifan are neastâmpărul de a-şi revigora fiecare nou proiect din perspectiva inspiraţiei de moment. O neobosită afluență de creativitate individualizează în mod evident lucrările sale, iar performance-ul live, care completează periodic expunerea, au devenit deja marca artistului. Această perpetuă reinventare vine să destabilizeze orice încercare de a-l fixa într-un un suport teoretic, iar expozițiile sale pot fi văzute, cel mai onest, ca rezultat al izbânzii proprii de a-şi exprima vitalitatea și nevoia de trăi eminamente artistic. Viaţa sa reală este contopită cu cea artistică, neexistând în acest caz nici o urmă de simulacru. Într-o lume controversată și rigidă, unde concepte precum libertatea sau arta sunt supuse regulilor, Micky poate fi considerat unul dintre ultimii artişti liberi.

După o lungă perioadă de experimente și acumulări interioare, artistul îşi trăieşte maturitatea cu o fervoare care pentru societatea contemporană, captivă adesea într-o formă de independentă iluzorie, poate fi percepută drept anarhie. Este o explozie și, în același timp, o reacție împotriva oricărei norme limitatoare. Din această perspectivă Staying alive este, în esenţă, un nou strigăt clar, şi puternic, ce transmite bucuria autorului de a trăii și evolua frust, exact aşa cum îşi dorește. A încerca să conceptualizezi proiectele sale încorsetându-le în teorii de natură socială, morală sau chiar estetică, înseamnă doar a le goli de însăşi esenţa lor, libertatea.

Mihail Trifan (n. 1946 la Caracal, România), trăiește și lucrează în Craiova. Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucureşti, 1971, Facultatea de Arte Plastice, Secţia Pictură, a fost din 1971 profesor de pictură la Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova, unde a ghidat activitatea unor artiști care astăzi reprezintă nume mari pe scena de artă românească. Lucrările sale utilizează o varietate de medii, de la pictură la instalație-obiect, performance și sunet, într-o continuă căutare și reinventare a identității artistice. Mihail Trifan a reprezentat, pe parcursul a peste 50 de ani de activitate, fervoarea inepuizabilă a experimentului cu materia picturală. Cu numeroase expoziții naționale și internaționale, s-a bucurat în 2016 de o expoziție retrospectivă la Muzeul de Artă din Craiova, care a reunit peste 80 de pânze și obiecte realizate între 1973 și 2016. În 2017 a reprezentat Craiova în cadrul expozițiilor focus No Man’s Land din cadrul NAG (Rezidența Scena 9, București).

Expoziție realizată în cadrul programului curatorial: „Teritorii suprapuse: laborator, galerie, spațiu public”.
Organizator: Asociația Culturală AltIași.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.